Za Zuraba Datunašvilija, 2021. bila je godina iz snova - sve sportske ciljeve je ispunio, usput je i postao miljenik Srbije.

Već se cela Srbija dobro upoznala sa Zurabom, bronza na Olimpijskim igrama ga je lansirala u zvezde, iako je i pre toga donosio velika odličja našoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ

Još u 2020. osvojio je bronzu u kategoriji do 87 kilograma na pojedinačnom Svetskom prvenstvu, i to baš u Beogradu – onda je 2021. otvorio evropskim zlatom u Poljskoj, zatim je obeležio Olimpijske igre u Tokiju.

Osvojio je bronzu u repasažu, pobedivši prvo Bahira Sid Azara iz Alžira, a zatim i Ivana Hukleka iz Hrvatske u borbi za bronzu, sa 6:1. Za kraj godine, pokorio je Oslo i osvojio svetsko zlato, deklasiravši Belorusa Maskeviča sa 9:1 u finalnom meču.  U decembru je proglašen za najboljeg rvača sveta u kategoriji do 87 kilograma na svetu u grčko-rimskom stilu, a pred kraj godine, u šetnji na platou isped Hrama Svetog Save, sumirao je utiske u intervjuu za Nova.rs.

„Zura“, kako ga sada mnogi zovu, arhivirao je gorku epizodu zbog koje je umalo okončao karijeru i zbog koje je otišao iz Gruzije.

Medalje na snimanje nije mogao da donese, jer su one dar porodici – jedna je kod brata u Parizu, druga kod mame i porodice u Gruziji. Prate se njegovi uspesi u Gruziji, kod jednih sa velikom dozom radosti jer je okrenuo novi list, kod drugih sa dozom gorčine jer je zemlja izgubila sjajnog borca i svetskog šampiona.

Zurab Datunašvili i naš novinar Bojan Vinulović; Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zurab nema dilemu kada se postavi pitanje da li mu je ovo godina karijere, ali podseća da je to posledica neverovatnih napora da se nadoknadi propušteno.

„Da, ova godina je bila veoma srećna za mene, ali… Radio sam za to, znate. Završio sam ovu godinu sa tri medalje i to je za mene najbolji rezultat. Prvo je došlo evropsko zlato. Kada sam osvojio to evropsko zlato, psihološki sam se osećao veoma dobro. Posle toga, sve je išlo mnogo lakše. Usledile su nove medalje“, kaže Zurab na početku priče za Nova.rs.

Zurab Datunašvili Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gde volite da idete kada ste u Beogradu i šta biste preporučili za obilazak u Gruziji?

„Dolazim ovde, ali volim i Stari grad. Generalno, volim Beograd. Često šetam gradom i dobro se osećam ovde. Kada je u pitanju Gruzija, kada bi ljudi došli, ne bi pogrešili, šta god da ih interesuje – kuhinja je sjajna, imamo bogatu tradiciju vina i Gruzija je poznata po vinu, bogata je istorija i lepe su planine, koga zanima nešto modernije, tu je Batumi… Poslednji put sam u Gruziji bio posle Olimpijskih igara. Bio sam tamo 10 dana, a uoči Nove godine sam opet bio da se vidim sa porodicom“.

Kako je porodica reagovala na odličja za Srbiju, koliko im ona dodatno znače jer znaju kroz šta ste prošli u Gruziji?

„Oni su bili veoma srećni. Znaju svu moju istoriju i veoma su srećni zbog mene i zbog toga što se borim za Srbiju. Stvarno sam tonuo, stvarno sam razmišljao da završim karijeru, nisam godinu i po dana mogao da se rvem, posle toga sam došao u drugu zemlju i uzeo sam velike medalje“.

Zurab Datunašvili Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Bili ste ambasador borilačkog sporta u mnogim gradovima u Srbiji, kako ste se snašli u toj ulozi?

„Imam prijatelje u Kragujevcu, Zrenjaninu, Novom Sadu… Volim da pomažem i da popularizujem rvanje jer Srbi mogu da se bave rvanjem. I mi moramo to da radimo. Ponekad treniram sa decom, ali treba mnogo, mnogo rada, i posle toga sve će biti dobro.“

VIDEO – Zurab o Maršu na Drinu i zlatu: Volim da dižem zastavu Srbije na vrh

Kako je bilo u Olimpijskom selu? Poznato je da cenite Novaka Đokovića, da li je bilo prilike za susret?

„Bilo je super… Novak Đoković je stavio mene na stori i čestitao mi je na osvojenoj medalji, to je bila veoma dobra stvar. Jesmo bili svi u Olimpijskom selu zajedno, ali nismo imali baš momenata da se sretnemo.“

Zurab Datunašvili Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Polako postaje tradicija da vas dočekuju uz „Marš na Drinu“ posle uspeha, uče li se i reči pesme?

„Srpska muzika, trubači? Mnogo je dobro, osećam veliku sreću kad to čujem. Hvala Srbiji, za sve što je učinila za mene, Srbija mi je dala šansu, i ona mi je dala motivaciju da dižem zastavu Srbije visoko. I… ja to radim i volim to da radim. U 2022. godini imamo Evropsko prvenstvo u Budimpešti, a na jesen se u Beogradu održava Svetsko prvenstvo. Moj plan je da na oba takmičenja uzmem medalje.“

BONUS VIDEO – Zurab Datunašvili: Tonuo sam na dno, onda se pojavila Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar