Foto: SIM/Stefan Cvetković

I ove godine Karavan radosti i prijateljstva Sportskih igara mladih sa izuzetnim uspehom realizuje svoju misiju da što većem broju dece širom Srbije ulepša detinjstvo i dane im ispuni radošću, sportskim aktivnostima i dobrom zabavom. Igre su tokom proteklih meseci posetile gotovo sve gradove iz ovogodišnjeg plana.

Ovih dana Viktor, maskota Igara, juri u zagrljaj mališanima iz još nekoliko preostalih mesta i polako se kompletira spisak učesnika velikog Državnog finala, koje će se u drugoj polovini septembra, umesto u Beogradu, kako smo navikli, održati u Brzeću, na planini Kopaonik.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednje mesto u nizu, koje su Igre posetile ovih dana bio je i Lazarevac, gde je na prelepim otvorenim terenima SRC Kolubara priređen pravi spektakl za brojne dečake i devojčice iz ovog dela Beograda. Na turniru su učestvovale i ekipe koje su stigle i iz Valjeva i Kragujevca. Svečanoj ceremoniji otvaranja Igara prisustvovali su, između ostalih, i Bojan Stević, predsednik opštine Lazarevac, Tomislav Rikanović, zamenik predsednika opštine, Ivan Marinković, predstavnik kompanije Elektroprivreda Srbije, Vladimir Ilić, generalni direktor kompanije „Tigar“ i predsednik KK Borac iz Lazarevca, i Marko Ranković, predstavnik SRC Kolubara.

Najzaslužniji za to što su Igre došle u Lazarevac svakako je košarkaški reprezentativac Stefan Birčević, koji je rođen upravo u ovom mestu. On je uz Igre najpre bio u Sokobanji, gde se oduševio najlepšom sportskom pričom. Usledio je jedini logičan korak: Igre su stigle i u njegov rodni grad na Kolubari.

Birčević je, razume se, bio na ceremoniji otvaranja. A pre otvaranja Stefan, koji će biti zvezda košarkaškog prelaznog roka, napravio je jednu sjajnu stvar. On je izašao na fudbalski mini teren, namestio je loptu na pola terena i pozvao kamermane. Pred njima je poručio ambasadoru SIM Nemanji Matiću, da sada šutira loptu pravo u gol i da je taj pogodak namenjen njemu. Inače as Mančester junajteda je posle Uba nastupao i za klub Kolubaru iz Lazarevca.

„Hvala organizaciji Sportskih igara mladih na tome što su prepoznali lepotu našeg grada i naših sportskih objekata i što su došli u Lazarevac. Zahvalio bih se i Bojanu Steviću, predsedniku opštine, koji je omogućio realizaciju ove manifestacije, Sportsko rekreativnom centru „Kolubara”, fudbalskom i košarkaškom klubu Borac, koji su zaslužni za odličnu organizaciju ovog događaja. Deci koja su na Igre došla u velikom broju želim da se dobro zabave, a onima koji se plasiraju na Državno prvenstvo želim mnogo uspeha na Kopaoniku“, istakao je Stefan Birčević.

Više o ovoj lepoj saradnji istakla je i Ivana Jovanović, predsednica Sportskih igara mladih Srbije.

Foto: SIM/Stefan Cvetković

„Kao momak koji voli sport i živi sportskim životom, Stefan Birčević je prepoznao vrednost koncepta Igara, a Igre ko Igre, oduvek su imale tu čudnu moć da spajaju ljude koji neguju one najvažnije životne vrednosti i trude se da ih prenesu najmlađima. Tako je i Stefan postao prijatelj Igara i pridružio se velikoj armiji naših promotera težeći da sa još većim elanom motiviše decu da se bave sportom. Zato nam je veliko zadovoljstvo što smo u njegovom gradu i ponosni smo na Stefana, što je postao naš promoter i na činjenicu da je on zajedno sa nama nastavio da gradi lepšu budućnost za našu decu. Pobeda Igara je jedan osmeh više. Ako Igre u Lazarevcu postignu da jedno dete više ode srećnije kući sa SIM majicom i diplomom i da pamti ovaj dan po nečemu lepom – naša misija je uspela“, poručila je Ivana Jovanović.

Samo nekoliko dana pre otvaranja igara u Lazarevcu, Bojan Stević je izabran za predsednika te opštine i upravo na otvaranju Igara, po prvi put, otkada je na novoj funkciji, obratio se prisutnima na javnom nastupu.

„Za mene je čast i privilegija da takoreći prvi dan obavljanja funkcije predsednika gradske opštine Lazarevac započnem upravo otvaranjem jedne ovako lepe manifestacije, tim pre što Igre upravo promovišu sve one vrednosti za koje se i mi u opštini Lazarevac zalažemo“, istakao je gradonačelnik Lazarevca.

Samo reči hvale o Igrama imao je i Vladimir Ilić, predsednik KK Borac, inače kluba partnera u organizaciji Igara.

„Prezadovoljan sam kako je sve proteklo. O Sportskim igrama mladih imao sam ranije priliku da u više navrata čujem sve najlepše od svojih prijatelja iz domena sporta. Sada sam se i lično uverio ne samo u značaj i kvalitet ove manifestacije, već sam video na licu mesta koliko deca vole Igre i koliko im radosti one donose nudeći im baš ono što je njima najpotrebnije: bavljenje sportom, druženje, zabavu, mogućnost da steknu nove prijatelje, da nešto nauče i da se lepo provedu uz igru i smeh. Ako Igre ovako nastave, ne sumnjam da će ovaj projekat osvojiti ne samo region, već i čitavu Evropu. Hvala ljudima iz Igara koji su i Lazarevac dodali na mapu ove manifestacije“, istakao je Ilić.

Foto: SIM/Stefan Cvetković

Na prisutne je, kao to uvek biva na Igrama, najveći utisak ostavio trenutak polaganja zakletve prijateljstva i paljenja plamena prijateljsva. Baklju je u Lazarevcu uneo talentovani sportista Uroš Mijalović, a kada je plamen pozdravljen burnim aplauzom, deca su jedva dočekala da se rasporede po prelepim terenima SRC Kolubara i da, pre svega, uživaju u igri, ali i da pokažu talente koji su nekima od njih bili ulaznica za Državno finale.

A samo dan ranije Sportske igre mladih svečano su otvorene i u Velikoj Plani, na terenima tamošnjeg Turističko sportskog centra. I u ovom mestu su mališani pokazali veliko interesovanje za ovu manifestaciju, a na otvaranju su se okupili kako oni koji su vredno trenirali za učešće na takmičenjima, tako i njihovi pratioci i drugari. Ovo šarenilo na sportskim terenima svakako je bilo jedna od najlepših slika ovog leta, a prelepo druženje i neizvesne utakmice pune emocija klinci iz Velike Plane sigurno će još dugo pamtiti.

Svečanom otvaranju Igara u Velikoj Plani prisutsovali su i Marko Šućur, zamenik predsednika opstine Velika Plana, Branko Opačić, pomoćnik predsednika opštine, Miloš Nikolić, zamenik predsednika Skupštine opštine, Mile Matić, predsednik Sportskog saveza Velika Plana, Goran Stefanović, direktor Turističko sportskog centra i Đorđe Stefanović, koordinator Igara za Veliku Planu. Talentovani mladi stonoteniser Đorđe Pavlović uneo je baklju prijateljstva i upaljen je upaljen plamen i dat znak da Igre počnu. Vesela graja uskoro se preselila na nekoliko različitih terena, a lepo druženje potrajalo je čitav dan. Neki su se kućama vratili sa medaljama oko vrata, a svi do jednog poneli su sa ovog takmičenja osećaj koji nijedno priznanje ne može izazvati – radost igre i druženja i srce puno najlepših uspomena – onih što vam ostaju za ceo život.

Jer igre su odavno opravdale parolu koja ih krasi, jer Igre su zakon.

Bonus video:

Komentari

Svi komentari (1)