Foto: Nuccio DiNuzzo / Newscom / Profimedia

Ime Stiva Bartmana verovatno nije poznato širem krugu ljudi, ali ako pitate prosečnog stanovnika Čikaga, "najvećeg srpskog grada van Srbije", gotovo je izvesno da će uslediti niz psovki, a sve zbog poteza tokom jedne sportske utakmice koja je odigrana 14. oktobra 2003. godine.

Stiv Bartman, jedan običan stanovnik „vetrovitog grada“, u sekundi je od običnog čoveka koji je na stadion Čikago Kabsa došao kako bi ispratio njihov meč protiv Florida Marlinsa u okviru MLB plej-ofa postao najomraženija ličnost veorvatno u čitavom Ilinoisu.

PROČITAJTE JOŠ...

U toku je bio osmi ining (deo bejzbol utakmice), Kabsi su vodili 3:0, kada je Luis Kastiljo stao na mesto za udaranje.

Lopta je posle njegovog udarca letela ka tribinama, ali je Mojzes Alu sve vreme pratio, došao do ograde, skočio i bio nadomak hvatanja kada se u sve umešao Bartman.

Navijač Kabsa je udario loptu pre nego što je ona upala u rukavicu Alua. Igrač Kabsa je momentalno bacio rukavicu sa ruke, igrači Čikaga su tražili da bacanje bude ponovljeno, ali su sudije to odbile, pa je umesto koraka ka pobedi Kabsa tim sa Floride dobio šansu da nastavi svoje udaranje, što su iskoristili i preokrenuli na 8:3.

Za to vreme, navijači su napravili haos. Prvo su ga ispolivali pivom i počeli da ga gađaju hranom, uz brojne pretnje, zbog čega je moralo obezbeđenje da ga izvede, da bi potom informacije o njegovoj adresi nedugo potom bile objavljene na zvaničnim navijačkim stranicama MLB-a.

Zbog toga je došlo šest vozila policiej pred njegovu zgradu, a čak je i Rod Blagojević, tadašnji guverner Ilinoisa, predložio da bude uključen u program zaštite svedoka, dok su mu na Floridi ponudili azil.

Nije pomoglo ni saopštenje Kabsa da „Bartman nije uradio ništa neobično za navijače na tribinama“ ali je uprkos tome postao najomraženija osoba u Čikagu.

To se donekle promenilo 2016. godine, kada su Kabsi osvojili titulu prvi put od 1908. godine.

Prema poslednjim informacijama, Hartman još uvek živ i u okolini Čikaga.

Snimak ovog bizarnog incidenta pogledajte ispod:

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar