Foto: Tanjug/Zac Goodwin/PA Wire

O'Saliven od raja do pakla, pa ponovo nazad.

Roni O’ Saliven je po sedmi put postao svetski prvak u snukeru nakon što je u finalu Svetskog prvenstva sa 18:13 bio bolji od Džada Trampa.

Ovom pobedom samo je učvrstio status legende, a titula mu je donela i izjednačenje rekorda koji je držao Stiven Hendri.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je i ranije bio u svim raspravama bio u konkurenciji za najvećeg ikada, čini se da je O’Saliven sada došao do tačke kada mu to više niko neće dovoditi u pitanje.

O’Saliven je svoju prvu svetsku titulu osvojio 2001. godine kada je sa 18:14 bio bolji od Džona Higinsa, a osvajanjem sedme postao je i najstariji svetski prvak.

Iako je već bi vlasnik brojnih rekorda, a sedmom titulom u čuvenom Krusiblu oduzeo i jedini argument u korist Hendrija, isticao je da mu oni nikada nisu bili cilj.

„Mene rekordi nisu nikada zanimali. Lepo je kad dođete do njih, ali ja nemam ciljeva. Volim da pobeđujem, a iako to verovatno nije najbolja ideja, pokušaću ovo ponoviti sedeće godine“, rekao je posle pobede.

Iako šampionski sjaj i neverovatni uspesi govore o glamuru, O’Saliven je imao težak život.

Njegovi roditelji su oboje završili u zatvoru. Njegova majka Marija zbog utaje poreza, a otac Ron osuđen je na 18 godina zatvora zbog ubistva.

Roni O'Salivan Ronnie O'Sullivan
Roni O’Salivan Foto: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

O’Saliven je o tome pisao u svojoj biografiji.

„Tata i njegov drug bili su u noćnom klubu i svađali se oko toga ko treba da plati račun. Onda su dva crna momka koji su tu radili i pomislili da tata i njegov drug nisu hteli da plate. Počela je svađa. Tata je rekao, „Hajde da pričamo o tome“, i prošao oko šanka, gde je jedan od braće uzeo pepeljaru i otišao da udari tatu po glavi. Tata je podigao ruku da se obrani i tom prilikom su mu odsečena su va prsta. Drugi momak je tada uzeo flašu šampanjca i njome udario tatu po glavi. Tata je onda uzeo nož koji je bio sa strane šipke i to je bilo to.“

Nakon što je njegov otac pušten iz zatvora, O“Saliven je otkrio koliko je bio srećan zbog toga.

„Presrećan sam što sam se ponovo sreo sa ocem. On je više puta izrazio žaljenje žrtvama porodice zbog onoga što je uradio“.

U februaru 2008. otkrio je na televiziji da se bori sa depresijom.

Roni O’Salivan Foto: Richard Sellers / PA Images / Profimedia

Iste godine je suspendovan zbog udaranja glavom jednog sudije. Previše je popio, a te godine je stalno ispadao u prvim rundama. Otvoreno je govorio o svom gnušanju prema igri, i prema sebi. Godine 2000. O’Saliven je otišao na rehabilitaciju, da traži lečenje od zavisnosti od marihuane.

Kasnije se susreo sa ozbiljnim problemom zbog droge.

„Bio sam depresivan jer sam prestao da pijem i da se drogiram, ali sam samo pio i uzimao drogu zato što sam bio depresivan“, napisao je O’Saliven u svojoj autobiografiji „Trčanje“ iz 2013.

„Na kraju krajeva, radije bih bio čist i depresivan nego na drogama i depresivan“.

O’Saliven je sa 46 godina, četiri meseca i 28 dana najstariji svetski šampion u istoriji snukera.

„Nisam bio siguran da li ću ponovo igrati u velikom finalu. Želeo sam da moja porodica dodje da gleda ako želi. Bilo je fantastično što su bili. Magično. Nisam bio potpuno u snukeru i to je bio problem ove nedelje. Bio sam emotivan, a teško je da ne budeš takav na ovom turniru. Prethodnih 11 meseci bio sam na neki način na odmoru, pobedio ili izgubio, nije bilo važno. Ovo je drugačija zver“, rekao je on.

Roni O'Salivan Ronnie O'Sullivan
Roni O’Salivan Foto: Richard Sellers / PA Images / Profimedia

Posle svega što mu se izdešavalo i kada je već bio otpisan, O’Saliven se izdigao iz pepela i vratio se na vrh.

Jednog dana će se o njemu snimati filmovi, a generacije pričati o uspehu i životu velikog Ronija.

Iako šampionski sjaj i neverovatni uspesi govore o glamuru, O’Saliven je imao težak život.

Njegovi roditelji su oboje završili u zatvoru. Njegova majka Marija zbog utaje poreza, a otac Ron osuđen je na 18 godina zatvora zbog ubistva.

 

BONUS VIDEO Zlatni skok Ivane Španović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)