sport
Foto: Starsport

Sport se aktivira i sportisti od danas, 30. aprila, mogu da treniraju na otvorenom, nakon što je Vlada usvojila nove relaksirajuće mere u borbi protiv koronavirusa.

To je potvrdio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

„Ovo je vest koju smo strpljivo i odgovorni čekali“, rekao je Udovičić i dodao da mu je drago što je epidemiološka situacija mnogo bolja i da su se stekli uslovi da se sport vrati na otvorene terene.

PROČITAJTE JOŠ

To praktično znači da fudbalski klubovi, i svi drugi, mogu da počnu sa treninzima, ali na otvorenom i uz striktno propisane mere, odnosno preporuke struke i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

„Propisali smo da na treningu ne sme da bude više od 10 ljudi, uključujući i trenera, da plus svaki klub može da obezbedi još dve osobe tehničkog karaktera, lekar ili fizioterapet. Na samom treningu sme da bude 10 ljudi sa trenerom i ono što je važno da se drži fizička distanca, minimum dva metra mora da bude između sportista i da fizički kontakt među sportistima nije dozvoljen“.

Iz svega što je ministar naveo, jako je teško zamisliti kako će izgledati sportovi, poput fudbala ili košarke, u kojima je kontakt neizbežan i na treningu.

„Pokušali smo da obuhvatuimo sve aspekte, da se bavimo i najsitnijim detaljima, od opreme, zatim pod kojim protokolima sportista dolazi i odlazi sa treninga, kako se ponaša u međuprostoru kada nije na samom treningu“.

Udovičić ističe i da se intenzivno radilo i na protokolu za zatvorene sportske objekte.

Udovičić Filipović Danilović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Zdravlje sportista i svih građana je na prvom mestu , moramo da budemo i dalje odgovorni, prvo prema nama samima, a onda i prema svim drugima. Sportisti i u ovom segmentu moraju da budu šampioni i takvu poruku pošalju svim drugim građanima, da se pridržavaju propisanih mera, da i dalje vode računa prvenstveno o sebi i svom zdravlju“.

Ističe i da je situacija bolja, sportski rečeno, jesmo u drugom poluvremenu, u završnici utakmice, rezultat je pozitivan, ali svi zajedno moramo da budemo svesni da je gotovo tek kada sudija odsvira kraj.

„I zato još jednom apelujem na sve, sportiste, trenere, sve u sistemu sporta da budemo solidarni i odgovorni do kraja i da se ne opuštamo“, poručio je Udovičić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar