Stevan Mićić; Foto: Starsport

Ogroman uspeh rvačke reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Apsolutni junak je Stevan Mićić koji se okitio zlatom i obezbedio kvotu za Olimpijske igre, kao i bronzani Mate Nemeš i Hetik Cabolov

Pet medalja, jedna zlatna i četiri bronzane, i tri olimpijske norme – to je bilans srpskih rvača na Svetskom prvenstvu u Beogradu. I napravili su ogroman uspeh koji će moći dodatno da se nadogradi sledećeg leta na Olimpijskim igrama u Parizu.

Očekivala su se tri-četiri mesta na Igrama 2024. i jedna ili dve medalje, pa je jasno da su i očekivanja nadmašena zahvaljujući sjajnim borcima, a bilo ih je 20 pod zastavom naše zemlje. Ćute, rade, nižu uspehe, ne traže ništa i predstavljaju Srbiju na najbolji način.

“Konkurencija je veoma žestoka. Ovo Svetsko prvenstvo biće znatno kvalitetnije od prošlogodišnjeg kome je Beograd takođe bio domaćin iz prostog razloga što će se na ovom planetarnom šampionatu podelitin ukupno 90 olimpijskih normi”, rekao je uoči turnira selektor rvačke reprezentacije Milorad Dokmanac.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednju od pet medalja i treću olimpijsku normu doneo je Mate Nemeš zahvaljujući osvojenoj bronzi poslednjeg dana Svetskog prvenstva. On je došao do odličja u kategoriji do 67 kilograma grčko-rimskim stilom i tako čekirao vizu za Pariz. Nemeš je ujedno postao i 44. član tima Srbije za predstojeće Olimpijske igre.

Ranije, takođe u nedelju, još jedan rvač pod zastavom Srbije, Georgij Tibilov, osvojio je bronzanu medalju, u kategoriji do 63 kilograma grčkom-rimskim stilom. On je borbi za bronzu pobedio Hracju Pogosjana iz Jermenije rezultatom 4:0.

Prve dve svetske bronze našoj zemlji na šampionatu u Beogradu doneli su Hetik Cabolov u slobodnom stilu u kategoriji do 74 kilograma, i takođe je čekirao olimpijsku vizu, te Ali Arsalan (prošle godine osvojio svetsko zlato) u grčko-rimskom stilu do 72kg.

Ali Arsalan; Foto: Starsport

Apsolutni junak je Stevan Mićić koji je osvojio zlato (kategorija do 57 kilograma), jedino za Srbiju na ovom Svetskom prvenstvu, i izborio plasman na Olimpijske igre 2024. Na tom putu je bio bolji od aktuelnog i olimpijskog i svetskog prvaka.

Mićić je za titulu prvaka sveta u finalu srušio Japanca Ruija Higučija sa 7:4. Na polovoni prve runde je stekao prednost od 2:0, da bi rival uzvratio u sam smiraj ovog dela borbe. Potom je u drugoj rundi Japanac bolje započeo i poveo 4:2, ali je Srbin odgovorio i preokrenuo na 6:4, a pred sam kraj dobio još jedan bod i slavio 7:4.

Na putu do zlata je prvo pobedio Korejca Kima sa 11:0, zatim je bio bolji od Abdualeva iz Uzbekistana sa 7:2. U četvrtfinalu je srušio aktuelnog olimpijskog šampiona Rusa Ugueva, a u polufinalu je savladao i aktuelnog svetskog prvaka Abakartova iz Albanije.

Ogroman uspeh čak je „naterao“ i Novaka Đokovića da mu čestita. Srpski teniser podelio je Mićićevu sliku uz jedan njegov citat nakon finala, a stavio je i pet emodžija.

Foto: Starsport

„Srbija mi je u krvi i nisam mogao da budem srećniji što sam svom narodu doneo zlato“, rekao je 27-godišnji rvač, što je očigledno posebno značilo i Novaku.

Tako je momak koji je odrastao u Sjedinjenim Američkim Državama i koji je u juniorskoj konkurenciji nastupao za SAD, ostvario najveći uspeh u karijeri i doneo veliku radost Srbiji.

„Veoma sam vezan za svoju srpsku kulturu, a to je tako ponosna sportska nacija. To što sam bio u prilici da donesem prvo zlato Srbiji u slobodnom stilu za mene nešto neverovatno“.

Veći deo života proveo je u Čikaga…


Stevan III Andrija Mićić

Mićić je u rvanju prošao sličan razvojni put kao Milorad Čavić u plivanju. Rođen je 4. aprila 1996. godine u gradu Mejsa, u američkoj državi Arizona, kao prvo dete Stevana i Amerikanke Lori. Očevi roditelji Stevan i Zagorka su se doselili u SAD pedesetih godina prošlog veka. Nosi srednje ime Andrija, a pošto je nastavljač loze, može se reći i da je Stevan III.


„Tamo je srpska zajednica veoma jaka i obično se okuplja oko crkve. Svi su povezani i svi se znaju. Odrastanje u toj zajednici razlikuje se od onog koje obično imamo u Americi. Kada sam bio malo mlađi, bilo mi je to malo čudno, ali je to tako impozantna kultura, pa sam prihvatio stvari takvim kakve su“, objasnio je svetski prvak u rvanju koji je pobedu u finalu posvetio svojoj baki koja je preminula dve nedelje pre takmičenja, a koja ga je zvala „zlatni dečko“.

Tako se Micić, kao svetski šampion, pridružio junacima srpskog sporta ove godine. Novak Đoković je osvojio US Open (treći od četiri grend slema ove godine), basketaši su postali svetski prvaci peti put zaredom, košarkaši su oduševili naciju srebrom na Mundobasketu, dok su odbojkašice vicešampionke Evrope i od pre neki dan takođe učesnice Olimpijskih igara u Parizu.

„Samo sam mali deo sportskog zupčanika i ponosan sam što predstavljam naciju i svoju porodicu“, rekao je skromno zlatni dečko i najavio osvajanje i olimpijskog odličja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar