Vlasnik novog svetskog rekorda u skoku motkom: Armand Duplantis Foto: EPA-EFE/TYTUS ZMIJEWSKI

Evropski šampion u skoku motkom, Armand Duplantis, postavio je novi svetski rekord preskočivši 6,17 metara na atletskom mitingu u Poljskoj.

Šveđanin rođen u Sjedinjenim Američkim Državama iz drugog pokušaja je uspeo da skoči preko magične visine, i tako za centimetar nadmaši dosadašnji svetski rekord koji je postavio Rene Lavineli pre šest godina.

Sinonim za ovu atletsku disciplinu je legendarni Sergej Bubka, i smatra se da bi Duplantis mogao da pomera granicu kao čuveni prethodnik.

Prošle godine na Svetskom šampionatu je osvojio srebrnu medalju skokom od 5,95 metara, a imajući u vidu neverovatan napredak koji ostvaruje, mnogi već sada u njemu vide naslednika najboljeg skakača svih vremena. Bubka je dugo bio nedodirljiv sa 6,15 metara.

Dvadesetogodišnji atletičar posle uspeha je otkrio visoke ambicije sa kojima dočekuje naredne izazove.

Armand Duplantis piše atletsku istoriju Foto: EPA-EFE/TYTUS ZMIJEWSKI

„Ostvario sam san koji sam sanjao od treće godine. Ovo je velika godina i drago mi je da sam je počeo na idealan način“, rekao je Duplantis.

Švedski skakač motkom uspehom u Poljskoj je nastavio da beleži fenomenalne rezultate. Pre svetskog rekorda u seiorskoj konkurenciji, pomerio je granicu i među skakačima do 20 godina (6,05), a niz uspeha pokušaće da nastavi i na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Duplantis je nastavio porodičnu tradiciju bavljenja sportom imajući u vidu da je i njegov otac Greg bio skakač motkom, dok se majka Helena bavila odbojkom i sedmobojem.