EPA/ESTEBAN BIBA

Majkl Felps, legendarni plivač i najuspešniji olimpijac svih vremena, sa 28 medalja od kojih su 23 zlatnog sjaja, u dokumentarnom filmu "Težina zlata", iskreno je pričao o ogromnom psihološkom teretu na putu do vrha, koji je više puta tokom i posle neverovatne karijere pretio da ga potpuno slomi.

Odnos između Olimpijskog i paraolimpijskog komiteta SAD i njenog najboljeg sportiste godinama je bio loš. Što je više pobeđivao, sve je više postajao ikona te organizacije, dostojna najboljeg mogućeg tretmana, tako se bar činilo javnosti. Ali kako piše „Njujork tajms“, iz perspektive čuvenog plivača, on je bio samo najbolja roba i mašina Komiteta za osvajanje medalja.

PROČITAJTE JOŠ

„Iskreno, gledajući karijeru, mislim da niko zaista nije brinuo da nam pomogne. Niko nije uskočio da nas pita jesmo li dobro. Sve dok smo se takmičili, mislim da im ništa drugo nije bilo važno“, rekao je Felps u dokumentarcu koji će biti eksluzivno emitovan u sredu na kanalu HBO.

Poslednjih nedelja, u išekivanju filma u kojem je se podvlači kritika sistema koji je dugo davao prioritet pobedi nad svim ostalim, bivši i sadašnji olimpijski zvaničnici nabrajali su sve privilegije koje je Felps uživao tokom karijere, od vrhunskog treninga, uslova, pristupa vrhunskoj tehnologiji i dvosobnog apartmana u Olimpijskom centru u Kolorado Springsu, za razliku od ostalih koji su spavali u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama.

Ali taj neujednačen tretman i reakcija na film, kako je rekao Felps u intervjuu, ilustruje na koji način olimpijski zvaničnici i treneri gledaju sportiste: kao dragoceno bogatstvo tokom kratkih perioda olimpijske slave. Potom ih uglavnom ostavljaju same tokom godina pauza između Igara. A kad im se karijera prekine ili završi, sistem prelazi na sledeću zvezdu.

„Osećam se kao da ih nije briga za bilo šta šta radim trenutno“, rekao je Felps.

Poslednjih meseci Komitet, koji kaže da je uvek pozdravljao i želeo Felpsovo mišljenje, oformio je radnu grupu za mentalno zdravlje koja se brine otprilike za 1.000 sportista tokom svakog četvorogodišnjeg ciklusa, ali ima samo tri službenika.

PROČITAJTE JOŠ Novozelanđanka u Riju bila opčinjena Novakom

PROČITAJTE JOŠ

Suština problema je, prema mišljenju Felpsa i drugi sportista, ta što su nekoliko godina olimpijski zvaničnici i elitni sportisti imali dve vrlo različite definicije podrške.

Olimpijskom komitetu podrška sportista je u velikoj meri značila pružanje usluga, od vrhunskih treninga, treneri i sportskih naučnika, sportskih psihologa, koje su naizgled direktno dovele do osvajanja medalja.

Međutim, ono što je potrebno vrhunskim sportistima je zapravo potrebna zdravstvena terapija koju je i Felps porvi put zatražio 2014. godine, pošto je tokom uvodenih meseci priprema za OI 2016. godine, priveden zbog brze vožnje u pijanom stanju. Rekao je da je imao samoubilačke misli posle toga, kao vrhunac višegodipnjeg nagomilavanja osećanja praznine, ranjivosti i nedostatka samopouzdanja za bilo šta, osim pobeda u trkama.

Ideja da se snimi „Težina zlata“ pojavila se 2017. kada se njegov direktor Bret Rapkin obratio Felpsovom agentu Piteru Karlajlu, jer je Phelps postajao sve glasniji u vezi sa mentalnim zdravljem. Rapkin je radio na filmu o Stivenu Holkombu, vozaču bob koji se borio sa depresijom i otvoreno je govorio o samoubilačkim mislima. Rapkin je poslednji put razgovarao sa Holkombom u proleće 2017, samo nekoliko dana pre nego što je američki olimpijac premunou u Olimpijskom trening centru u Lejk Plesidu, od prekomerne doze tableta za spavanje i alkohola.

„Znao sam da će film biti emotivan i sirov. To su prave emocije koje smo priživljavali tokom cele karijere“, rekao je Felps, iznevši nadu da više nijedan sportsta neće podići ruku na sebe…

PROČITAJTE JOŠ Braća najveći rivali u Srbiji: Uvek ćemo pomoći jedan drugom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar