Srbija bi na Olimpijskim igrama u Tokiju mogla da ima takmičare u još 17 sportova
Nikola Jokić Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Do Olimpijskih igara ostalo je nešto manje od godinu dana, po drugi put, a brojni srpski sportisti i dalje imaju šansu da izbore učešće na najvećoj svetskoj smotri planiranoj u Tokiju, od 23. jula do 8. avgusta 2021. Nova.rs predstavlja ko se od naših asova već kvalifikovao i ko još može da se nađe u Japanu.

Osvojena kvota, ispunjena norma, kvalifikovan, A norma kvalifikovan. Upravo ovi statusi stoje kod imena pojedinačnih sportista ili ekipa u okviru Tima Srbije koji su izborili učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju sledećeg leta.

Naravno, sve sa nadom da će najveća svetska smotra biti održana, odnosno da će situacija sa koronavirusom biti daleko stabilnija i da će život, sa njim i globalni sport, iole početi da se vraća na prepoznatljiv nivo.

PROČITAJTE JOŠ

Do Igara u Tokiju ostalo je nešto manje od godinu dana i sportisti širom planete uz izmenjene planove spremaju se da se bore za olimpijske vize.

Tamo će se, za sada, naći 63 srpskih takmičara, a popunjeno je i 57 odsto od ukupnog broja sportista, saznaje Nova.rs iz Olimpijskog komiteta Srbije. Takođe, moguće je da Srbija ima skoro dvostruko više učesnika, ukoliko se izbore za svoje „mesto pod suncem“ u predstojećim kvalifikacijama.

„Međunarodni olimpijski komitet je izašao pred sportiste i nacionalne olimpijske komitete sa novim jasnim sistemom kvalifikovanja za one koji to još nisu uspeli da urade, kao i sa planom aktivnosti u narednih 365 dana“, poručio je nedavno Božidar Maljković, predsednik OKS.

Tragom te informacije došli smo do saznanja ko od srpskih sportista, kada i na koji način može da se nađe u Tokiju za manje od godinu dana.

Vrlo bitan datum je 5. jul 2021. jer je do tada finalni rok za prijave sportista za učešće na Igrama. Odnosno, do petog dana jula moraju da se završe sva kvalifikaciona takmičenja i tada će se znati ukupan broj sportista koji će nastupati leta sledeće godine u prestonici Japana.

PROČITAJTE JOŠ “Da sport ne bude privilegija bogatih, već svih devojčica”

Tokio čeka sjajne košarkašice Srbije FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

Srbiju će, sigurno, predstavljati 21 takmičar u pojedinačnim sportovima, kao i pet selekcija u ekipnim sportovima. U pitanju su basket 3×3 (muška ekipa), stoni tenis (muška ekipa), odnosno vaterpolisti, odbojkašice i košarkašice, koji su se i sa OI u Riju vratili sa medaljama.

„Delfini“ su se okitili najsjajnijim odličjem, odbojkašicama je pripalo srebro, a košarkašicama bronzana medalja.

Kada govorimo o kvalifikacionim takmičenjima, Srbije može da dobije olimpijce u još čak 17 sportova. U nekima već imamo takmičare, kao što su, na primer, atletika, veslanje ili tekvondo, ali možemo da steknemo i predstavnike u „novim“ sportovima.

Atletika, biciklizam, veslanje, džudo, kajak, karate, plivanje, rvanje, sinhrono plivanje, sportsko penjanje, stoni tenis, streljaštvo, tekvondo, tenis, triatlon, muška košarka i ženski rukomet – to su sportovima u kojima Srbija još ima šanse da uveća broj takmičara u Tokiju.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Za sve njih je još ranije utvrđen plan kvalifikacija, koji je potom modifikovan i delimično menjan usled aktuelne situacije. Nekima je potrebno da na takmičenjima ispune zadate norme u svojim disciplinama, što važi za atletičare ili plivače, strelcima je Svetski kup poslednja šansa da osvoje potrebnu kvotu i time „upucaju“ olimpijsku vizu.

Košarkaši će pod komandom novog selektora Igora Kokoškova, verujemo pred publikom u Beogradu, tražiti put do Tokija, na turniru od 29. juna do 4. jula 2021. Srpska prestonica biće domaćin jednog od četiri turnira (Kanadi, Viktorija; Hrvatska, Split; Litvanija, Kaunas) sa kojih će samo pobednici osvojiti kartu za put u Japan.

PROČITAJTE JOŠ

Za svoju šansu boriće se i rukometašice, od 19. do 21. marta 2021, sa selekcijama Mađarske, Rusije i Kazahstana, dok će Novak Đoković, ako sve bude kako treba, sigurno biti jedan od najvećih kandidata da osvoji zlato pod zastavom Srbije.

“Čast je imati priliku da budete okruženi najboljim sportistima iz svih sportova i da ih gledate kako se takmiče na najvećem sportskom događaju. To je zaista privilegija. Nadam se da ću dobiti dodatnu snagu i da ću biti u dobroj formi i imati priliku da se borim za medalju”, poručio je nedavno Đoković.

Tim Srbije je pre četiri godine u Riju brojao 103 takmičara u 14 sportova i ukupno je osvojeno osam medalja, a 52 odsto učesnika doprinelo je tome. Pomenute brojke mogle bi da budu nadmašene u Tokiju, ali…

Pre svega, sport je potreban svima, i samim glavnim akterima, i publici, koja željno čeka da se vrati na tribine i uživo prati sve uspehe srpskih asova. A verujemo da će ih biti i da ćemo se tek radovati podvizima naših majstora u brojnim disciplinama.

SRPSKI SPORTISTI KOJI SU SE KVALIFIKOVALI ZA OI U TOKIJU

Plivanje: Čaba Silađi, Velimir Stjepanović, Vuk Čelić, Anja Crevar;

Streljaštvo: Zorana Arunović, Damir Mikec, Milutin Stefanović, Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Jasmina Milovanović;

Tekvondo: Milica Mandić, Tijana Bogdanović;

Atletika: Ivana Španović, Armin Sinančević;

Rvanje: Mihail Kajala, Mate Nemeš, Stevan A. Micić;

Kajak: Strahinja Stefanović, Milica Starović;

Veslanje: Miloš Vasić, Martin Mačković;

Ekipni sportovi: Basket 3×3 (muška ekipa), stoni tenis (muška ekipa), vaterpolo reprezentacija, ženska odbojkaška reprezentacija, ženska košarkaška reprezentacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram