Andrija Gerić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Portal Nova.rs za praznike svojim čitaocima poklanja 40 autorskih tekstova koji predstavljaju aktuelna i analitična ili intimna i ispovedna zapažanja o godini koja je iza nas. Ili o ljubavi. Ima ih i o aktivizmu, savremenicima, društvenoj odgovornosti, strasti. Ili o životu generalno. Temu smo im predstavili kao slobodnu, a pristup je njihov lični. I reči su sasvim njihove. Pišu ih naši sagovornici, saradnici, kolumnisti, prijatelji i urednici portala i novina "Nova". Ovaj konkretno piše odbojkaška legenda i sportski psiholog Andrija Gerić.

Ono zbog čega je sport za mene fantastičan je (između ostalog) i to što u sportu nema laži, nema prevare i sve se jasno vidi na terenu. Hm… Za one koji žele jasno da vide.

Vidi se ko bolje igra, ko se više trudi, ko ima više sreće, a čak i neko ko je laik može ovo da primeti i proceni. Posle meča može se i sto puta reći: „Ma bili smo bolji, ali…“ Jednostavno, u sportu nema „ali“.

Rezultat govori istinu koliko god se ona nama možda ne dopada. Opravdanja i izgovori se svakako često traže i to uglavnom da bi se osećali malo bolje i lakše i da bi se prihvatio poraz.

PROČITAJTE JOŠ

Izgubili ste i tačka. Sledeći put radite bolje, trenirajte odgovornije, igrajte pametnije, naučite nešto iz poraza. Razmislite o tom porazu i pobrinite se da bude sledećeg puta.

U drugim oblastima života možete interpretirati situacije kako vi hoćete, neuspehe veličati kao uspehe, izmišljati opravdanja i razloge, zavaravati sebe i druge, ali u sportu ne.

Ne pobeđuje uvek bolji, ali ono što je sigurno je da pobedi onaj ko je u tom trenutku to više zaslužio svojim radom i trudom. Činjenica je da je i onaj koji je izgubio uložio veliku količinu napora, što je svakako stvar za poštovanje.

Uvek se pitam, ako su nekad ratovi stajali da bi se održale Olimpijske igre, kako to da potonje generacije nisu ništa iz toga naučile. Kako su ljudi izgubili osećaj poštovanja prema sportu, prema protivniku, prema ideji?

Poštovanje je jedna od vrednosti koju bi sport trebalo da uči ljude. Ako to ne znate, onda niste sportista… A biti sportista i imati sportski duh korisno je i u svakodnevnom životu.

Ako se rugate protivniku, kao što je to recimo uradio golman Argentine na ovogodišnjem Mundijalu, vređate i psujete protivnika kao što su to radili mnogi igrači u raznim sportovima, onda vi niste sportista, nego samo osoba koja je zalutala u sport radeći dobro neki tehnički deo, recimo udaranje lopte.

Biti sportista više je od istreniranosti i fizičkih sposobnosti, pa čak i više od samih rezultata i postignuća. To je stav, odnos prema svetu, prema drugima, svest o privilegijama kao i nekoj vrsti dobre moći da na ispravan način utičeš na druge, ništa ne pokvariš, a poboljšaš šta možeš i budeš pozitivan primer i uzor.

BUDITE SPORTISTA kako u sportu, tako i u životu.

U 2023. godini vam želim više zdravlja, ljubavi i poštovanja. ŽIVELI!

BONUS VIDEO Gerić za Nova.rs: Idite kod psihologa, to nije ništa strašno