Alesandro Zaneti Foto: EPA/URS FLUEELER

Alesandro - Aleks Zanardi, bivši vozač Formule 1 i paraolimpijac, ponovo vodi tešku životnu bitku. On je u petak doživeo saobraćajnu nesreću, a njegovo trenutno stanje je stabilno, ali izauzetno teško.

Zanardi je u petak povređen u saobraćajnoj nesreći blizu gradića Pijence u Toskani. Učestvujući u paraolimpijskoj trci on je u krivini izgubio kontrolu nad svojim trociklom, prevrnuo se nekoliko puta, a zatim naleteo na kamion koji se kretao supretnom kolovoznom trakom. Aleks je helikpoterom prevežen u bolnicu u Sijeni s teškim povredama glave, operacija je trajala tri sata i trenutno je njegovo stanje ocenjeno kao stabilno, ali teško.

PROČITAJTE JOŠ

Aleks Zanardi je bio pilot u Formuli 1 od 1991. do 1994. godine, vozio je i 1999, ali nije imao značajnijih uspeha. Pre 19 godina stradao je u nesreći u trci CART serije u Nemačkoj, nakon koje je su mu amputirane obe noge.

Nakon nesreće postao je paraolimpijac i osvojio po dve zlatne medalje u parabiciklizmu na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, a Iz Londona i Rija ima i po jedno srebro.

Jedan od omiljenih italijanskih sportista sada se ponovo bori za život.

„Pacijent je prebačen na intenzivnu negu, teško je prognozirati. Stanje je vrlo ozbiljno“, saopštili su iz bolnice u Sijeni.

Gazzetta dello Sport piše da je Zanardi „ikona sporta i čovek čuda“, a u tekstu se provlači i vapaj „ne Aleks, ne!“. Sportisti, političari, umetnici, navijači, svi strepe za sudbinu 53-godišnjeg Zanardija. Otuda i poruka u sportskom dnevniku „Tuttosport“ – „Alex, Italia!“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare