Kamila Valijeva
Foto: Tanjug/AP Photo/David J. Phillip

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se umetnička klizačica Kamila Valijeva nije takmičila "nepošteno" nakon što se našla u centru doping skandala na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Valijeva, koja je napunila 16 godina, pala je na doping testu na ruskom nacionalnom prvenstvu prošlog decembra, ali je rezultat otkriven tek dan pošto je pomogla Rusiji da na Igrama u Pekingu osvoji zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ona je svojim radom podigla ovaj sport na nivo prave umetnosti. Nemoguće je doći do takvog savršenstva nepoštenim putem, uz pomoć nekih dodatnih supstanci ili manipulacija“, rekao je Putin u Kremlju tokom ceremonije dodele nagrada osvajačima medalja sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Nakon što je pozitivan test Valijeve izašao na videlo tokom Igara, ona se suočila sa mogućom suspenzijom sa takmičenja dok se slučaj ne reši, ali joj Sud za sportsku arbitražu dozvolio da nastavi da se takmiči.

Valijeva je zauzela četvrto mesto u pojedinačnoj konkurenciji, dok je zlato pripalo Ruskinji Ani Šerbakovoj.

Otkako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu u februaru, sportisti i timovi iz Rusije i njene saveznice Belorusije isključeni sa brojnih takmičenja. Takođe, Rusiji su i oduzeta domaćinstva nekih takmičenja.

„Otkazana takmičenja treba da se nadoknade našim takmičenjima i to možemo brzo da uradimo“, rekao je Putin i dodao da Rusija na ta takmičenja treba da pozove strane sportiste i timove.

BONUS VIDEO Dejan Savić o timu za nove pobede: Smena generacija će biti bezbolna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar