Foto: EPA-EFE/Hamad I Mohamed

Malo je ljudi uradilo to što je Luis Hamilton uradio u svetu Formule 1, pa što tome ne bi dodao još jednu lepu recku.

Osvojio je sedam titula šampiona, stao je rame uz rame sa velikanom po imenu Mihael Šumaher, a ni drugi ljubitelji mirisa zapaljenih pneumatika i brzine.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda je negde i kao romantika delovalo da jedan od najboljih vozača u istoriji bude deo najslavnije trkačke kuće u istoriji.

To je svakako jedan od razloga zbog kojih je Hamilton rešio da se, na neki način, kocka i pređe u tim koji ne zna za titulu još od sredine dvehiljaditih godina.

Do trenutka dok Luis dođe u Ferari, 2025. godine, poslednja titula Kimija Rajkonena u bolidu Skuderije će napuniti 18 godina. Punoletstvo!

Jasno je da nije slučajno što su se godinama „propinjući konjići“ mučili dok su se Mercedes i Red Bul smenjivali sa titulama u rukama.

Lewis Hamilton, Charles Leclerc Foto:Chandan Khanna / AFP / Profimedia

Poslednje tri su otišle „biku“ iz Salcburga i Maksu Ferstapenu, a svi još pamte kako je završena ona sezona kad je Ferstapen uzeo prvu titulu u poslednjem krugu.

Negde od tada se otprilike pričalo da će Luis preći u Ferari i stalno je ostajalo na nivou glasina. Hondin motor je postajao bolji, baš kao i Ferstapen i Mercedes je postepeno gubio korak.

Iz tog ugla se ovakav korak i ne čini tako neverovatnim. Hamilton je nešto slično već uradio i 2012. kada je prešao iz Meklarena, sa kojim je uzeo prvu titulu 2008. u Mercedes.

Kad je i u opremi i vozilu novog tima počeo da dominira i kad je „ušao u glavu“ Sebastijanu Fetelu, od 2014. nadalje je postao dominantna sila u Formuli 1 i čovek koji je odneo 82 pobede i šest titula.

Hamilton Ferstapen
Hamilton Ferstapen; Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Njegov niz prekinuo je jedino Niko Rozberg 2016. i već tada Hamiltonov prelazak u Mercedes nije video kao rizik, što je u datom trenutku svakako bio.

U sadašnjim okolnostima to i jeste rizik i nije istovremeno. Hamilton je jedno vreme verovao da Mercedes ima i ljude i sredstva kako da se vrati na čelo.

Umesto toga, izostanci pobeda u 2022. i 2023. godini, nekonkurentan bolid i Ferstapenov uzlet su svakako podizali nivo frustracije kod Britanca kom bi filmski kraj karijere bio kad bi rekordnu osmu titulu uzeo u Ferariju.

Takoreći u „Šumaherovoj koži“ bi prestigao njegov rekord. Sve to u kombinaciji čine jedan razlog zbog kog bi se Britanac odlučio da nastavi sa Ferarijem.

Foto: Nova.rs

Naravno, ne treba zaboraviti ni to da narednih godina dolazi promena pravila u Formuli 1 i Ferarijev plan mu se verovatno svideo više od Mercedesovog.

Taj plan je svakako uključivao i „masno“ skup ugovor za 39-godišnjeg vozača koji će u vreme kad dođe u Maranelo, već ulaziti u petu deceniju života.

Fernando Alonso je pokazao da su godine samo broj u prethodnom periodu, ali će i Ferari svakako sa Luisom imati svoj „skok vere“ i pokušaj da se sve poklopi.

Zbog toga je i spreman da mu ponudi 100 miliona dolara vredan ugovor, s tim što su informacije o tome da li je to za godinu dana ili za dva, za sada oprečne.

Foto: TOLGA BOZOGLU / AFP / Profimedia

Svakako je mnogo para. Hamilton će biti u paru sa Šarlom Leklerom, dok se Karlos Sainc već oprostio od navijača i ono što malo upada u oči je činjenica da je zvučao kao da je i sam iz novina saznao da ga Ferari nema u planovima.

I dok je Sainc već prošlost u Ferariju, u tom timu se nadaju da će Fred Vaser biti jedan od džokera u rukavu zbog kog će saradnja s Hamiltonom biti berićetna.

Fred i Luis su već sarađivali dok je Britanac bio mlađi pre „najbržeg cirkusa na svetu“ i Vaser će sad biti šef tima u Ferariju.

A poznato je da su Hamilton i on ostali bliski još od prve decenije ovog veka i da se čuju između trkačkih vikenda.

Vaser je već unapredio tim Ferarija, gde će Hamiltonova nada ležati u popravljenom motoru od 2026. kada Red Bul pravi svoju mašinu u saradnji sa Fordom.

Sve to u kombinaciji budi nadu da će Britanac moći još jednom da se „potuče“ za titulu, iako su samo trojica vozača posle 40. rođendana uspevala da je se domognu, a Džek Brabham je poslednji koji je to uradio pre 58 godina.

Dakle, šanse nisu na Hamiltonovoj strani, ali opet, konačna pobeda bi zaokružila njegovu karijeru na sličan način na koji je to uradio Leo Mesi u poznim fudbalskim godinama, trijumfom na Mundijalu u Kataru.

Foto EPA-EFE/ANDREJ ISAKOVIC

Ili kao što bi recimo Novak Đoković uradio kad bi sa punih 37 godina uzeo zlato na Olimpijskim igrama u Parizu.

Je li zvučalo moguće da će Mesi podići „boginju“ i da li zvuči nerealno da Novak uzme zlato? Ne zvuči?

E, pa verovatno ne zvuči nemoguće ni Hamiltonu da postane šampion osmi put i karijeru završi „na konju“.

BONUS VIDEO: Ronaldinjo na kvalifikacijama za F1 Sprint

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar