Dušan Tadić, Filip Kostić i Sergej Milinković Savić
Dušan Tadić, Filip Kostić i Sergej Milinković Savić Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN/Enric Fontcuberta/CLAUDIO GIOVANNINI

Svi vole da igraju sa Srbima u ekipi. Oni nameštaju golove kao na traci.

Srpski fudbaleri Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Filip Kostić nalaze se među najboljim asistentima ove sezone kada su u pitanju nacionalna prvenstva i evropska takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Ajaks grabi ka novoj tituli prvaka Holandije, a najzaslužniji za to je Tadić, koji je najbolji asistent, kada su u pitanju evropske lige. Srpski plejmejker namestio je čak 17 golova ove sezone u Erediviziji, po čemu je nedodirljiv.

Tadić je i prošle sezone bio najbolji asistent u Holandiji, a što se tiče ostalih liga jedini koji mu parira je Tomas Miler iz Bajerna, sa istim brojem uspešnih dodavanja za gol.

Nemački napadač je prošlog vikenda u pobedi svog tima protiv Borusije Dortmund sa 3:1 upisao asistenciju za Levandovskog, što mu je bila ukupno 17. u Bundesligi ove sezone.

Kada je reč o Bundesligi ne može da se ne pomene i Filip Kostić, koji je sa Ajntrahtom trenutno na devetoj poziciji, ali mnogo veći uspeh napravljen je u Ligi Evrope, pošto je tim iz Frankfurta u polufinalu.

Kostić je oba fronta najbolji asistent u ekipi – u prvenstvu je devet puta „spremio“ gol saigračima, dok je u Ligi Evrope čak i najbolji od svih u toj kategoriji sa pet asistencija.

Frankfurt će u polufinalu Lige Evrope igrati u četvrtak od 21 sat protiv Vest Hema u Londonu.

Sergej Milinković-Savić je sa Lacijom ispao u Evropi, ali se zato u ligi bori za epitet najboljeg dodavača.

Foto: Fabrizio Corradetti/LaPresse via AP

Naime, srpski vezista je u nedelju imao asistenciju za Čira Imobilea, ali su nebesko-plavi izgubili sa 2:1 od Milana nakon preokreta.

Imobile i Sergej važe za jedan od najboljih tandema u Seriji A, pošto su zajedno upisali 35 golova i 13 asistencija. Jedini uspešniji su Đanluka Skamaka i Domeniko Berardi sa 37 pogodaka i 12 asistencija. Srbin je trenutno drugi na listi asistenata (11), jer je upravo Berardi u ponedeljak stigao do 12. čime ga je prestigao.

Znajući sve navedeno, Srbija sa pravom može da se pohvali da ima neke od najkreativnijih fudbalera na svetu.

Što se ostalih liga tiče, u Španiji dominira Karim Benzema, koji je i najbolji strelac (25) i najbolji asistent (11). U engleskoj Premijer ligi imamo sličnu situaciju, ali sa Mohamedom Salahom na vrhu – 25 golova i 13 uspešnih završnih dodavanja. Ništa se ne razlikuje ni francuska Liga 1, gde se izdvojio Kilijan Mbape sa 22 pogotka i 14 asistencija, jednom više od saigrača Lionela Mesija.

Najbolji asistenti u Evropi:

Liga šampiona: 7 – Bruno Fernandeš (Mančester junajted)

Liga Evrope: 5 – Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt)

Nemačka: 17 – T. Miler (Bajern)

Engleska: 13 – Mohamed Salah (Liverpul)

Španija: 11 – Karim Benzema (Real)

Italija: 12 – Domeniko Berardi (Sasuolo), 11 – S. Milinković-Savić (Lacio)

Francuska: 14 – Kilijan Mbape (PSŽ), 13 – Mesi (PSŽ)

Holandija 17 – Dušan Tadić (Ajaks)

BONUS VIDEO Asistencija Dušana Tadića za izjednačenje Ajaksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar