Foto: EPA-EFE/PETER DASILVA .

Čovek koji je vremenom postao sinonim za NFL iznenada je preminuo u noći između utorka i srede u 85. godini. Od Džona Medena se opraštaju navijači i legende lige jer je ovaj čovek zauvek izmenio DNK lige.

PROČITAJTE JOŠ

Da li postoji bolji način najaviti priču o legendi osim da ga svi zovu jednim nadimkom „Trener“. Da, toliko je bio veliki.

O njemu sjajno govore i reči Rodžera Gudela, komesara NFL lige.

„Niko nije voleo fudbal više od Trenera. On je bio američki fudbal. On je bio meni čovek kog sam slušao godinama kao i mnogi drugi. Nikada neće biti još jedan Džon Meden i uvek ćemo mu dugovati za sve što je uradio za američki fudbal i NFL kakav je danas“, rekao je Gudel.

Meden je dominirao u ligi kao niko pre, ni posle njega. Bio je jedna od ikona ovog sporta, a sa Oukland Rejdersima je osvojio 11. Superbol (1977. godine) i završio karijeru sa impresivnim učinkom od 103 pobeda, 32 remija i samo sedam poraza od 1969. do 1978. godine. Ima najbolji procenat pobeda (75,9 odsto) među svim trenerima sa najmanje 100 susreta, a rekorder je Rejdersa po broju pobeda.

Njegov odlazak iz lige izazvao je dosta kontroverzi, a do kraja nije poznato zbog čega je otišao, iako je zvanična verzija serija loših rezultata.

Tokom godina je razvio averziju od letenja avionom, iako je sam objašnjavao da je zapravo klaustrofobičan. To je povezano zbog toga što su 16 igrača i tim menadžer poginuli u avionskoj nesreći 29. oktobra 1960. godine, a tek od 1979. zapravo nije želeo da uđe u avion. Zbog toga su često slali automobile po njega, a ostaće upamćena jedna njegova avantura kada su ga vozili više od 4.000 kilometara u automobilu sa jedne na drugu obalu Sjedinjenih Američkih Država.

Ipak, o njegovoj veličini govori i zbog toga što se na tome nije zaustavio, pa je ubrzo postao i jedan od najpoznatijih komentatora planete. Njegov glas su ljubitelji NFL slušali nedeljom od jutra do mraka dok je detaljno analizirao sve što se dešavalo u ligi. I tako decenijama.

Niko se nije začudio kada je 2006. godine postao deo Kuće slavnih američkog fudbala, a njegove uzrečice „Boom!“ i „Turducken“ se i dalje koriste u NFL.

Obeležio je istoriju, ali i samu kulturu NFL lige, napisao je nekoliko poznatih knjiga koje su predstavljale revoluciju.

Tokom 2009. godine je ušao i u Kuću slavnih Kalifornije, kada mu je medalju dodelio Arnold Švarceneger.

„Ne znam da je iko imao tako značajan uticaj na NFL kao Džon Meden. I znam zasigurno da niko nije voleo ovu igru više“, rekao je Džeri Džons, vlasnik Dalas Kaubojsa.

Koliko je bio ispred svog vremena ne govore samo ova dva zanimanja u kojima je postao ne samo legenda, nego verovatno i najveći.

Naime, postao je zaštitno lice video simulacije američkog fudbala, a ono je nosilo njegovo prezime. Samo ova franšiza video igara vredi oko četiri milijarde dolara.

Iza sebe je ostavio suprugu Virdžiniju i sinove Džozefa i Majkla. Iza sebe je ostavio i ogromnu zaostavštinu.

BONUS VIDEO Okršaj navijača Karoline i Minesote na stadionu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar