Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Šta čeka naše odbojkaše i odbojkašice u borbi za najveća takmičenja.

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) predstavila je novi sistem kvalifikacija i takmičenja za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu, preneo je Odbojkaški savez Srbije (OSS).

PROČITAJTE JOŠ:

Po novom sistemu kvalifikacija, 24 najbolje selekcije sa rang liste FIVB od 12. septembra ove godine, odnosno za odbojkašice od 17. oktobra, biće podeljene u tri grupe sa po osam timova, u sistemu „serpentina“, a plasman na Igre će osigurati po dve najbolje selekcije iz svake grupe.

U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu – svako sa svakim.

Kvalifikacioni turniri će se igrati od 16. do 24. septembra 2023. godine u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra za odbojkaše.

Preostalih pet selekcija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija, 17. juna za odbojkašice i 24. juna 2024. godine za odbojkaše.

Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet selekcija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaće selekcije sa kontinenta koji u tom trenutku nema kvalifikovane reprezentacije za Olimpijske igre, dok će potom biti vrednovane najuspešnije selekcije sa FIVB rang liste, koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale.

Na Olimpijskim igrama će kao i do sada nastupati po 12 igrača u selekciji.

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljeno u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale Igara izboriće po dve prvoplasirane selekcije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Direktan plasman na Olimpijske igre u Parizu osigurala je zemlja domaćin, Francuska.

BONUS VIDEO: Maja Ognjenović i Tijana Bogdanović o utiscima posle Tokija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar