Luis Hamilton
Luis Hamilton; Foto: EPA-EFE/STR

Drugog dana marta na stazi u Sahiru Bahrein će biti domaćin početka nove sezone u Formuli jedan, a iako sezona još nije počela, čini se da je manje-više sve izvesno, te nas očekuje možda najnezanimljiviji šampionat u novijoj istoriji.

A sve zahvaljujući jednoj odluci koja je iz korena promenila svet najbržeg cirkusa na planeti.

PROČITAJTE JOŠ...

Naime, mresec dana pre početka sezone prvo je najavljen, a potom potvrđen jedan od najvećih transfera u istoriji – Luis Hamilton, zvezda Mercedesa i sedmostruki šampion sveta, od 2025. godine voziće pod bojama Ferarija i sa „konjićem“ pokušati da se domogne šampionske titule,

No, pre toga sledi „labudova pesma“ za volanom „srebrne strele“, dok će Ferari pokušati da narednu sezonu „pregura“ što je manje neugodno moguće.

Krenimo redom…

Mercedes je, nakon godina dominacije, osetno pao, i primetno je već neko vreme da se pripremaju za život posle Hamiltona, pa je veliko pitanje koliko će zapravo biti motivisani u ovom timu da ulože najviše moguće truda kako bi Hamiltona podržali u borbi za sam vrh, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko bi Džordž Rasel, ukoliko Hamilton sezonu ne otvori serijom pobeda, preuzeo ulogu prvog vozača a Luis dobio direktive da timskom kolegi pomogne kako bi ostvario najbolji mogući rezultat.

Pred Mercedesom je poprilično „klizav“ teren, a situacija bi veoma lako mogla da od podnošljive preraste u katastrofalnu.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Nešto slično važi i za Ferari. Iako u „konjiću“ najavljuju da će se i ove godine boriti za najviši plasman, teško je zamisliti da će sredstva usmeriti ka ovoj sezoni. Iako je, takođe, iluzorno očekivati da će „konjić“ propustiti priliku da se umeša u borbu za sam vrh, verovatnije je da će poslednju godinu ugovora Karlosa Sajnca iskoristiti da što je više moguće rade na bolidu i pokušati da stvore najbolju moguću podlogu za 2025. godinu i Hamiltona, pa čak i po cenu da žrtvuju određene bodove ove sezone.

Za to vreme, nedoumica je sa kakvim motivom će u sezonu ući i sam Sajnc, koji već sada zna da, šta god da uradi, naredne sezone neće voziti u „skuderiji“.

Situaciju i Mercedesu i Ferariju donekle lakšom čini Maks Ferstapen. Mladi Holanđanin za volanom Red Bula je ubedljivo najbolji bio protekle tri sezone, a s obzirom na to da Red Bul deluje poput dobro podmazane mašine, bilo bi potrebno pravo malo čudo kako bi ga bilo ko ugrozio.

Bar ove sezone.

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW / POOL

A naredne…

Čini se da u svetu sporta nije skoro bilo prelaska koji je privukao toliko pažnje, i da nije skoro jedan sportski događaj ispraćen sa tolikim nestrpljenjem. I Ferariju, i Hamiltonu, ali i navijačima širom sveta želja je da, ukoliko već neko bude morao da nadmaši Mihaela Šumahera, to bude najdominantniji vozač 21. veka – i to za volanom „konjića“. Stoga, naredna sezona biće tek priprema za ono što će kroz godinu dana uslediti – napad na prekid serije Red Bula, i, što je još važnije – istoriju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar