Foto: EPA PHOTO/JANEK SKARZYNSKI

Jugoslavija se budila tog 1. oktobra 2000. godine. Budila se i sedam dana ranije, na parlementarnim izborima. Buđenje je tih dana bilo u modi. I slavlje, takođe...

Olimpijske igre u Sidneju. Poslednje u 20. veku. Jugoslovenski timovi su otišli u Australiju sa različitim ambicijama. Gledalo se u košarkaše, vaterpoliste, rukometaše, ali zastavu je nosio Vladimir Grbić.

PROČITAJTE JOŠ

Jedan od najboljih odbojkaša sveta je bio duša tima koji je kao kapiten predvodio njegov brat, Nikola.

Selektor Zoran Gajić je na raspolaganju imao fantastičan sastav u kome su velike uloge imali Goran Vujević, Andrija Gerić, Đula Mešter, Vasa Mijić, a mladi Ivan Miljković je najavljivao da nema brige za srpsku odbojku.

A bilo je prohladno posle prve dve utakmice. Porazi od Rusije i Italije su uzdrmali tim, ali i naveli ga da se regrupiše. Redom su padali SAD, Argentina, Južna Koreja, u četvrtfinalu moćna Holandija, u polufinalu briljantna Italija.

U meču za zlatnu medalju došlo je vreme za osvetu Rusiji, tadašnjem osvajaču Svetskog kupa i Svetske lige, ekipi u kojoj su glavnu reč vodili velikani poput Sergeja Tetjuhina, Romana Jakovljeva, Aleksandra Gerasimova, Konstantina Ušakova…

Poen prednosti imala je Rusija u finišu prvog seta. Pet im je nedostajalo da povedu sa 1-0. Goran Vujević je realizovao „pajp“. Ivan Miljković upisao direktan poen iz servisa.

Zatražen je minut odmora. Zoran Gajić je dao instrukcije svojim pulenima. Mladi Miljković je lepo servirao, Kazakov je imao priliku za prvi tempo, ali je ispalio loptu u aut.

Isto je uradio i Miljković iz servisa. U sledećem napadu je Vanja Grbić sa krila zakucao loptu i doneo set loptu Jugoslaviji. Otišao je na servis. Bacio „balon“, poremetio prijem Rusa koji nisu uspeli da organizuju dobar napad.

Jugoslavija je rešila prvi set sa 25:22 i povela sa 1-0. Komentator Duško Korać je konstatovao da su se skratile ruke Rusima i naveo da je su neizvesne završnice setova postale specijalnost jugoslovenskog tima.

Od 8:3 za Jugoslaviju do 17:17 u drugom setu. Bilo je viđeno da će uslediti nova drama u finišu seta.

Četiri vezana poena su dala prostora Gajićevom timu da predahne, ali su se Rusi brzo vratili na poen zaostatka. I zatim izjednačili, ali je blok Gerića omogućio Vujeviću da servira.

Mijić, Nikola Grbić, pa Vanja Grbić. Set lota za Jugoslaviju. Tajm-aut za Rusiju. Uzaludan. Vujević je uputio brutalan servis…

„Fenomenalno! Trebalo je imati petlju za ovakav smeč-servis! Ruka ti se pozlatila Gorane!“, urliknuo je Korać.

Jugoslavija je povela sa 2-0 i stigla na korak od zlatne olimpijske medalje.

Sredina trećeg seta… 15:12 za Jugoslaviju. Roman Jakovljev je uputio brutalan servis, lopta je otišla van terena posle lošeg prijema Vujevića. Vanja je odleteo preko reklama, vratio se na blok i upisao poen.

„Dvadeset godina pratim odbojku, ovako nešto svet video nije!“, konstatovao je Korać.

Pet poena prednosti… 21:16 za Jugoslaviju posle majstorije Miljkovića, zavrtanja lopte u prednje polje protivnika.

„Samo tri poena do prve titule olimpijskog šampiona“, rekao je Korać posle lepe reakcije Grbića na mreži.

Novi blok. Gerić. Novi poen, Grbić. Opet Grbić.

Meč lopta.

„Ne… 24:19. Kako sam voleo da braća Grbić odigraju ovaj završni poen. Naša greška. 24:20. Još malo uživaju gledaoci, a onda će uslediti prasak…“, naveo je Korać.

Minut odmora je uzeo Gajić. Trebalo je smiriti strasti.

Gerasimov je servirao. Vanja primio. Nikola podigao za Vanju. Blok je bio dobar. Vujević vadi loptu sa parketa. Nikola diže preko glave za Miljkovića…

„Poslednji poen osvojio je Ivan Miljković! Reprezentacija Jugoslavije, olimpijski šampion u odbojci! U finalu je zbrisana sa 3:0 reprezentacija Rusije…“, završio je Korać.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar