Prihvatio se možda i najtežeg zadatka u odbojci kada je odlučio da zameni Zorana Terzića na klupi odbojkašica Srbije, a Italijan je preko noći postao miljenik zemlje.

Danijele Santareli nikada nije napravio odbojkašku karijeru kakvu je želeo, ali je na vreme shvatio šta je njegov životni poziv.

PROČITAJTE JOŠ

Već sa 18 godina je počeo da trenira nižerazredne klubove, a sa 27 godina je postao prvi trener Pezare.

Završio je Fakultet za fizičko vaspitanje, mnogo je čitao, pratio seminare, radio iz dana u dan na usavršavanju.

Brzo je napredovao, pa je sa Koneljanom četiri puta bio prvak Italije uz tri Kupa ove države. Osvojio je četiri Superkupa Italije, bio klupski prvak sveta 2019. godine i osvojio Ligu šampiona 2021. godine. Ovakva biografija je i učinila da ima izuzetno poštovanje odbojkašica koje mu veruju da će napraviti prave stvari.

U „Zlatnoj ligi“ je dva puta odveo odbojkašice Hrvatske do srebra i tako napravio veliku senzaciju i u međunarodnim vodama.

Igrao je na poziciji libera, ali je uvek isticao da je ta pozicija kao golman u fudbalu, možda dodirnete tek nekoliko lopti, ali one uvek moraju da budu savršene. Odbojku živi, diše, a godinama se prepričava jedna njegova izjava.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije; Danijele Santareli; Foto: FIVB

„Moram to da radim, moram da učim, radim i mislim za dobro sebe i tima. Odbojka je kao droga… s tim što mislim da je to sasvim u redu“, poentirao je.

I zaista uvek ističe da tokom velikih takmičenja ima problem sa nesanicom i da uvek želi da nauči nešto novo.

„Mislim da je to cilj skoro svakog trenera na svetu i to onaj najočigledniji. Pokušajte da pobedite na Olimpijadi. To bi bio vrh“, istakao je nedavno.

Takva prilika mu se otvorila na klupi Srbije, a mnogima je upalo u oko koliko temperamentno vodi ekipu.

Prilikom svake prilike on dajete savete našim devojkama, dovikuje dok drži tablu sa jedne strane lica kako rivali ne bi videlo šta pokazuje. Sve ovo je učinilo da postaje miljenik mnogih jer čitavog sebe uložio u nastup odbojkašica. Odveo je našu selekciju do novog finala ove godine, a sada će pokušati da odbrane svetsko zlato.

Suprugu ljubio posle finala Lige nacija

Nakon finalnog meča u Ligi nacija, italijanska odbojkašica Monika di Đenaro potrčala je ka Santareliju kako bi sa njim proslavila veliki uspeh Italije. Monika je supruga srpskog trenera i posle dugog zagrlaja na terenu usledio je i poljubac, što je zbunilo mnoge koji nisu upoznati sa njihovim odnosom.

Di Đenaro je jedna od najboljih odbojkašica Italije, igra na poziciji libera i nastupa u italijanskom klubu Koneljano. Karijeru je krenula u Sorentu, potom je branila boje Vićence i Aprilije, da bi u Koneljano došla iz Pesara.

Upravo je Santareli igrao glavnu ulogu za dolazak Monike u redove italijanskog giganta.

„Kada je 2013. godine Monika imala 2-3 ponude, preporučio sam joj Koneljano koji je bio novajlija u ligi. Mlad i ambiciozan klub, ali uspešan, imao je neki šarm i nisam imao dilemu“, pričao je godinama kasnije Danijele koji tada nije bio u trenerskim vodama.

Ipak, 2015. godine počeli su da sarađuju u Koneljanu, kada je Santareli kreno tamo da radi kao pomoćni trener. Dve godine kasnije su se venčali i Italijan je postao glavni trener ekipe.

Sa reprezentacijom Italije Di Đenaro je pored zlata u Ligi nacija osvojila srebro na Svetskom prvenstvu u Tokiju 2018. godine, zlato 2021. i bronzu 2019. godine na Evropskom prvenstvu i zlato na Svetskom kupu 2011. u Japanu. Na klupskom nivou zajedno sa Santarelijem je osvojila četiri šampionata Italije, tri Kupa i četiri Superkupa Italije, kao i titulu na Svetskom klupskom prvensvu i Ligu šampiona.

„Sve su to priče koje ćemo jednog dana moći da ispričamo našoj deci. Priče o žrtvama i motivaciji koje smo doživeli zajedno, rame uz rame“, rekao je Santareli.

Ove sezone su se prvi put našli na suparničkim stranama, kada su se Italija i Srbija sastali tokom prvog dela Lige nacija, a to neće biti poslednji duel ovih zemalja u ovoj godini. Reprezentaciju Srbije Santareli će spremati za odbranu svetskog trona, dok će se Di Đenaro zajedno sa sa selekcijom Italije želeti da pokvari planove Santarelija i Srbije.

„Za mene je činjenica da sam postao selektor Srbije neverovatan doživljaj. Znam da je ova ekipa osvojila mnogo trofeja, ali se nadam da se devojke nisu time zadovoljile, da žele nove uspehe, a ja lično želim da dođem do prve medalje sa nekom nacionalnom selekcijom“, poručio je Santareli kada je seo na klupu Srbije.

BONUS VIDEO Pogledajte slavlje odbojkašica nakon pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare