Belorusija ostaje domaćin Svetskog prvenstva u hokeju i pored nereda u Minsku
Foto: EPA/CLAUDIO BRESCIANI

Međunarodna federacija hokeja na ledu (IIHF) i dalje želi da Svetsko prvenstvo 2021. godine bude održano i u Belorusiji, uprkos protivljenju Letonije.

Domaćini SP su Letonija i Belorusija. U Belorusiji su u toku dnevni protesti zbog spornih predsedničkih izbora koji su dali Aleksandru Lukašenku šesti uzastopni mandat.

Demonstranti optužuju Lukašenka da je lažirao predsedničke izbore i traže njegovu ostavku posle 26 godina na vlasti. Lukašenko je naredio nasilno razbijanje protesta, pa su višednevni neredi na ulicama.

„U ovom trenutku teško je zamisliti da možemo da organizujemo turnir sa Belorusijom“, rekao je letonski premijer Krisjanis Karins.

Letonska vlada želi da IIHF pronađe novog kodomaćina ili će razmotriti mogućnost povlačenja sa turnira, koji je na programu naredne godine od 21. maja do 6. juna.

„IIHF razume izjavu letonske Vlade i trenutno čekamo dalju komunikaciju. Glavni cilj ostaje da se Svetsko prvenstvo 2021. godine održi u Minsku i Rigi“, navodi se u saopštenju IIHF.

U Minsku bi trebalo da budu održana polufinala i finale.

Veće IIHF će se sastati sredinom septembra kako bi razmotrilo situaciju i informisalo javnost o bilo kakvim izmenama oko statusa turnira.