Srpski atletičar Elzan Bibić osvojio je bronzanu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Turskoj u trci na tri hiljade metara rezultatom od 7 minuta i 44 sekunde. Atletika je u njegov život ušla slučajno, a onda je pronašla svoje mesto u srcu.

Bio je Bibić među prvih pet tokom čitave trke, dok se u poslednjem krugu izdvojio sa vodećom dvojicom i zajedno su se odmakli od ostatka.

Nakon završetka trke Bibić je odlučio da pobedu proslavi na lep način.

„Mogu reći da je u jednoj ruci iznenađenje, ali i očekivano treće mesto pošto sam u samo finale ušao kao visokoplasirani. Drago mi je da sam se uvrstio kao jedan od tri najboljih trkača na ovom prvenstvu, s obzirom da su ispred mene bili iskusni trkači. Želeo bi da pružim podršku svim ljudima u Turskoj, koji su prošli težak period sa zemljotresom i jedan deo ove trke poklanjam njima kao podršku“, rekao je Bibić i oduševio sve.

Otkrio je i kome posvećuje ovu medalju.

„Pre svega sebi, svom timu i ljudima, a onda i mojoj zemlji Srbij i mom gradu Novom Pazaru“, rekao je Bibić.

Elzan Bibić Foto: Sznapka Petr / ČTK / Profimedia

Ovaj skromni momak je rođen u selu od 100 ljudi na Pešteru. Karajukića Bunari se nalaze na više od 1.000 metara nadmorske visine i tu je izmerena najniža temperatura u Srbiji svih vremena (13. januara 1985. godine je izmerena temperatura od -39,5 stepeni Celzijusove skale). Ovaj deo države se zbog toga i zove srpski Sibir.

Bibić je slučajno počeo da se bavi atletikom kada je umesto karijere u belom mantilu, izabrao karijeru u patikama i u sportu.

„Ja sam se sasvim slučajno našao u sportu.Trčao sam školski kros, tu me je i trener Rifat Ziljkić pronašao i uveo u svet atletike. Pronašao me je na školskom krosu RTS u Novom Pazaru. Tu je Rifat iz svoje škole izdvojio nekoliko đaka među kojima sam bio i ja. Inače bio sam prva godina Srednje medicinske škole gde je on profesor. I tako sam na njegovu inicijativu trčao kros i bio peti. Dan posle ponudio mi je da treniram atletiku, što sam i prihvatio“, ispričao je Elzan o svojim počecima.

Elzan Bibić
Elzan Bibić; Foto: Pedja Milosavljevic Starsport

Počeci su bili neobični, ali je uspeo da uradi ono što niko nije punih 49 godina.

U septembru 2020. godine je Bibić srušio rekord na 5.000 metara koji je držao legendarni Dane Korica. Istrčao je ovu deonicu za 13:26,56 i tako za četiri i po sekunde postavio najbolji rezultat u istoriji Srbije.

„Fantastična trka za mene večeras, osećam se odlično. Oborio sam rekord star 49 godina. Očekivao sam dobar rezultat jer sam došao spreman. Taktika je bila ostati u drugoj grupi koja je bila planirana da se kilometri vežu po 2:37, kada sam prošao prolazno vreme koje je nagoveštavalo na četiri kilometra i osetio da mogu da pojačam, tu sam i osetio da ‘imam’ državni“, rekao je tada momak koji dolazi iz sportske porodice. Otac Murat je bio fudbaler, dok je mama Fatima bila odbojkašica.

Osvajanje bronze na Evropskom dvoranskom prvenstvu mu je najveća medalja u karijeri. Sve je počelo na Evropskom festivalu mladih 2015. godine kada je osvojio zlato na 3.000 i srebro na 1.500 metara. Sledeće godine je na Evropskom šampionatu mladih stigao do zlata na 3.000 metara, dok je na Evropskom prvenstvu za atletičare do 23 godine bio bronzani na 1.500 metara. Ima i juniorsku bronzu na EP u krosu.

Ovo je samo početak jer Bibić ima samo 24 godine.

BONUS VIDEO Bibić oduševio nakon bronze: Jedan deo trke posvećujem ljudima u Turskoj zbog teškog perioda sa zemljotresom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar