Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH; EPA-EFE/NEIL HALL

Sve se vraća, sve se plaća

Aleks Hok, ministar za imigracije u vladi Australije i čovek koji je, uz bivšeg premijera ove zemlje Skota Morisona, najzaslužniji za deportaciju Novaka Đokovića, otpušten je sa te pozicije samo pet meseci nakon skandala koji je izazvao buru u svetu tenisa.

PROČITAJTE JOŠ:

Hok je u januaru doneo odluku da Đoković bude deportovan iz Australije, iako je sud najpre doneo odluku u korist Srbina.

Ministar je tada iskoristio diskreciono pravo kako bi Novaka vratio u pritvor, a ubrzo nakon toga usledila je i deportacija.

„Pozdravljam jednoglasnu odluku Federalnog suda u Australiji, koji je podržao moju odluku po Migracionom aktu, da ukinem vizu gospodinu Novaku Đokoviću u javnom interesu. Jake granice Australije su nas držale bezbednim tokom pandemije, što je rezultiralo jednom od najnižih stopa smrtnosti, najboljih ekonomskih oporavaka i najviših stopa vakcinacija u svetu. Zaštita jakih granica je fundamentalna za bezbednost socijalnog jedinstva Australije, koja nastavlja da jača, uprkos pandemiji. Australijanci su se mnogo žrtvovali da bi došli do ove tačke i Vlada Skota Morisona je posvećena zaštiti te pozicije, kao što narod Australije i očekuje“, pisao je tada Hok nakon druge i konačne odluke suda.

Hok je priložio materijal na 10 strana, koji je sudija Alsop okarakterisao kao relevantan, te je „udaljio“ Đokovića iz zemlje.

Ni njegova prošlost nije najsjajnija, jer je tokom afere sa Novakom pažnju javnosti privukao i Hokov snimak iz mladosti. Kada je imao 16 godina, Alek je bio izabran za predsednika mladih liberala. Na snimku sa jedne žurke liberala, vidi se grupa mladića kako uzvikuje sporne parole.

Foto: EPA-EFE/DIEGO FEDELE

„Mi smo rasisti! Mi smo sek*isti! Mi smo homofobi!“, pevali su mladići kojima se priključio i Hok.

Novak je zbog deportacije dobio i tri godine zabrane ulaska u Australiju, ali ta odluka je podložna promeni. Međutim, o tome neće odlučivati Hok, koji je i pre razrešenja sa funkcije „lopticu“ prebacio na stranu svog naslednika.

PROČITAJTE JOŠ:

„Budući donosilac odluka će razmotriti to kada dobije zahtev. Važan princip zakona je da ne obavezujem budućeg donosioca odluka. Mi smo naznačili da ćemo to razmotriti, na isti način na koji bismo razmatrali sve druge. Veoma smo otvoreni za razmatranje“, zaključio je Hok.

Ko je Aleks Hok

Aleksandar Džorž Hok, kako mu glasi puno ime, postao je član tamošnjeg parlamenta 24. novembra 2007. kao član Liberalne partije, u kojoj je od 1995. godine. Te 2007. kad je postao parlamentarac, počinje i njegov politički uspon.

Nakon iskustva stečenog u parlamentu, Hok je postepeno napredovao i dobijao sve važnije funkcije u državi. Bio je pomoćnik ministra za imigraciju između 19. jula 2016. i 20. decembra 2017. godine.

U maju 2019. imenovan je za ministra za međunarodni razvoj i pomoćnik ministra odbrane, da bi godinu dana kasnije, u decembru 2020. postao ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantske usluge i multikulturalna pitanja.

Aleks Hok, ministar za imigracionu politiku Australije
Aleks Hok, ministar za imigracionu politiku Australije/skrinšot jutjub

Vodi poreklo sa Balkana

Baba i deda doskorašnjeg ministra za imigracije u Australiji, kako se navodi u njegovoj biografiji, emigrirali su iz Grčke u Australiju 1953. godine, kao deo migracije iz Evrope u Australiju nakon Drugog svetskog rata. Hokova majka je umrla kad je imao svega 10 godina, te je brigu u njemu u potpunosti preuzeo otac, navedeno je u biografiji.

Pohađao je Hils gimnaziju, a zatim srednju školu Кamberlend. Hok je zatim studirao na Univerzitetu u Sidneju, gde diplomirao umetnosti i magistrirao državne i javne poslove. U biografiji se dodaje da se na univerzitetu pridružio rezervnom sastavu australijske vojske, gde je služio šest godina, nakon čega je bio angažovan u Кraljevskom australijskom oklopnom korpusu i to kao kao poručnik.

BONUS VIDEO Stefan Đoković igra tenis sa Japancima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare