Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poštuje odluku Sjedinjenih Država o diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine i pozdravlja to što se ne dovodi u pitanje učešće američkih takmičara na Igrama.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prisustvo vladinih zvaničnika i diplomata je čisto politička odluka svake vlade, koju MOK, u svojoj političkoj neutralnosti, potpuno poštuje. Istovremeno, ova najava jasno stavlja do znanja da su Olimpijske igre i učešće sportista van politike i mi to pozdravljamo“, rekao je portparol MOK za Frans pres.

Australija i Kanada mogle bi da se priključe odluci SAD, a Evropski parlament pozvao je u julu na diplomatski bojkot. Odsustvo sportskog bojkota ključno je za organizaciju takmičenja.

Predsednik MOK Tomas Bah se početkom marta usprotivio ideji da se sportistima oduzme učešće na Olimpijskim igrama iz političkih razloga. Bahu je svojevremeno oduzeto pravo da brani olimpijsku titulu u mačevanju, kada su bojkotovane Igre u Moskvi 1980. godine.

„Podrška sportistima i Olimpijskim igrama izražena je u više navrata poslednjih meseci, a nedavno i kroz rezoluciju Ujedinjenih nacija usvojenu prošle nedelje u Njujorku. Ta rezolucija poziva države da sarađuju sa MOK da koriste sport kao sredstvo za promovisanje mira, dijaloga i pomirenja u zonama sukoba tokom i posle Olimpijskih i Paraolimpijskih igara“, naveo je portparol MOK.

SAD su proglasile diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog „genocida i zločina protiv čovečnosti koji su u toku u Sinđijangu“ nad muslimanskom manjinom Ujguri i drugim etničkim grupama.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine u Pekingu.

BONUS VIDEO: Aleksandar Kukolj o Olimpijskim igrama i pehu u Tokiju

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar