Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Bzi uspon i borba sa "najvećima"

Španski teniser Karlos Alkaraz je najpozitivnije iznenađenje u „belom sportu“ ove sezone, što pokazuju i njegovi rezultati, koje sada već u kontinuitetu pravi.

PROČITAJTE JOŠ:

Mladi Španac uspeo je da osvoji već četiri turnira – masterse u Madridu i Majamiju, kao i Rio de Žaneiro i Barselonu.

Na putu do trona u prestonici Španije savladao je i Novaka Đokoviča i Rafaela Nadala, a nije prezao ni od Aleksandra Zvereva.

U sezoni do sada pokupio je 3.820 ATP bodova, po čemu je drugi na listi, odmah iza Rafaela Nadala, koji je osvojio dve grend slem titule i u trci za Završni masters sezone ima 5.620 poena.

Alkaraz je trenutno sedmi igrač sveta, ali će bez obzira na rasplet situacije na Vimbldonu skočiti poziciju iznad, jer će izgubiti samo 45 bodova, zbog poraza u drugom kolu prošle godine.

Dodatno će se primaći i Aleksandru Zverevu i Danilu Medvedevu, koji će propustiti kompletan turnir ove godine i izgubiti po 180 poena. Međutim, Rus i Nemac će i dalje zadržati čelo ATP liste, a u drugom delu sezone imaće daleko veći pritisak od ostalih. Njih dvojica su uz Novaka dominirali prošle sezone od avgusta do decembra, a na skoro svim velikim turnirima je neko od njih trojice odneo titulu sa sobom.

Karlos Alkaraz Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Medvedev je trijumfovao na Mastersu u Torontu, a Zverev u Sinsinatiju (možda ga propusti ove godine zbog povrede), te će imati nešto veći pritisak već u avgustu. Nakon toga od 29. avgusta do 11. septembra biće odigran US Open, na kom je Alkaraz prošle godine stigao (samo) do četvrtfinala, te će imati priliku da napravi pomak. Još uvek je neizvesno da li će Novak dobiti priliku da igra u Njujorku, a njegov izostanak značio bi novi pad na ATP listi.

Alkaraz ne brani mnogo bodova ni u Parizu, gde je ispao u trećem meču prošle godine, dok u Torontu i na Završnom mastersu nije ni učestvovao. Očekuje se da zaigra i na nekim manjim turnirima iz serije 250 kako bi dodatno brusio formu i sticao iskustvo za one najbitnije mečeve protiv najboljih.

Velika šansa za „brdo“ bodova mogao bi da mu bude i Masters u Šangaju, koji se nije održavao prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Kada se sve sabere Alkaraz posle Vimbldona brani 1.015 poena, dok Novak, Medvedev i Zverev brane mnogo više. Poređenja radi Novak je u drugoj polovini 2021. godine osvojio 2.800 bodova, Medvedev oko 5.000, dok je Zverev bio na oko 4.000 osvojenih poena.

Naravno, u trci za čelo liste i zvanje najboljeg tenisera sveta još uvek se nalazi i Rafael Nadal, koji je prošle godine bio povređen još od avgusta, te je propustio sve turnire. Ne treba zaboraviti ni Stefanosa Cicipasa ni Kaspera Ruda, ali je njima potreban nešto duži niz odličnih rezultata kako bi se probili na sam vrh.

BONUS VIDEO Alkaraz piše po kameri – slavlje posle osvojenog Madrida

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar