Crvena Zvezda, Partizan, navijači, fudbal
Foto: Pedja Milosavljević/Starsportphoto©

Ako je sport ogledalo društva, onda čak i navijači ponekad delimično znaju da predstavljaju njegov glas.

Ono što prosečan građanin ne želi, ili nema zašto da kaže na ulici, masa ga povuče da kaže na stadionu, pa su se tako godinama političari nalazili na tapetu različitih navijačkih grupa.

PROČITAJTE JOŠ:

To je veoma zanimljivo, jer ćete malo gde kao u Srbiji čuti toliko ljudi koji će vam na u društvu ili na ulici reći „ne zanima me politika“, a na stadionu onih koji psuju sve redom političarima.

Zabluda je da u razvijenom svetu nikog ne zanima ko mu vodi državu, ali se to ne preliva tako često na tribine kao kod nas.

Poslednje salve uvreda mogle su se čuti u četvrtak u Hali sportova „Ranko Žeravica“ kada je Partizan igrao protiv Mege u polufinalu Superlige Srbije u košarci.

„Vučiću pederu“ i „Je**o vas Vučić“, skandirale su pristalice crno-belih, označavajući predsednika Srbije kao krivca za ono što se dešava njihovom klubu.

Nisu zaobišli ni Crvenu zvezdu svojim prozivkama, a činjenica je da se ovaj repertoar uvreda menja kako godine protiču i vlasti se menjaju.

Tako su svojevremeno, dok je Partizan dominirao navijači Zvezde prozivali Borisa Tadića kao osvedočenog navijača Partizana.

Gotovo da nije bilo utakmica kada mu nisu poručivali „Spasi Srbiju i ubij se, Borise“, dok su Tomislavu Karadžiću, nekadašnjem predsedniku Fudbalskog saveza Srbije skandirali „Tole, lopove“.

Sa druge strane stadiona istom čoveku se klicalo „Tole, majstore“. Pre nekoliko večeri na Novom Beogradu sve je šokirao još jedan skandal.

Čedomir Jovanović je razbio lokal na jednom restoranu brze hrane i sutradan smo saznali kako je povod za to bio sukob sa navijačkom grupom koja podržava Zvezdu.

On i navijači se „ne mirišu“ već godinama, još od 2013. kada je došlo do tuče na jednom splavu u Mađarskoj.

Foto: Arhiva

Tada je trebalo da vaterpolisti Zvezde igraju protiv Segeda, a Jovanović se sukobio sa navijačima predvođenim pokojnim Veliborom Dunjićem.

Isti ti navijači Crvene zvezde su još 2010. prozivali i Aleksandra Vučića.

Tadašnji radikal je sa obezbeđenjem došao na derbi u Humskoj i na severu mu je grupica navijača poručila da nije dobrodošao.

Čak ni kao dokazani navijač crveno-belih nije imao svoje mesto tu, slali su ga na drugu tribinu i nastalo je koškanje, koje, srećom, nije dugo trajalo.

Košarka, Partizan, navijači, Aleksandar Vučić
Foto: Nova.rs

Vređali su današnjeg predsednika Srbije i tada, ali im je tih godina ipak „zanimljiviji“ bio spomenuti Tadić.

Da su politika i tribine nerazdvojne već 30 godina pokazuje i pojava i uspon likova kakav je bio Željko Ražnatović Arkan.

Neposredno pre nego se našao kao važan faktor na tribini „delija“, navijači su iz pesme „Crvena zvezda, to je srpski tim Slobodan Milošević ponosi se njim“, izbacili ime tadašnjeg srpskog predsednika.

Ubacili su Vuka Draškovića, što nije prijalo ondašnjem establišmentu. Dok je Zvezdina tribina načelno bila okrenuta „desno“, Partizanova ju je prozivala pevajući „JUL, JUL, SPS, Nova demokratija, Zvezdo crvena, to je vaša partija“.

Tokom devedesetih je Zvezdina pesma postala i slogan protiv krađe glasova na izborima 1996. „Svi u napad, ‘ajmo, ‘ajde“, da bi se kasnije, u sumrak Miloševićeve vlasti, pevalo na severu i „Spasi Srbiju i ubij se, Slobodane“.

„Mirko u zatvor, Partizan u drugu ligu“, skandirale su tih godina pristalice Zvezde, aludirajući na Mirka Marjanovića, nekadašnjeg premijera Srbije i funkcionera Partizana.

Jedino u slučaju Miloševića, tribine su možda bile ujedinjene. Navijači će odigrati i svoju ulogu u rušenju režima koji je Srbiji doneo deset godina patnje, ratova, inflacije i sankcija.

partizan, košarka, navijači
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Deset dana kasnije opet će biti podeljeni, kao i njihove „simpatije“ prema političarima. Između njih će izbiti tuča, koja će samo podsetiti da podele nisu i neće biti prošlost.

To se, kao i odnos prema političarima, nije promenilo do danas. Političari po nekom nepisanom pravilu drže „pod šapom“ bar jedan deo navijača, Vučić je uspeo da stavi pod kontrolu i jedne i druge, što ne znači da je svima koji dolaze na tribine, po volji.

Zato će uvek biti onih partizanovaca koji će ga terati preko tribina, kao što su nekad zvezdaši terali Tadića, kada ni jedni ni drugi već ne mogu da ih oteraju posredstvom biračkih kutija na izborima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare