Foto:EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ/EPA-EFE/SIMONE ARVEDA/E-Stock/Miloš Rafailović/E-Stock/Aleksandar Bačlija

Sport u Srbiji i svetu počeo je da se budi posle višemesečne pauze usled koronavirusa, ali poslednje vesti o zaraženima dovode u pitanje ispravnost odluke da se sportisti prerano vrate na bojišta.

Vest da je Novak Đoković pozitivan na koronavirus odjeknula je planetom, a reket broj jedan samo je novi u nizu Srba u svetu sporta koji su se zarazili.

Prvi koji je bio pozitivan na novi virus Covid-19 bio je Dušan Vlahović. Fudbaler Fjorentine 13. marta obelodanio je da je pozitivan, a neposredno potom poslao je javnu poruku:

„Želeo bih da poručim svima da ne brinu pošto sam u redu. Sa sigurnošću znam da ovo nije virus koji će me zaustaviti. I njemu ću dati gol“, napisao je Vlahović.

PROČITAJTE JOŠ

Dvadesetogodišnji napadač opisao je i kako je saznao da je zaražen:

„Bio sam kod kuće, spavao sam i samo sam se probudio obliven znojem, da bih potom shvatio i da imam temperaturu“, naveo je Vlahović i dodao:

„Uzeo sam neki lek i pozvao klub… Postalo je sve gore, do večeri je temperatura narasla na 39 stepeni posle čega sam otišao u bolnicu“.

Usledila je višenedeljna izolacija koju je proveo u svom domu u Italiji, a početkom aprila objavljeno je da je Vlahović na novom testiranju bio negativan.

U istom periodu borbu sa koronavirusom vodio je i Nikola Rosić, dugogodišnji odbojkaški reprezentativac Srbije koji je virus pobedio u Beogradu.

„Posle mnogo pobeda, onih sportskih, ovoga puta sam uspeo da pobedim u najvećoj životnoj borbi – protiv koronavirusa. Nakon blage temperature i samoizolacije zbog sumnje, test je pokazao da sam pozitivan. Od tog trenutka sam sebi postavio million pitanja, kako, gde, šta dalje? Rekli su mi da su moji simptomi blaži i da ću se uz terapiju brzo oporaviti. I bili su u pravu. Doktori, heroji sa Infektivne klinike i Bolnice ‘Dragiša Mišović’, koji vode računa o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom na Beogradskom Sajmu, u najboljim mogućim uslovima koje su mogli da organizuju. Aplauz koji dobijaju u 20 časova je malo u odnosu na sve ono što ti požrtvovani ljudi rade za nas i našu zemlju svakodnevno”, napisao je Rosić.

Iskusni libero nije jedini srpski odbojkaš koji se suočio sa koronavirusom, tokom aprila i juna u koštac sa novim virusom uhvatili su se Aleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin, odbojkaši italijanskih klubova, ali i Neven Majstorović koji odbojkaški put gradi u Poljskoj.

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Verovatno najviše medijske pažnje privukla je vest da je Slaviša Kokeza, predsednik Fudbalskog saveza Srbije pozitivan na koronavirus, koji se takođe zarazio u Italiji i to mesec dana pre dvojice odbojkaša.

Prvi čovek srpskog fudbala virus je dobio u martu, a neposredno posle informacije da je Kokeza zaražen na tu temu je tokom jedne od konferencija govorio i Aleksandar Vučić.

„Kokeza se dobro drži, dobro se oseća. Sve je bilo u Milanu, tamo je mnogo zaraženih virusom i sve ide iz tog grada“, rekao je tada predsednik Srbije.

Kokeza
Pantelić i Kokeza, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Istoveremeno kad i Kokeza na test je pozitivan bio i njegov prvi saradnik Marko Pantelić, a obojica su se uspešno oporavila posle nekoliko nedelja.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije i Dušan Vlahović dugo su bili jedini zaraženi Srbi iz sveta fudbala, makar među onima koji su to obelodanili, ali je povratak fudbala u Srbiji uticao da se zaraza proširi među superligašima.

Najpre je Vujadin Savić objavio da je zaražen, a nakon što su bili u društvu nekadašnjeg štopera Crvene zvezde, virus su dobili i igrači crveno-belih, njih petorica.

U saradnji sa Zavodom za biocide i medicinsku tehnologiju Zvezda je potvrdila da je obavljeno testiranje igrača na koronavirus i da su nakon toga Marko Gobeljić, Njegoš Petrović, Dušan Jovančić, Marko Konatar i Branko Jovičić u ponedeljak dobili pozitivan nalaz.

Za razliku od kvarteta crveno-belih koji je izostao sa utakmice protiv Proletera samo dva dana pre nego što je objavljeno da su zaraženi, Branko Jovičić je bio u startnoj postavi i na proslavi 31. titule, pa se postavlja pitanje da li će broj pozitivnih na koronavirus u Ljutice Bogdana rasti narednih dana.

PROČITAJTE JOŠ

Osim igrača Zvezde na domaćoj fudbalskoj sceni zaraženi su i fudbaleri Spartaka David Dunđerski, Vladan Vidaković i Branimir Jočić, ali i selektor pionirske reprezentacije Srbije Mirko Bunjevčević i superligaške sudije Srđan Jovanović, Milan Mihajlović i Uroš Stojković.

Virus koji trenutno vlada svetom nije zaobišao ni košarkaške krugove, a najpoznatiji košarkaš na domaćoj sceni pozitivan na Covid-19 je Nikola Janković.

„Nemam nikakvih simptoma, ali test je pokazao da sam pozitivan na Covid-19 i sada sam u samoizolaciji“, rekao je Janković pre nedelju dana za naš sajt nakon testiranja, a potom su se ispitivanjima podvrgli i svi njegovi saigrači posle čega je ustanovljeno da je centar jedini pozitivan među crno-belima.

Poslednji u nizu su upravo teniseri koji su učestvovali na „Adrija turu“, a serija navedenih sportista opomena je da smo možda pretano spustili gard u borbi sa nevidljibvim protivnikom i poziv na veći oprez u budućnosti.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar