Moma Jakovljević
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Povratak sportista u trenažne procese je sve izvesniji, posle popuštanja mera Vlade Srbije brojni klubovi najavili su početak treninga pod posebnim uslovima, a dr Momčilo Moma Jakovljević, čuveni hirurg, otkrio je kako će se odvijati predstojeći pripremni period.

Pomoćnik direktora u KBC „Dragiša Mišović“ za Nova.rs naglasio je da će posledice koronavirusa imati uticaj na sve životne sfere.

PROČITAJTE JOŠ

„Uticaj pandemije je širok, odražava se na sport, ali i ekonomiju, živote ljudi… Sportisti su svi u istoj situaciji i potpuno su ravnopravni. Tako će biti i po pitanju priprema, svi će imati jednako vremena da podignu formu i rade na fizičkoj spremi, pauza je ista za sve“, naglasio je doktor Jakovljević za Nova.rs i nastavio:

„Znatno važnije je da se osvrnemo na gubitke koje su pretrpeli mnogi. Primer je Japan i odlaganje Olimpijskih igara prvi put u istoriji, ne računajući ratove. To je tragedija. Pauza od dva meseca nije ništa posebno, navikli smo da je imamo leti u julu i avgustu, a sad je pomerena nešto ranije, na mart i april“.

Posebno važan segment prilikom osvrta na pripremni period dr Jakovljević smatra individualni rad sportista tokom prinudne pauze.

Doziranje ključ

Uprkos specifičnim okolnostima, dr Jakovljević je naglasio da velikih promena po pitanju broja povređenih igrača neće biti:

„Povređuju se loše pripremljeni ili preumorni. Potrebno je fenomenalno doziranje i tu je odgovornost na trenerima, ali i igrači sami znaju kad da stanu. Povrede su deo sporta, bilo ih je i biće, ali ko se profesionalno bude ophodio neće imati nikakvih problema“.

„Svi igrači u profesionalnim klubovima su dobili plan rada tokom izolacije i jasno definisan program ko u kojoj meri radi koju grupu vežbi, trušnjake, sklekove, preskače vijaču… Svako radi po programu pravljenom upravo za njega i na otklanjanju konkretnih nedostataka. Individualni rad, posebno u ovim uslovima nije isto kao trening, ali ranije su postojale planinske pripreme, tim trenira dve nedelje, potom kreće sezonu. Za 15 dana igrači su spremni, a najviše 30 dana im treba da dostignu vrhunsku formu. Tako će biti i u ovoj situaciji“.

Jakovljević, koji je i doktor u KK Partizan, naglasio je da bi nepredviđena pauza mogla da ima i pozitivan efekat na sportiste koji sa nestrpljenjem očekuju povratak.

„Očekujem da će sportisti imati više adrenalina i poleta. Posle pauze, željni su takmičenja i siguran sam da će igrati sa još više žara. Za očekivati je da ih želja povuče da daju u potpunosti sve od sebe“, rekao je dr Jakovljević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare