Zimske olimpijske igre
Zimske olimpijske igre; Foto: EPA-EFE/WU HONG

Sjedinjene Američke Države neće slati nijednog diplomatskog predstavnika na Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine zbog "genocida i zločina protiv čovečnosti koji su u toku u Sinđijangu", saopšteno je iz Bele kuće.

PROČITAJTE JOŠ:

„Svojim prisustvom diplomatsko predstavništvo SAD tretiralo bi ove Igre kao da se ništa nije dogodilo, uprkos kršenjima ljudskih prava i zverstvima Kine u Sinđijangu. A mi to jednostavno ne možemo da uradimo“, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Diplomatski bojkot podrazumeva da na Igre idu samo sportisti, a ne zvaničnici koji predstavljaju zemlju. Kako je navedeno, Bajdenova administracija pružiće punu podršku američkim sportistima u Pekingu.

Kina je nekoliko godina na meti optužbi brojnih zemalja i organizacija za zaštitu ljudskih prava za genocid nad muslimanskom manjinom Ujguri i drugim etničkim grupama u provinciji Sinđijang, kao i zbog postupanja sa demonstrantima u provincijama Tibet i Tajvan.

Kina je ranije u ponedeljak zapretila da će preduzeti kontramere ako se SAD odluče na diplomatski bojkot Igara u Pekingu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan izjavio je da bi takav potez SAD bio „direktna politička provokacija“, ali nije objasnio na šta bi se odnosile kontramere.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. godine u Pekingu.

BONUS VIDEO: Minut ćutanja za Stevana Jelovca na meču Zvezda – Cibona

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar