Tekvondo; Foto: Tekvondo asocijacija Srbije

Fenomenalna reprezentativka Nadica Božanić osvojila zlatno odličje na planetarnom šampionatu u meksičkoj Gvadalahari i najavila čudesne domete

Neverovatan uspeh Srbije na Svetskom prvenstvu.

Pet medalja pokazuju koliko je svetla sadašnjost, ali i budućnost sporta koji nije bio tradicionalno previše zastupljen u našoj zemlji. U konkurenciji dama je Srbija bila treća, dok je u konkurenciji muškaraca bila peta.

PROČITAJTE JOŠ

Kao što to godinama rade mnoge države, ulaže se u jedan sport koji donosi pravu žetvu medalja. Srbija do sada ima četiri olimpijske medalje u tekvondou, dva zlata Milica Mandić, te srebro i bronza Tijane Bogdanović.

Srbija već sada ima prave naslednike dve najbolje takmičarke, jer je mlada srpska reprezentativka Nadica Božanić osvojila zlatnu medalju na planetarnom prvenstvu u meksičkoj Gvadalahari.

Dvadesetjednogodišnja članica TKD kluba Galeb u finalu kategorije do 73 kilograma savladala je Korejku Da Bin 2:0 (12:8, 9:3), koja je prošle godine u finalu Olimpijskih igara poražena od Milice Mandić.

Božanić je rođena 2001. godine, nekadašnja je kadetska šampionka Evrope i juniorska svetska šampionka, a ima i srebro sa Olimpijskih igara mladih 2018. godine.

Njeno zlato je rekordna peta medalja na šampionatu sveta, nakon što su prethodno do odličja došli Mahdi Hodabahši (zlato), Aleksandra Perišić (srebro) i Tijana Bogdanović i Stefan Takov (bronze).

Bogdanović je, u kategoriji do 53 kilograma, nastavila sjajan niz na velikim takmičenjima i došla do svoje druge bronze na šampionatima sveta, a u bogatoj riznici ima i srebro i bronzu sa Olimpijskih igara, kao i zlato i bronzu na Evropskim prvenstvima.

Ona je u polufinalu poražena od Amerikanke Mekejl Grinvud 2:1.

Mehdi Hodabahši, 31-godišnji tekvondoista iz Irana, od 2019. godine nastupa za Srbiju i slavio je u kategoriji do 87 kilograma. Ovo je bila njegova druga zlatna medalja u karijeri, a počeo je pobedom protiv Taleha Sulejmanova iz Azerbejdžana sa 2:0.

U osmini finala je bio bolji od Abolfazla Abasija sa 2:0, zatim je u četvrtfinalu bio bolji od Džordana Stjuarta iz Kanade sa 2:0, da bi u četvrtfinalu savladao Nikitu Rafaloviča iz Uzbekistana istim rezultatom.

Tekvondo bilans medalja
Tekvondo bilans medalja; Foto: Tekvondo asocijacija Srbije

U finalu je slavio protiv Mingkuana Menga sa 2:0 (1:0, 5:4) i tako osvojio drugo zlato nakon onog iz Rusije pre sedam godina.

Srebrnu medalju osvojila je Aleksandra Perišić, jer ju je u završnici treće runde finala Lesli Soltero iz Meksika nekako savladala.

Prethodno je bila ubedljiva protiv Roman iz Portorika, srušila je i olimpijsku vicešampionku Loren Vilijams iz Velike Britanije, pa čak i Rut Gbagbi iz Obale Slonovače koja je u Riju i Tokiju stizala do bronzanih medalja. U polufinalu je bila bolja od Brazilke Milen Titoneli sa 2:1.

Srbija je do sada osvojila 13 medalja na prvenstvima planete i iz godine u godinu pravi sve bolje rezultate.

Tekvondo je od 2012. godine potpuno eksplodirao kada je Milica Mandić donela Srbiji prvu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama od osamostaljenja. U tom trenutku je počela ekspanzija ove borilačke veštine u Srbiji, a koliko je popularna Milica svedoči i što je dobila ogroman mural u jednom beogradskom naselju.

Srbija je sada visoko poštovana u tekvondo svetu, a više niko ne potcenjuje takmičare iz naše zemlje koji pokazuju taj takmičarski instinkt.

BONUS VIDEO Tekvondo savez o neizdavanju britanskih viza: Ne želimo da politizujemo, ali ovaj događaj je neshvatljiv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar