Angelina Topić i Ivana Vuleta Foto: REUTERS/Marton Monus

"Kraljica sportova" ponovo je oduševila srpski narod ove godine.

Srbija je još jednom mogla da se raduje tokom ove godine zbog svih uspeha srpskih atletičara širom sveta.

Iako je sezona gotova naši momci i devojke još uvek rade punom parom kako bi se spremili za Olimpijske igre naredne godine koje će biti održane u Parizu 2024.

PROČITAJTE JOŠ

Da je Atletika ponos Srbije to već dugo znamo, ali sada će to potvrditi i nagrade Evropske atletkse federacije.

Ivana Vuleta nominovana je za najbolju evropsku atletičarku u ovoj godini, što je zaista veliki uspeh.

Vuleta je u disciplini skok udalj ove godine postala prvakinja sveta na otvorenom u Budimpešti, kada je skočila 7,14 metara što je ujedno rekord sezone.

Ivana Vuleta Foto: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

U istoriji Svetskih prvenstava na otvorenom, samo su tri skoka nadmašila rezultat Vulete i to Džeki Džoiner-Kersi (7,49 metara 1994. godine), Hake Dreksler (7,48 metara, 1988. godine) i Maleka Mihambo (7,30 metara, 2019. godine)

Sem toga postala je i šampionka Dijamantske lige, a osvojila je i bronzanu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu.

Vuleta je najbolje rangirana atletičarka u svojoj disciplini od 19. septembra.

Naša skakačica udalj obezbedila je i plasman na Olimpijske igre, koje bi mogle da joj budu poslednje veliko takmičenje u karijeri.

Ivana Vuleta Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

„Zdravlje mi je uvek bilo prioritet i ceo život sam posvetila sportu i atletici, ali jurišanje na još jednu medalju, još jedan uspeh, bila bi prevelika žrtva, jer želim da budem zdrava i posle karijere, da mogu normalno da se krećem, imala sam sreće da sam samo jednu težu povreu imala tokom karijere. Razmišljam o ovom periodu, da budem zdrava, nemam poteškoća na treningu i na samom takmičenju. Ostaje pitanje ako bih i ostala šta mogu da jurim i posle Olimpijskih igara, to će biti moje pete, jedino me zanima zlatna medalja, jer ako se to desi, onda sam ispisala istoriju“, rekla je Vuleta.

Sa druge strane mlada Angelina Topić jedan je od kandidata za prestižnu nagradu „Zvezda u usponu“.

Ova 18-godišnjakinja izaa sebe ima sjajnu sezonu, kada je reč o disciplini skok uvis.

Angelina Topić Foto:Laurie Dieffembacq / Zuma Press / Profimedia

Angelina je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za takmičare do 20 godina, koje se održavalo u Jerusalimu, a na završnom mitingu Dijamantske lige u Judžinu uspela je da se domogne trećeg mesta.

Takođe, bila je i četvrta na Svetskom prvenstvu u zatvorenom, sedma na Svetskom prvenstvu na otvorenom, koje je održano u Budimpešti, a u tekućoj godini ostvarila je i dosadašnji rezultat karijere – u Parizu je skočila 197 centimetara.

Glasanje za nagradu „Zvezda u usponu“ sadrži nekoliko delova – glasači na društvenoj mreži „X“, pripadnici medija i panel eksperti. Glasanje se završava drugog oktobra.

Od atletičarki, nominacije za ovu nagradu dobile su još: Rasidat Adeleke (Irska), Agate Kaune (Letonija), Olivija Girt (Nemačka), Larisa Japičino (Italija), Jana Koščak (Hrvatska), Silja Kosonen (Finska), Nina Čioma Endubisi (Nemačka), Alida van Dalen (Holandija) i Odri Vero (Švajcarska).

Angelina Topić Foto:REUTERS/Marton Monus

Ne treba zaboraviti ni Adrianu Vilagoš koja je imala problema sa povredom tokom cele sezone.

„Mislim da nisam bacala na svom najboljem nivou, što me jako rastužuje, ali to je bilo to, prvo Svetsko prvenstvo, cela sezona nije išla onako kako smo isplanirali, pa na kraju ni ovo, ali nadam se da ću još još jača izaći iz svega ovoga i sledeće godine da mogu da odradim lepo pripreme za novu sezonu. Ovde nisam mogla da izvedem jedan dobar hitac, ali drago mi je da sam se takmičila ovde, pred ovakvom publikom u ovakvoj atmosferi, mnogo mojih rođaka je došlo da me bodri, to mi baš puno znači“, bile su prve impresije utučene Adriane posle neuspeha na Svetskom prvenstvu.

Ipak, svi znamo da će se ona vratiti jača u narednoj sezoni i da će ponovo blistati i donositi medalje u Srbiju.

BONUS VIDEO Dovođenje hrvatskih navijača pred sud u Atini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar