Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Selektori četiri najznačajnija timska sporta u Finskoj zabrinuti su zbog efekata pandemije na decu i omladinu i pozvali su na pažljivo razmišljanje kada se uzmimaju u obzir ograničenja sportskih aktivnosti.

„Restriktivne mere poput prošlog proleća bile su gotovo neodržive. Više od milion Finaca uključeno je u aktivnosti sportskih klubova, a većina njih su deca i mladi u timskim sportovima“, kaže Henrik Detmann, selektor muške košarkaške reprezentacije.

Njegov kolega iz reprezentacije u florbolu, izuzetno popularnom sportu u skandinavskim zemljama, Peteri Niki kaže za sajt tamođnjeg olimpijskog saveza da „Stroga ograničenja za fizičke aktivnosti dece i mladih imaju dalekosežne negativne efekte na pojedince i društvo, kako na zdravlje, tako i socijalan život“.

PROČITAJTE JOŠ

„Nastavak aktivnosti mora da se osigura i u teškim vremenima“, dodaje Niki.

Svi zajedno naglašavaju da se bavljenje sportom može sigurno i odgovorno obavljati čak i tokom virusnog peiorda.

„Iako su sezone prekinute, vrhunski sportisti sve vreme treniraju, vodeći računa o uputstvima i preporukama vlade. Kompetentnost sportskih klubova u ovoj izuzetnoj situaciji se povećala, pa će na jesen klubovi biti još spremniji da sprovedu bezbedne treninge za decu i mlade“, kaže Juka Jalonen, najuspešniji selektor u istoriji finske hokejaške reprezentacije.

Selektor Fudbalske selekcije Finske, Marku Kanerva, napominje da sportski savezi, klubovi i sportisti imaju veliku odgovornost.

„Vrhunski sportisti treba da budu primer koji deca i mladi treba da slede, od vođenja računa o higijeni, zatim odgovornosti da samo potpuno zdravi mogu da treniraju, da se odslučajevi odmah prijavljuju…“ nabrojao je kanerva.

Poslednjih dana Helsinki i nekoliko drugih opština ograničili su klubovima upotrebu sportskih sala i sportske objekte pretvorili u učionice, a pomenuti selektori veruju da stvar može da se reši.

PROČITAJTE JOŠ

„Sve je to moguće da bude uspešno kroz saradnju škola i klubova. Ovo je samo stvar želje da se stvari organizuju na najbolji način“, gotovo u glas kažu njih četvorica

Direktor odeljenja za vrhunski sport Olimpijskog komiteta Finske, Mika Lehtimaki, naglašava da su klupske aktivnosti dece i mladih kamen temeljac finske fizičke aktivnosti i sporta, a takođe su od velikog značaja za društvo u celini.

„Iskra za aktivan i zdrav način života upaljena je u klubovima koji pružaju veliko blagostanje finskom društvu, od običnog vežbanja do vrhunskog sporta. Ova iskra ne sme da se ugasi. Nastavak klupskih aktivnosti i hobija može da se odvija sigurno i tokom koronske pandemije“, kaže Lehtimaki.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar