Srbija kreće u odiseju na Evropskm prvenstvo u rukometu koje se igra se od 13. do 30. januara, a zemlje domaćini su Mađarska i Slovačka.

Samo takmičenje u senku je bacio problem sa koronavirusom sa kojem su su se susrele brojne selekcije. Pravila o karantinu su promenjenaa i boravak smanjen, kako turnir ne bi doživeo fijasko, ali je sitaucija prilično haotična.

PROČITAJTE JOŠ

„Haotična organizacije EURO. Ljudi su bez maski, u istoj prostoriji sa reprezentacijama i nema testova za sve selekcije. Kasni se sa testiranjem, čekamo dva sata, a neki igrači su već zaraženi. Kako će se ovo uopšte igrati?“, rekao je slektor Srbije Toni Đerona po dolasku u Segedin, grad u kojem će Srbija igrati svoje mečeve.

Dok situacija sa virusom preti da potpuno baci rukomet u drugi plan, ekipe se nekako pripremaju za takmičenje, a Srbiju čekaju mečevi u grupi smrti.

Prvenstvo će otvoriti duelom sa Ukrajinom 13. janura a posle toga slede okršaji sa dve supersile Hrvatskom i Francuskom.

Francuzi su drugi favoriti na prvenstvu odmah iza Danske, dok Hrvatska nije u najužem krugu kao ranije zbog smene generacije, ali i dalje spada u red svetskih sila u rukometu.

Iako je zbog problema koronavirusom i odsustva igrača poput Milosavljeva, Ilića, Aburovića i Zelenovića samopouzdanje malo poljuljano, nova energija koju je doneo selektor Toni Đerona daje razlog za optimizam.

Srbija je u dva zvanična meča sa Francuskom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo ostvarila pobedu i nerešen rezultat, a sa Hrvatim smo vodili velike bitke i kada je razlika u kvalitetu bila veća.

Toni Đerona
Toni Đerona; Foto: RSS

Pešmalbek, Marsenić, Kukić i Cupara će biti glavni aduti što kvalitetom što iskustvom, ali je najveća snaga ove ekipe to što je od dolaska novog selektora uspostvaljen sistem i jasan identitet.

Šteta je što zbog epidemije nisu odrađene dve jake provere sa Nemačkom koje su bile dogovorene, ali je i prethodni niz utakmica ulio mnogo optimizma.
Računajući pomenuti dvomeč sa Francuzima, naš tim je u poslednjih devet utakmica zabeležio osam pobeda i jedan remi.

Upravo su Hrvati poslednji pobedili Srbiju pre dve godine na Evropskom prvenstvu.

Kada su glavni rivali u pitanju, Hrvatska je takođe doživela udarac. Zbog koronavirusa nije otputovao jedan od dvojice najboljih igrača, Luka Cindrić dok je na drugu veliku zvezdu Domagoja Duvnjaka korona ostavila dubok trag.

Ako su Srbija i Hrvtaska imali problema sa koronom, onda je Francuska totalno devastirana.

Francuzi će igrati bez Remilijea, Nguesana i Luke Karabatića, kao i Prandija. U karantinu je Valentan Port.

Kada su u pitanju glavni favoriti za titulu, Danska po svim procenama odskače od kionkurencije, dok će pored Francuza najveću konkurenciju predstavljati Šveđani, Norvežani, Španci i Nemci.

Raspored Srbije na Evropskom prvenstvu

Četvrtak

Srbija – Ukrajina 18.00

Hrvatska – Francuska 20.30

Subota

Francuska – Ukrajina 18.00

Hrvatska – Srbija 20.30

Ponedeljak

Ukrajina – Hrvatska 18.00

Francuska – Srbija 20.30

Grupa A (Debrecin): Slovenija, Danska, Severna Makedonija, Crna Gora.

Grupa B (Budimpešta): Portugal, Mađarska, Island, Holandija.

Grupa C (Segedin): Hrvatska, Srbija, Francuska, Ukrajina.

Grupa D (Bratislava): Nemačka, Austrija, Belorusija, Poljska.

Grupa E (Bratislava): Španija, Švedska, Češka, BiH.

Grupa F (Košice): Norveška, Rusija, Slovačka, Litvanija.

BONUS VIDEO Maljković: Još se nisam oporavio od smrti Bobane i mog prijatelja Radomira Antića

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar