Foto: Streljački savez Srbije

Dugogodišnji strelac, trener družine „Bečkerek 1825“ i sportski radnik Slavoljub Grozdanov preminuo je u Zrenjaninu u 87. godini.

Grozdanov je više od 70 godina posvetio streljaštvu.

PROČITAJTE JOŠ

Streljaštvom je počeo da se bavi 1949. godine, upisom u zrenjaninsku streljačku družinu.

Trener mu je bio ugledni pedagog Miša Dimitrijević.

Kao omladinac izabran je za sastav reprezentacije Vojvodine i reprezentacije Srbije i ostvario je značajne rezultate na prvenstvima države. Počeo je gađanjem iz vojničke puške, a potom iz pištolja, vazdušne puške i malokalibarskog oružja.

Godinama je bio jedan od najboljih strelaca Jugoslavije u gađanju vojničkom puškom, a 1977. oborio je državni rekord vojničkom puškom iz ležećeg stava na 300-metarskom strelištu.

Još iz studentskih dana i pored obaveza aktivnog takmičara, počeo je da se interesuje za pedagoški rad i unapređenje streljačkog sporta. Obučio je brojne generacije strelaca i kroz svoj instruktorski rad.

Na desetine njegovih učenika postiglo je zapažene rezultate u ovom sportu. Na njegovu inicijativu osnivane se brojne streljačke družine i izgrađeni sportski objekti namenjeni streljaštvu. Pokrenuo je mnoge tradicionalne turnire, od kojih je najpopularniji „Ćupovi“.

Angažovao se na brojnim školskim olimpijadama.

Značajno je doprineo da Streljačka družina „Bečkerek 1825“ godinama održava kontinuitet uspešnog sportskog kolektiva.

Ostaće upamćen i kao uvažen profesor istorije. Po završetku studija istorije, dve godine je radio u Narodnom muzeju, a potom do penzionisanja u prosveti.

Dobitnik je „Spartakove nagrade“ za životno delo, najznačajnijeg priznanja Sportskog saveza Vojvodine, koju je dobio 1999. godine. Povodom obeležavanja 125 godina postojanja Streljačkog saveza Srbije, Grozdanov je 2012. nagrađen najvišim priznanjem „Zlatna meta“ za
izuzetan doprinos razvoju streljaštva u Srbiji.

Komemorativni skup povodom smrti profesora Grozdanova biće održan 22. jula u 11 časova u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a sahrana je istog dana u 13 časova na Temišvarskom groblju.

Foto: Streljački savez Srbije
Foto: Streljački savez Srbije

BONUS VIDEO Milenko Sebić na ivici suza o bronzi, Bobani i dirljivom gestu VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar