Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, otkrio je za Nova.rs sa kakvim će očekivanim i neočekivanim izazovima morati da se nosi tim Srbije u Japanu.

Na Olimpijskim igrama od 23. jula do 8. avgusta videćemo čitav niz situacija koje nikada do tada nisu imale mesto na najvećoj sportskoj smotri.

PROČITAJTE JOŠ

Japan je odlučio da zabrani dolazak stranih navijača zbog koronavirusa, a različiti protokoli ne samo da otežavaju pripreme, već će praviti dodatne probleme i na samom takmičenju.

Maljković je objasnio da je zadovoljan uslovima koje imaju sportisti.

„Pripreme teku odlično, radimo puno i sarađujemo sa svim Savezima na sprovođenju planova, novca imamo dovoljno zahvaljujući Vladi. Nemamo problema da nam nešto nedostaje, nemamo luksuz, ali nam ništa ne nedostaje, našim trenerima i sportistima. Video sam da vaš portal dosta polaže na ekologiju i sadnice, nekada je neko rekao, ne znam ko i kada, da je najviše što jedna generacija može da ostavi drugoj su parkovi i sadnice. Dakle, srećan sam pogotovo što sam odrastao ovde u Šest kaplara“, rekao je Maljković za Nova.rs.

Poseban izazov biće što će mnogi otići na najvažniju sportsku smotru bez takmičarskih mečeva i zbog toga Maljković ne očekuje da na ovim Olimpijskim igrama, koje se prvi put održavaju neparne godine, vidi velike rezultate koji će pomeriti granice sporta.

„Biće mnogo teško na Olimpijskim igrama, mnogi će otići bez pravih provera jer se masovno otkazuju te provere i turniri. Recimo strelci će otići bez ijednog takmičenja ako otkaže Osijek, a navikli smo da uzmu neku medalju. U delikatnoj smo situaciji, velikih rekorda neće biti na svetskom nivou, želimo samo dobro zdravlje našim sportistima. Koga zakači korona teško će moći da se spremi.“

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nije želeo da prognozira koliko će tim Srbije imati učesnika u Tokiju.

„Čekamo košarkaše prođu, a trebalo bi da to bude slučaj, do sada imamo 65 olimpijaca. Što više to bolje, mi vadimo karte. Jel se slažeš?“, upitao je Maljković unuku Lanu koja ga je sve vreme držala za ruku.

Objasnio je da su mnoge procedure već poznate, pa i zabrane zbog kojih on neće moći da bude sa našim sportistima.

„Imamo već ovde naše protokole, u Japanu su decidno utvrđeni protokoli šta može da se radi. Mi smo u nekoj vrsti teške izolacije, ja kao predsednik Olimpijskog komiteta i Đorđe Višacki kao generalni sekretar ne možemo da uđemo u olimpijsko selo kod naših sportista. Nijedan predsednik saveza, kako sada stoje stvari, neće moći da ide na Olimpijske igre. Predrag Danilović (predsednik KSS) ima tri ekipe, imaće nadam se basket 3×3, žensku i mušku i ne može da putuje. Sve to nije normalno, to je iritirajuće, treba sačuvati hladnu glavu i boriti se u tim uslovima“, završio je Maljković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare