Foto:MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia; JB Autissier / Panoramic / Bestimage / Profimedia; / Getty images / Profimedia

Bolna smena generacija na vidiku.

S obzirom na to kako je igrao prethodnih godina, zaboravili smo da Novak Đoković za nekoliko nedelja puni 35 godina. Zvuči neverovatno, jer deluje da smo se, koliko juče, smejali kako imitira Rafaela Nadala kako izvlači bokserice ili kako se sprema za poene.

Pre samo nekoliko meseci delovao je nepobedivo, a sada je sedmu godinu zaokružio na prvom mestu.

PROČITAJTE JOŠ

Do Australije sve je delovalo savršeno. Onda je Novak deportovan, Nadal je počeo da osvaja sve redom i do poraza od Tejlora Frica na Indijan Velsu nije imao pravu konkurenciju.
Onda je otkrio da mu je napuklo rebro i morao je da se povuče na nekoliko nedelja. I on je na pragu 36. godine. Rodžer Federer je prebacio 40. godinu i već je dugo van pravog takmičarskog ritma.

Pre dve, tri decenije, vrhunski sportista koji prebaci 35 godina bio je redak kao jednorog.

Granica se pomerila, ali svejedno imamo mlade koji preuzimaju primat. U tenisu je to pokazao Karlos Alkaraz. Deluje da najbliže može da dostigne tu veličinu koju ima „velika trojka“.

Pomerio je u Majamiju Novakovu granicu sa 19 na 18 godina za titulu na mastersu iz serije 1000 i s pravom se svrstao među zvezde čiji meteorski uspon tek preti da uzdrma tenis.
Danil Medvedev je već u vrhu, ali Alkaraz će narednih godina, po svemu sudeći, biti najveća glavobolja.

Ima glavu, ima fizikalije i radnu etiku i sve je to stekao dosta rano. Kada je reč o fudbalu, baš u sredu se pojavila informacija da je Zlatan Ibrahimović na pragu povlačenja.

Ako osvoji Skudeto sa Milanom, to je to, okačiće „kopačke o klin“.

Kilijan Mbape
Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Jedan od najboljih i najživopisnijih likova na poziciji napadača u istoriji fudbala ima i više nego dostojnu zamenu. Kilijan Mbape i Erling Holan su tu da popune njegove cipele.
Već velike zvezde, uz njih jednako mlad i neskromno perspektivan je i Dušan Vlahović. Ipak, veće je pitanje ko će tu zameniti Kristijana Ronalda i Lionela Mesija. Mesi igra najgoru sezonu koju pamtimo u poslednjih dvadesetak godina.

Pariz očito nije njegova „šolja čaja“ kao što je bila Barselona, a Leo je zagazio u 35. godinu.

Ronaldo je i dalje „mašina“, ali budimo realni, igra ofanzivca, a napunio je 37. Poslednjih godina je skloniji povredama i uz Mesija nosi epitet jednog od najvećih igrača svih vremena. To će biti teško da se nadomesti i pitanje je hoće li neko od pobrojane mlade trojke u tome i delimično uspeti.

AP Photo/Brandon Dill)

Ni košarka nije pošteđena jedne od najboljih generacija u istoriji sporta.

Lebron Džejms je sa Los Anđeles Lejkersima ostao bez plej-ofa iako je odigrao dobru sezonu za nekoga ko krajem godine čeka 38. rođendan. Stef Kari ima 34, Kevin Durent isto. Svi oni su generacijski talenti koje će teško biti nadomestiti. Posebno kad imate nekoga kao što je Nikola Jokić, pa sa pozicije centra remeti priču o učinku zvezda momcima koji igraju krila.
Lamelo Bol je jedan od onih koji figuriraju za buduću veliku zvezdu NBA lige. Dža Morant je već „zver“ i redovno puni novinske stupce svojim letačkim sposobnostima i zakucavanjima.
Možda neće nositi auru pokojnog Kobija Brajanta ili Lebrona Džejmsa, ali nema sumnje da će on biti lice sa naslovnih strana igrica i magazina. Isto tako je neizvesno ko će u NFL ligi zameniti Toma Brejdija. Filmska priča najveće zvezde u istoriji američkog fudbala je ona kada jedan neprimetni momak zasija na najvećoj sceni i ostane tu zauvek. Patrik Mahoms je neko ko ima potencijal da nosi oreol asa u godinama koje dolaze, s tim što uvek ostaje „ali“, jer imajući u vidu primere neočekivanih i ogromnih uspeha Brejdija ili nekog kao što je Nikola Jokić, teško možemo da predvidimo ko je sledeća legenda u svetu sporta.

BONUS VIDEO Trijumf Partizana za kraj Evrokupa, najbolji momenti duela sa Trentom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar