Foto: EPA/Alejandro Garcia

Godine kada sportisti blistaju i odlaze u penziju pomerile su se unapred. Nekada su zenit dostizali do 30, sada se mnogi koji su na vrhu bliže i 40. Njihova vladavina znači boravak u senci za mnoge mlađe aspirante.

Fudbalska planeta je već pomalo umorna od vladavine Lionela Mesija ili Kristijana Ronalda, koji se smenjuju kao dobitnici nagrade “Zlatna lopta” godinama unazad. Traže se nova lica, novi kraljevi budućnosti, ali za sada ih je malo na vidiku.

I nije to samo tako u fudbalu. Traži se i naslednik fantastičnog sprintera, Juseina Bolta, koji je porušio brojne sprinterske rekorde. Atletici su, kao i fudbalu, potrebni njeni heroji.

Šta reći za tenis? Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal čine nezapamćene stvari u poslednjih 15 godina, nikada u svetu tenisa nismo imali tako dominantan trio igrača. Gde su mlađi? Čekaju da se oni povuku!?

Jedno od glavnih pitanja sa kojim ćemo se suočavati u narednim godinama, kada prođe i ova pošast od pandemije koronavirusa, biće i ko će biti nosioci, heroji sporta u budućnosti?

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

FUDBALSKI KRALJEVI JOŠ VLADAJU, KO JE SLEDEĆI, MBAPE?

Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi od 2005. do danas, nešto slično kao Federer, Đoković i Nadal u tenisu, ispisuju stranice svetskog fudbala.

Golgeterski, igrački rekordi, utrkivanje ko će postići lepši, atraktivniji gol, ko će na kraju karijere imati više golova i trofeja…

Argentinac i Portugalac su nas navikli da o njima slušamo iz nedelje u nedelju, a dok su zajedno igrali u Španiji, u dresu Barselone i Reala, taj rivalitet je nadilazio sve prethodne.

Međutim, i Mesi i Ronaldo su odavno prevalili 30. Leo će u junu napuniti 33, Kristijano je u februaru stigao do brojke 35. Koliko će još imati snage da nose krune u svetskom fudbalu?

Fudbalski stručnjaci kažu da je teško predvideti ko će biti igrač koji bi mogao da obeleži narednu deceniju, ali jedan fudbaler se po određenim parametrima već izdvaja kao ozbiljan kandidat.

U pitanju je Kilijan Mbape, napadač Pari Sen Žermena i reprezentacije Francuske, aktuelnog prvaka sveta.

Foto: EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

OZBILJAN CV ZA 21-GODIŠNJAKA

Slavni Brazilac Pele je nekada pedesetih godina vladao planetom kao 17-godišnjak, ali sada je tako nešto nezamislivo.

Istina, bilo je oduvek tinejdžera koji su bili zvezde, takav je bio i Mesi u početku, i onaj drugi, brazilski Ronaldo, ali Mbape već u svom CV ima nešto što ga izdvaja od mnogih u njegovoj generaciji.

Poznato je da je Kristijano Ronaldo počeo da blista tek sa 22 godine, dakle godinu dana stariji nego što je sada Mbape, tek tada je probio barijeru od 20 golova po sezoni. Čak ni Lionel Mesi ne može da se pohvali da je u uzrastu od 18. do 21. godine imao takav niz uspeha.

PROČITAJTE JOŠ:

Mesi nije u svojoj vitrini imao pehar Svetskog kupa, ni tada, a ni sada. Mbape je 2016/17 pomogao Monaku da osvoji titulu, potom je naredne sezone u Ligi šampiona pravio čuda, da bi za 180 miliona evra prešao u Pari sen Žermen.

Pre dve godine osvojio je pomenuti Svetski kup sa Francuzima, postao prvi tinejdžer posle Pelea koji je postigao gol u finalu, a prethodno je sa dva gola pomogao da „trikolori“ eliminišu upravo Mesijevu Argentinu.

Šta reći za prošlu sezonu sa „svecima“ kada je do titule kralja strelaca stigao sa 39 golove i 17 asistencija na 43 utakmice. I naravno, bio je igrač sezone.

Za razliku od mnogih kolega, pokazuje velike znake zrelosti.

„Ne radi se o tome koliko si mlad ili star. Ako si dobar, igraš. Ako nisi, sediš na klupi i gledaš. Ne pričajte mi samo o godinama, radi se o kvalitetu fudbala i vašoj formi“, rekao je Mbape pre dve godine u jednom dokumentarcu na „Kanalu Plus“.

Kilijan je, na svu sreću, dovoljno svestan da zna da sve ono što je izgradio do sada može da se sruši preko noći, ako ne nastavi u istom stilu. Čak i bolje.
Da li će biti uspešan na kraju kao Mesi i Ronaldo, to će vreme pokazati, ali da je na dobrom putu u to nema sumnje.

Mbape je, dakle na čelu dolazećeg karavana, a stručnjaci kažu da treba obratiti pažnju na Žoaoa Feliksa (Atletiko), Džejdona Sanča (Borusija Dortmund), Kaja Haverca (Bajer), Fila Fodena (Mančester siti), Rodriga (Real), Mejsona Grinvuda (Mančester junajted), te 17-godišnje čudo iz Barselone, Ansua Fatija koji je već imao prilike da postane najmlađi strelac Barselone u istoriji La Lige. Odlično za početak.

Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

TENIS BEZ VIZURE, ATLETIKA IMA SUPER SKAKAČA

Ako tražimo nove teniske zvezde, na to ćemo morati još da pričekamo. Trenutno traje bitka za titulu GOAT, najboljeg u istoriji tenisa.

Ona je istina, zakočena ovim prekidom sezone zbog pandemije koronavirusa, ali nema sumnje da će se nastaviti nesmanjenom žestinom kada bude dato zeleno svetlo za nastavak takmičenja.

Federer, Đoković i Nadal imaju još šta da kažu u svetskom tenisu i sve dok ne budu sva trojica okačili rekete o klin, mlađi teniseri biće u problemu.

PROČITAJTE JOŠ

Godinama pokušavaju, kucaju na velika vrata, ali niko ne uspeva da ih svrgne sa trona jednostavno jer su oni, po svemu, a pre svega po igračkom kvalitetu, na nekom njihovom, svemirskom nivou.

Srećom, čini se da nije tako u kraljici sportova, gde se jedno ime u poslednjih godinu dana nametnulo kao mogući budući nosilac titule atletskog heroja.

U pitanju je skakač motkom, Arman Duplantis, 20-godišnji momak iz Lafajeta u Luzijani, koji je u februaru u Poljskoj preskočio 6,17 metara i tako postavio novi svetski rekord.

Logično, usledile su salve hvalospeva. Amerikanac, koji je iz atletske porodice i skače u dresu reprezentacije Švedske, počeo je da skače sa svega tri godine, a svestan je da svi žele da bude zvezda poput Bolta.

„Ne krivim ih što žele da imam tako sjajnu karijeru kao što je Boltova. Pokušaću da nosim ovaj sport najbolje što mogu, a najbolji način da to uradim je da skačem visoko, stvarno visoko. Znam da to neće biti lako, jer imam mnogo jake protivnike, ali želim da proslavim i atletiku i ovu disciplinu“, rekao je Duplantis.

Ono što sada preskače, odavno je bila granica snova. Na svu sreću, dovoljno je mlad da pomeri barijere i ostvari svoja najluđa sportska maštanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar