Žikica Babović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Razmišljam danima da li da hvalim Novaka Đokovića ili da kritikujem fudbalere.

Ove teme su u Srbiji „WinWin“ kombinacija, razumete.

Ali neću ni o Novaku ni o fudbalu, po cenu da se tekst i ne čita.

PROČITAJTE JOŠ

Prošlu godinu obeležile su naša deca i naše dame.

I naša deca su nas, recimo, dovela u neverovatnu situaciju da možete da budete najbolji na svetu, ali to vam ne garantuje da ćete biti najbolji i u Srbiji.

Sara Ćirković, devojčica milog lica i čeličnih pesnica, postala je prošle godine evropski i svetski šampion u boksu, ali u izboru Olimpijskog komiteta Srbije nije se našla u najužem izboru za sportistu godine. Dakle, nije je bilo među četiri najbolja omladinca. U trenutku pomislite kako je to moguće, a kada pogledate konkurenciju pažljivije i možete i ne morate da se složite s odlukom.

Srpska atletika je blistala u 2022. zahvaljujući Adriani Vilagoš, Angelini Topić i naravno Ivani Vuleti.

Adriana Vilagoš je seniorska evropska vicešampionka i svetska juniorska šampionka, a tek joj je 18 godina. I postala je najmlađa osvajačica medalje u bacanju koplja u istoriji evropskih prvenstava. Sjajna je bila i Angelina Topić, zlatna na Evropskom prvenstvu za mlade, te bronzana na Svetskom prvenstvu za juniore i seniorskom Evropskom prvenstvu.

U četiri najbolja omladinca Srbije ubacila su se i dva momka. Srpski dvojac bez kormilara Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, posle najsjajnijeg odličja na Evropskom šampionatu, osvojio je i zlatnu medalju na Svetskom juniorskom prvenstvu u veslanju.

I da ne nabrajamo dalje, sve vam je jasno. Sve evropski i svetski šampioni, a ne mogu da budu najbolji i u Srbiji.

A, tek naše dame. Odbojkašice predvođene moćnom Tijanom Bošković, pa Ivana Vuleta… O, la, la!

Dominacija koju su pokazale odbojkašice, u finalu „dajte Brazil da se igramo“, ma nestvarno.

A, tek Vuleta. Ona traje, dominira, osvaja. Besmisleno je nabrajati njene medalje, 30 oborenih rekorda. Najbolja je u istoriji srpske atletike. I najbolja je na svetu. Da l je u dvorani ili na otvorenom za nas je nebitno.

Ko je mogao da posumnja u Dostojevskog i da će „lepota spasiti svet“, naša deca i naše dame.

U ovo probrano društvo samo bih dodao Zuraba Datunašvilija, svetskog prvaka u rvanju.

I moraću samo u par rečenica o Novaku i fudbalerima. Kad sam već toliko razmišljao o njima. Prvom želim uspeh u Melburnu, a fudbalerima da nastave da treniraju. Jer trening počinje tek onda kada želiš da staneš. Brzo će Evropsko prvenstvo. Da ne bude posle – „ovo je naš maksimum“.

A, pre svega…

Mir božji, Hristos se rodi!

BONUS VIDEO Adriana Vilagoš opisala kako je šokirala Evropu i uzela evropsko srebro