Maljković o Tokiju, Parizu, medaljama i milionima metaka
Foto: Oleg Jerković

"Rezultati ostvareni na Igrama u Tokiju su istorijski, rekordnih devet medalja, plus rekordnih 13 plasmana u Top 10", izjavio je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

PROČITAJTE JOŠ

„Rezultati dovoljno govore sami za sebe. Kada smo određivali kriterijume za uspešnost dva su bila ključna – broj medalja i broj finala, odnosno Top 10. Osvojeno je više medalja nego u Riju, više Top 10 nego u Riju i Londonu kada smo imali po 11, a posebno raduju rezultati u boksu, gde dugo nismo mogli da se plasiramo i plivanju“, rekao je Maljković na konferenciji za medije.

On je dodao da jedna grupa od 13 do 15 sportova redovno ide na Olimpijske igre, a da je napravljen iskorak sa karateom i basketom.

„Ipak, činjenica da smo imali manji broj kvalifikovanih sportista (87) nego u Riju i Londonu govori da je potrebno napraviti korekcije u funkcionisanju sportskih programa. Istina, imali smo jednu ekipu manje, ali i nastavak negativnog trenda sa pojedinačnim sportistima – 46 za Tokio, 55 za Rio, što je takođe manje od 64 za London“, istakao je Maljković.

On je posebno naglasio važan momenat kada je u pitanju odnos sportistkinja i sportista.

„To nam je važno iz pozicija ravnopravnosti i osnaživanja devojčica s obzirom da kod žena postoji veći prostor za razvoj. U Londonu smo imali neizbalansiran tim, dve trećine muškaraca, u Riju 58 muškaraca i 46 žena, a u Tokiju smo izbalansirali 44 zene i 43 muškarca“, rekao je Maljković.

Generalni sekretar OKS Ðorđe Višacki istakao je da je put od Rija do Tokija zbog pandemije trajao godinu duže.

„Rezultat od devet medalja je najveći uspeh od Seula 1988, plus imamo pet medalja na OI mladih u Buenos Ajresu, pa najbolji plasman na zimskim OI posle raspada SFRJ, 14. mesto Nevene Ignjatović u Pojončangu, prve medalje na Igrama mladih u Lozani, uzrasta do 18 godina“, rekao je Višacki i zajvalio Vladi Srbije i ministarstvu omladine i sporta na podršci.

Nova sportska direktorka OKS Sonja Vasić predstavila je program „Pariz 2024“ i plan finasiranja za naredne Olimpijske igre.

„Osnovni cilj je da se obezbede uslovi za pripreme i plasman na OI. Finasiranje ide na osnovu rezultata, po kategorijama, trenutno imamo 47 sportista u programu, 11 u prvoj kategoriji, plus sedam timova, a nadamo se da će broj s vremenom rasti“, poručila je Vasić.

BONUS VIDEO Maljković: Još se nisam oporavio od smrti Bobane i mog prijatelja Radomira Antića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar