Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia; SOPA Images / ddp USA / Profimedia; Vincent Isore / imago stock&people / Profimedia

Reka Sena, u kojoj bi trebalo da se održe takmičenje na Olimpijskim igrama, i dalje nije bezbedna za kupanje, pokazale su poslednje analize vode.

Pre 20-ak dana, 21. juna, pojavile su se informacije da je reka Sena previše zagađena za Olimpijske igre. Šta to, zapravo, znači i zašto je bitno za najveći sportski događaj na planeti, koji se održava u Parizu od 26. jula do 11. avgusta?

Poslednji uzorci vode u Seni nisu odgovarali standardima za Igre, a to je objavio regionalni prefekt Mark Gijom i dodao da je ipak uveren da će biti moguća i olimpijska takmičenja na vodi. Planirana su takmičenja u triatlonu i maratonskom plivanju na deset kilometara.

Naveo je da je Sena po uzorcima vode mesec i po pre Olimpijskih igara, do kojih je ostalo još 15 dana, bila previše zagađena prema kriterijumima utvrđenim za takmičenja na vodi. Vlasti u Parizu i širem području saopštile su da je povećanja vodostaja zbog kišnog vremena po kojem je u reku dospeo materijal s obala, doprinelo da poraste koncentracija zagađenja, naročio bakterije ešerihije koli u vodi.

PROČITAJTE JOŠ

„Kvalitet vode je degradiran zbog nepovoljnog hidrološkog i meteorološkog konteksta – kiša, veliki protok, malo sunca, temperature neusklađene sa sezonskim standardom”, navele su vlasti tada.

Sena je „zvezda” Olimpijskih igara, bar bi trebalo da bude, jer će uz nju i na njoj biti svečana ceremonija otvaranja 26. jula, a potom i pomenuta takmičenja.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je nedavno da će se kupati u Seni od 15. jula, što je prvi put posle 100 godina da će kupanje u pariskoj reci biti dozvoljeno.

Inače, Francuska je na čišćenje reke, u kojoj je plivanje zabranjeno već ceo vek, potrošila neverovatnih 1,4 milijarde evra, što uključuje bazen za kišnicu kako bi se smanjio rizik od zagađenja i kako bi se Sena učinila bezbednom za plivanje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Osim toga, Parižani se uz Olimpijske igre susreću i sa povećanim troškovima gradskog prevoza, a sa ulica su uklonjeni svi improvizovani kampovi beskućnika, zbog čega optužuju vlasti da pokušavaju da „sakriju siromaštvo“.

I ministarka za sport, Ameli Udea-Kastera, ocenila je da će mogućnost plivanja na Seni biti „jedan od događaja veka“, dok je francuski predsednik Emanuel Makron dodao je da će voda Sene biti i sveža i čista. On je istakao i važnost prečišćavanja reke Marne, jer se ona uliva u Senu.

Stanica za prečišćavanje, koju je otvorio Makron u aprilu na Marni, koštala je više od 53 miliona evra. Glavna njena tehnološka inovacija leži u prisustvu oko 100 ultraljubičastih lampi za dobijanje 99,9 odsto čiste vode, bez bakterija.

Ipak, čistoća ovih reka u velikoj meri zavisi od vremenskih prilika. U slučaju oluje, u Senu bi ušla mešavina kiše i otpadnih voda i zbog toga bi neki sportski događaji na toj reci i dalje mogli da budu pod upitnikom ili odloženi. Reka je vekovima bila tretirana kao kanalizacioni odvod, pa se vlasti, između ostalog, nadaju i suvim letnjim danima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Problemi u vodi javili su se i pre, sredinom aprila, i tada je analiza otkrila alarmantni nivo bakterije ešerihije koli u reci. Direktor Igara u Parizu, Toni Estange, rekao je da postoje planovi za vanredne situacije, među kojima je odlaganje takmičenja za kasniji termin tokom Igara.

„Znamo da će to biti veliki izazov. Ipak, sigurni smo da će biti moguće koristi Senu. Postoje i pravila Međunarodne federacije kada plivačko takmičenje ne može da bude organizovano, a to svakako želimo da izbegnemo“, rekao je Estange.

Muški i ženski triatlon zakazani su za 30. i 31. jul, dok je mešovita disciplina 5. avgusta. Kvalitet vode biće proveravan svakog dana tokom Olimpijskih igara.

Posle OI, tri područja za kupanje, kojima se može pristupiti sa obale, trebalo bi da budu otvorena sledeće godine i da ostanu Parižanima kako bi u vrelim letnjim danima mogli da se osveže.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar