Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Praznični intervju selektora vaterpolo reprezentacije Srbije.

Srpski vaterpolo je u 2023. ušao nakon razočaravajućih godinu dana tokom kojih je doživeo čak tri ozbiljna neuspeha, ali i sa nadom da će u narednih 365 dana započeti renesansa koja će „delfine“ vratiti na vrh Evrope i sveta.

Na to su nas, uostalom, navikli prethodnih godina, decenija… A prva perjanica te renesanse biće Uroš Stevanović.

Čovek koji je, narodski rečeno, „stao u cipele“ legendarnog Dejana Savića i na sebe preuzeo teret oporavka nacionalne selekcije od koje su očekivanja najveća, kakvog god takmičenje da je u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ...

A ko je, zapravo, Uroš Stevanović?

„Ne mogu da budem objektivan, a možda i ne poznajem sebe dovoljno, o tome bi najbolje bilo da pričaju familija i ljudi koji su mi u najbližem okruženju“, kaže novi selektor Srbije u prazničnom intervjuu za Nova.rs.

Kako ste započeli svoj vaterpolo put?

„Rano sam krenuo sa plivanjem jer smo imali bazen u Osnovnoj školi „Sedam sekretara SKOJ-a“, sadašnjoj „Laza Kostić“ u novobeogradskom bloku 23. Nakon što sam savladao tehnike plivanja, prirodno je bilo da nastavim sa vaterpolom.“

Sa samo 24 godine prebacili ste se na trenerski poziv, i to se ispostavilo kao pun pogodak. Ređali su se neverovatni uspesi, što sa reprezentacijom Srbije kao pomoćnik Dejana Savića, što sa Radničkim iz Kragujevca?

„Sigurno najveći uspeh su Olimpijske igre, nema većeg sportskog događaja od njih, a još kad pobedite na njima utisak je još jači. Takođe i porazi su sastavni deo sporta a neki ostavljaju veliko iskustvo kao poraz u finalu Lige šampiona u Barseloni“, prisetio se meča koji je njegov Radnički izgubio od Barselonete u sezoni 2013/2014 sa 7:6 u borbi za krov Evrope.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Prvu medalju kao samostalni selektor A tima osvojili ste sa Kazahstanom?

„Vaterpolo federacija Kazakhstana je dogovorila sportsko tehničku saradnju sa VK Partizan i u sklopu nje mene su poslali da radim sa njihovom seniorskom reprezentacijom. Osvojili smo Azijske igre u Tokiju koje su bile kvalifikacione za Olimpijske igre u Londonu, takođe i peto mesto u Svetskoj ligi, gde smo imali odlične rezultate sa najboljim svetskim selekcijama. Najveći benefit su bile Igre u Londonu koje su bile neprocenjivo iskustvo za dalji trenerski rad“, otkrio je Stevanović.

Na klupu Srbije seli ste nakon najuspešnijeg selektora svih vremena, i to nakon što je Savić kormilo reprezentacije napustio posle jedne od najlošijih godina u srpskom vaterpolu (peti na Svetskom prvenstvu i u Svetskoj ligi, deveti na Evropskom prvenstvu)?

„Bilo je loših rezultata i ranije, Olimpijske igre u Atlanti, Evropsko prvenstvo u Firenci 1999, Svetsko prvenstvo u Barseloni 2013, koji su bili i prekretnica za naredni, daleko uspešniji period. Potrebno je detaljno analizirati šta je sve dovelo do ovakvih rezultata i napraviti plan i program za naredni period koji je pred nama i u kojem nas očekuje u julu Svetsko prvenstvo u Fukuoki, Evropsko prvenstvo u oktobru u Tel Avivu i Svetsko prvenstvo 2024. u februaru u Dohi.“

Da li ste se videli sa Dejanom Savićem nakon što ste ga nasledili?

„Naravno da je čestitao među prvima, videli smo se ubrzo posle zvanične promocije i pre nego što sam izašao sa spiskovima, planom i programom. Njegovi saveti su neprocenjivi a podrška nije uopšte bila upitna.“

Dejan Savić i Uroš Stevanović Foto: VK Radnički

„Delfini“ su tokom novogodišnjih praznika već takmiče u Sjedinjenim Američkim Državama?

„Prva akcija je ovaj turnir u Dalasu sa Španijom i Amerikom, nažalost Italija pa Hrvatska su otkazili učešće i onda imamo Svestski kup u martu nakon čega ću imati jasniju sliku o mogućnostima pred Svetsko prvenstvo.“

Ipak, krajnji cilj je poznat još po završetku Olimpijskih igara u Tokiju – plasman u Pariz?

„Mi moramo da se kvalifikujemo za Pariz, to je i glavni cilj u narednom periodu. Nikad teže je izboriti mesto zbog sistema kvalifikacija koji je promenjen i same konkurencije što smo videli ovog leta, a i Francuska kao domaćin uzima jedno mesto za evropske ekipe. Koji su nam dometi? Nadam se da ćemo pričati pred Olimpijske igre“.

Šta uspevate da ispratite od sportova van bazena?

„Najviše engleski fudbal i Evroligu u košarci.“

Kako biste sumirali 2022. godinu?

„Pravo iskustvo za najveću čast i najvažniji stepenik trenerskog posla.“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šta je na vas tokom 2022. ostavilo najveći utisak kada je sport u Srbiji u pitanju?

„Sigurno najveći utisak su rezultati odbojkaša i košarkaša, tj. ispadanje u osmini finala takmičenja što treba da nam posluži kao opomena i nauk za budućnost, sa druge strane pozitivan utisak su zaslužile odbojkašice koje su postale svetske prvakinje.“

Čemu se najviše nadate u 2023. godini?

„Pre svega zdravlju, ako nas ono posluži kroz rad, znanje, voljni momenat izborićemo se za mnogo uspeha u izazovima koji se pred nama“, zaključio je selektor „delfina“ novogodišnj intervju za Nova.rs.

BONUS VIDEO Dejan Savić i Ivica Tucak nasmejaće vas do suza kao nikad pre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar