Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Najbolji teniser planete Novak Đoković pobedio je francuskog igrača Luku Van Aša u meču drugog kola Srpska opena u Banjaluci sa 6:7 (4), 6:3 i 6:2.

Foto: Nova.rs/Shutterstock

Novak nije dozvolio da mu se ponovi epizoda iz Monte Karla sa Lorencom Musetijem i bilo mu je potrebno mnogo vremena da se razigra kako zna, više od dva sata, ali kada je to uradio, uspeo je u trećem setu da slomi otpor opasnog rivala.

PROČITAJTE JOŠ:

Tek kad je Novak shvatio koliko mu je stalo da pobedi veoma upornog 18-godišnjeg tinejdžera sa druge strane mreže, upalio je sve motore, ubacio u višu brzinu i počeo da pogađa udarce. Dotle se ozbiljno mučio, pa je pitanje kako će izgledati u narednom meču protiv Dušana Lajovića ili Gregoara Barere.

Francuz je tokom čitavog meča bio neverovatno fokusiran, videlo se da je veoma motivisan i ono još bitnije – hladne glave za nekoga ko je do juče igrao sa „klincima“, a onda pobedio Stena Vavrinku i ozbiljno zapretio da izbaci i Đokovića. Dva grend slem šampiona za tri dana, ozbiljan bi to skalp bio.

Momak koji je u Top 100 došao kao najmlađi uz Holgera Runea i Karlosa Alkaraza, verovao je da ima kvalitet više od Ivana Gahova koji je Novaka ozbiljno namučio na startu Monte Karla.

Verovao je da može i kao Lorenco Museti da potpuno potuče ranjivog srpskog igrača koji je prethodnih dana mučio muku sa povredom lakta.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Izašao je na teren sa steznikom na ruci, izgubio prvi set, videlo se da nikako ne može da pronađe svoj ritam i tek kada je skinuo „višak opreme“, počeo je da pogađa bolje i vratio meč u egal u drugom setu.

Prvi set je počeo dobrim servisima Đoković i videlo se da u tom udarcu ima sigurnost i da može da gradi bazu svoje igre protiv talentovanog Francuza.

Vrlo brzo se videlo da ima određenih problema u razmenama, pošto je već u drugom poenu meča izbacio lopticu van.

Na to se nadovezao problem sa forhendom koji je u više navrata završavao u mreži ili van polja, dok je Van Aš bio silno motivisan i vraćao je gotovo sve kao zid.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U uvodnim gemovima Đoković zbog toga nije mogao da dođe do šanse za brejk, pošto je povremenih bljeskova bilo tek sporadično, pa tako i preciznih i dubokih udaraca i vinera.

Više se videla njegova frustracija što ne može da odigra udarce kako bi voleo i što se na terenu opet pojavio sa steznikom na ruci.

Kad god bi odigrao jedan, dva dobra poena u gemovima rivala, do sredine prvog seta, Van Aš je uvek imao spreman odgovor.

Iako je Đoković pokušavao da poklapa lopticu i ulazi u polje, to nije prolazilo idealno, a kako je preciznost opadala, tako je Van Aš sticao samopouzdanje.

Počeo je da pogađa uglove i to se osvetilo Novaku na 4:4, u devetom gemu kada je Francuz napravio brejk.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Van Aš je u devetom gemu ispalio strašan forhend viner po paraleli za 15:30, a onda bekhend paralelom došao do 15:40 i brejk loptica.

Novak kao da je u tim trenucima predao gem i novom lopticom u mreži doveo je sebe pred svršen čin, pustivši Van Aša da servira za set.

Srećom po njega, Francuz je na neiskustvo na 15:0 pogodio mrežu posle izlaska napred, onda je Đoković proigrao i video da je vrag odneo šalu, vratio brejk i poravnao na 5:5.

Sa nulom je dobio naredni gem i ono bitnije, vratio je samouverenost u udarce. Ipak, Van Aš je u odlučujućim trenucima 12. gema bio dovoljno siguran da spreči Novaka da iskoristi set loptu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Vodio je 40:0, pogrešio je, pa je Novak volejem došao do 40:30, a pritiskom naterao rivala na novu grešku za izjednačenje, pa onda i set loptu.

Francuz se tada pribrao, dozvolio protivniku još jednu šansu posle sjajne paralele Novaka, ali ipak odveo set u taj-brejk.

Novak je prvi mini-brejk u 13. gemu uzeo u trećem poenu za 2:1, kada je Van Aš lopticu poslao preko osnovne linije. Poslao ju je i pored polja za 3:1. Isto je uradio i Đoković, pa se egal brzo vratio u set za 3:3.

Van Aš je potpuno pustio ruku i počeo u tim trenucima da ulazi više u polje što je bilo jasno upozorenje za Đokovića.

Novak je ključnu grešku napravio u devetom poenu kada je drop-šot poslao u mrežu, a Van Aš poveo 5:4 i završio set.

Srbin se potom požalio na teren i klizavu podlogu, skinuo je steznik i bio je svestan da mora nešto da promeni.

Dobar pasing Novaka, pa smeč Van Aša za 30:15 bili su dobar nagoveštaj kvalitetnog drugog seta u kom je Francuz vinerom po dijagonali došao do 40:15, a onda i do vođstva 1:0.

A kada su ušla sva četiri prva servisa, došlo je i do vinera na Novakovoj strani koji je ekspresno izjednačio na 1:1.

Do prvog brejka u drugom setu došao je posle prilično čudne situacije u trećem gemu. Malo je popustila koncentracija Van Aša, koji je na brejk lopti za Đokovića pogodio liniju.

Linijski sudija je viknuo aut, sutkinja u stolici je izvršila korekciju i ponovila poen jer je Novak bio na udarcu. Ponovljeni poen je pripao Đokoviću i on je poveo 2:1.

Brejk je potvrdio bez izgubljenog poena, a onda je probao da „prošeta“ Van Aša po terenu i nije išlo briljantno pošto je Francuz promašajima rivala brzo došao do 40:0 i smanjio je na 3:2.

Potvrdio je srpski teniser brejk za 4:2 po oprobanom receptu i kombinacijom preciznih i ubojitih servisa i laganih egzekucija.

Van Aš nije na to imao odgovor do kraja seta, koji je ubrzo završen u korist srpskog igrača sa 6:3, posle Đokovićevog drugog brejka.

Treći set je otvorio dvema greškama, pre nego što je odigrao dva strašna forhenda u ćošak terena za 15:30. Međutim, odmah zatim je poslao lopticu u mrežu i morao je teškim smečom da vadi kestenje iz vatre.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Spasao je dve brejk lopte, treću nije uspeo i Van Aš je defanzivom završio posao i poveo sa 1:0.

Đoković je uspeo da se vrati strašnim forhendima u set i odmah je vratio brejk, a onda servisom uzeo ključna dva poena posle 40:40, u momentu kada je servirao za preokret.

Upravo to je bilo potrebno da uzdrma Van Aša koji u sledećem gemu nije mogao da pruži jači otpor i Novak je preciznim udarcima došao do dve šanse za brejk i drugom je poveo 3:1.

Koliko je shvatio da mora da rizikuje pokazao je kada je gađao sam ćošak i izgubio poen za 0:15 u sedmom gemu, jer je Van Aš jednostavno sve osim čistih uglova stizao.

Međutim, Van Aš je u tim trenucima već ustalio svoje greške, nanizao je tri identične, poslavši lopticu u mrežu i Novak je došao na 5:2 i gem do pobede.

Već tada je bilo jasno da je meč gotov, samo je bilo pitanje kojim rezultatom i Van Aš je do kraja još jednom prepustio servis Srbinu za trijumf znatno teži od očekivanog.

BONUS VIDEO: Đoković konačno trenirao bez steznika

Đoković - Van Aš 6:7 (4), 6:3, 6:2

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare