Foto: Pedja Milosavljevic/ STARSPORT

Umesto da su na terenima, u dvoranama, na atletskim stazama, ili sa veslima u rukama, sportisti pozne martovske dane 2020. provode u izolaciji. Bez onog što najviše vole, da se takmiče.

Pandemija koronavirusa je ukočila sva sportska dešavanja, ne samo u našoj zemlji, već na celoj planeti. Nezapamćena situacija za sve, uslovila je da svi budemo izolovani kako bismo sprečili da se bolest proširi.

Sportisti su oduvek pokazivali spremnost da se žrtvuju, a mnogima urođene osobine odgovornosti i samodiscipline pomažu i u ovom delikatnom trenutku.

Svesni da će doći jednom i taj dan, kada će opet obuti kopačke, ili uzeti reket u ruke, košarkašku, fudbalsku, rukometnu ili neku drugu loptu, kada će zaveslati ka pobedama, kao nekad – rešili su da se pripremaju. I spremni dočekaju taj dan povratka sportskom životu na koji su i oni i svi mi navikli.

Ali, kako trenirati u uslovima kada je kretanje ograničeno i kada mnogi ne mogu da to urade onako kako bi po svim pravilima trebalo da čine?

To je momenat u kojem do izražaja dolazi njihova kreativnost i snalažljivost.

Foto: Printscreen/Instagram

VEŽBAONICE U ČETIRI ZIDA

Atletska šampionka Ivana Španović, godinama unazad navikla nas je na sjajne rezultate u skoku udalj.

Nema velikog takmičenja na kom Ivana nije zablistala i vratila se odatle sa nekim od tri odličja.

Rešena da se posle delikatne povrede vrati ponovo pobedama, verovala je da su Olimpijske igre u Tokiju njena velika prilika, ali one su odložene za 2021. godinu.

To ne znači da Ivana, kao i mnogi drugi sportisti treba da stanu, naprotiv. To je vreme kada moraju još više i napornije da rade, ali u znatno skromnijim uslovima, u karantinu.

Pravi je izazov ostati u kondiciji kada, praktično, veliki deo vremena tokom dana morate da provedete u kući.

Ivana i njen fitnes trener, i dečko, Marko Vuleta, otkrili su nam kako se oni bore da zadrže formu i dobru kondiciju, a jedna od tajni je da se vežba u sobnim uslovima.

“Kao što sam i obećala, pokazaću vam jedan od mojih omiljenih treninga, trening za noge”, počela je Ivana priču na svom Instagram profilu.

Delikatne vežbe, uglavnom za one naprednije vežbače, ali svakako dobar primer kako treba da se radi. Iz videa u video, Ivana je tako svima otkrila tajnu dobrog izgleda, s jasnom porukom, “vežbajte, ljudi”.

Foto: Printscreen/Instagram

Slično Ivani, i pojedini fudbaleri se snalaže na isti način. Igrač Crvene zvezde, mladi Njegoš Petrović, pokazao je deo svog vežbačkog repertoara, a sve što mu je bilo potrebno jeste malo prostora, podloga za vežbu i pilates lopta.

Jednako je spretan sa njom, koliko i sa fudbalskom loptom, jer je koristi na mnogo načina kako bi radio zgibove, trbušnjake, sklekove i sve što čini da održi kondiciju u postojećim uslovima.

Foto: Printscreen/Instagram

S druge strane, njegov kolega iz rivalskog tabora Partizana, Japanac Takuma Asano očigledno ima višak prostora u kuhinji, gde radi vežbe sa fudbalskom loptom kako bi sačuvao osećaj za nju.

Poznat kao vešt dribler, Asano pokazuje koliko je dobar s loptom i na malom prostoru, a sve to mu pomaže da ostane u formi.

Slično njima, u dnevnoj ili u spavaćoj sobi vežba i košarkašica Sađa Čađo, te tekvondistkinja Tijana Bogdanović, ali i mnogi drugi sportisti.

Foto: Printscreen/Instagram

IMPROVIZOVANA TERETANA

Olimpijac, veslač Miloš Vasić je u svoju dnevnu sobu uneo spravu za vežbanje i svojski prionuo na posao. Kada se posle svega ovoga bude vratio veslanju, ne sumnjamo da će biti jednako dobro spreman.

Za sve one kojima je, kao Milošu, neophodno da vežbaju na vodenim površinama, sada je gotovo nemoguće izaći u susret. Ali zato sada improvizuju i rade ono što mogu, a to je da jačaju telo i muskulaturu.

Ni plivač Čaba Silađi nema mogućnost da koristi bazen i trenira kako bi želeo, pa je i on rešio da se posveti vežbama u zatvorenom prostoru.

PROČITAJTE JOŠ

Neko od prijatelja mu je iznajmio prostor, a drugi su mu pozajmili sprave i eto, sada može da trenira u svom malom vežbačkom raju.

“Išao sam da pokupim tegove, šipke iz teretane i ostalu opremu, na čemu se zahvaljujem trening centru ‘Invictus’. I hvala svima koji su mi pomogli da nađem rekvizite i adekvatan prostor, posebno jednom dugogodišnjem prijatelju, jer mi je obezbedio prostor koju ću moći da prepakujem, sredim i namestim sve kako meni odgovara za rad, kao kakvu-takvu zamenu za teretanu”, rekao nam je nedavno Silađi.

Strelac Milutin Stevanović, baš kao ni Andrea Arsović, nemaju mogućnost da vežbaju na strelištu.

Mogu da rade samo u kućnim uslovima, što je teško, ali i oni, poput mnogih drugih, pre svega rade na održavanju kondicije.

Stevanović je dobio i adekvatnu pomoć u takvim uslovima, prilikom vežbi, pomažu mu deca, koja su mu recimo sede na ramenima ili na leđima dok radi čučnjeve ili sklekove! Kakvo zadovoljstvo!

S druge strane, Arsovićeva kaže da joj sve ovo teško pada.

“Zamenu za streljanu je vrlo teško naći ili improvizovati u mom slučaju. Treba mi nekih 12 metara u jednoj ravni, kako bih mogla u kućnim uslovima da treniram na trenažeru. U suštini i mogu nekako, ali za sada ne radim to”, otkrila nam je Andrea.

Na kraju, ono što je svima njima zajedničko jeste poruka i zato i dalje apeluju – ostanite odgovorni, budute kod kuće i slušajte savete nadležnih organa. Kako bismo se posle svi zajedno radovali novim, medaljama, pobedama, velikim sportskim podvizima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram