Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Šapić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šta se to dešava sa bivšim vaterpolistom?

Metamorfoza na kojoj bi mu pozavideo i Kafka. Maska na kojoj bi mu pozavideo i Ronald Mekdonald. Slobodan pad na kome bi mu pozavideo i… Pa tu je već konkurencija znatno žešća, pogotovo na političkoj sceni Srbije u poslednjih xy godina.

PROČITAJTE JOŠ

Aleksandar Šapić je imao nesvakidašnji izliv besa, ispoljavanje frustracije kakvo ne bi trebalo da vidimo nigde, a ne od čoveka koji je u svom poslu nekada bio najbolji na svetu.

Ipak, za razliku od čistih voda bazena, prljave vode politike učinile su da ne vidi baš najjasnije put pred njim. Sada je struja krenula da ga nosi nizvodno, pokušava da pliva u suprotnom smeru, ali… Iako nikada nije bio sidraš, mogao bi da završi kao sidro. Još uvek nije zarđao, ali možda će biti pušten niz vodu.

U trenutku kada je vrlo moguće na kraju čitavog SNS igrokaza da neće postati gradonačelnik Beograda, sada kopa rukama i nogama da izbegne još jedan poraz, ovog puta u srpskoj kući vaterpola.

Šapić kao „čovek iz senke“ želi da vidi Stefana Mitrovića na čelu Vaterpolo saveza Srbije koji je u ovom trenutku igrač Partizana, dok je predsednik VSS i protivkandidat Viktor Jelenić, a izbori su već 19. aprila.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Trofejni vaterpolista je prošle godine završio reprezentativnu karijeru, u kojoj je osvojio sve što se može osvojiti. Bio je deo slavne generacije „delfina“ koja je pisala istoriju srpskog sporta, a među uspesima se izdvaja odbrana olimpijskog zlata u Tokiju prošlog leta.

Da bi se Mitrović našao na vrhu piramide srpskog vaterpola, prvo će biti neophodno da klubovi podrže kandidaturu Slavka Gaka, koga Šapić vidi na mestu predsednika Skupštine VSS, odakle bi imao odrešene ruke, nezvanično saznaje Nova.rs.

„Šapića je odavno interesovala politika, Vanja kada je ušao, ja sam ostao šokiran… On je došao 2012. godine da pita za savet, on je odrastao pored mene, kao što sam ja odrastao na primer pored Zimonjića. Ja Vanju i dan danas volim, poštujem, čestitam mu rođendan, vidimo se i sve… Došao je kod mene, u tom trenutku ubedljivo najbolji vaterpolista sveta i pita me šta mislim o tome da on uđe u politiku. Video sam da je odlučio i mogao sam samo da ga podržim. Vidim, dobro pliva u tome i od srca mu želim sve najbolje. Nešto je nedavno i Gak pričao, ja Slavka cenim i volim, čak mi je jednom i izašao u susret. Njegova mišljenja neće promeniti naš odnos, nešto je rekao, izneo, na taj SNS način koji mi je stran, ali je Slavko neko kome ću uvek da se javim, sednem, popijem piće sa njim“, istakao je Ikodinović jednom prilikom.

Gak je član Glavnog odbora SNS, a nakon sjajnog odnosa u bazenu, na „suvom“ ili u političkim vodama je žestoko bio protiv Ikodinovića.

„Zašto neki ne žele da priznaju razliku u odnosu prema zlatnim srpskim vaterpolistima iz vremena kada im se za period od 2008. do 2012. dugovalo 1,3 miliona evra za neisplaćene premije za osvojene medalje na velikim evropskim i svetskim takmičenjima. Ovu najveću nepravdu u srpskom sportu je 2018. godine ispravio predsednik Srbije Aleksandar Vučić isplatom dugovanja vaterpolistima“, rekao je jednom prilikom.

Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gak je tako još jednom postao čovek od zadatka i u bliskoj saradnji sa Šapićem koji je uzdrman političkim neuspehom, pokušava da ostane uticajan barem u vaterpolo svetu. Ipak, ne radi se to monologom od 20 minuta kojima je sramno vređao Duška i Gojka Pijetlovića, Dušana Mandića i Nikolu Jakšića, koji da nisu ništa drugo uradili, osvojili su dva olimpijska zlata zaredom. Članovi su po mnogima najbolje srpske vaterpolo generacije (znamo koliko je paklena konkurencija tu), jer su osvojili sve trofeje više puta. Gotovo da nije prošlo takmičenje da nisu osvojili medalju, a ipak doživeli su da između četiri zida Šapić oceni da bi bili najgora generacija da nisu prošli četvrtfinale u Tokiju…

Tu se nije zaustavio, već je nastavio da pada sve niže i niže. Zamerio je vaterpolistima da su oni oterali Vladimira Vujasinovića, te da su se krili iza njegove kampanje za gradonačelnika. Poručio im je da zaborave njegov broj jer više neće da im pomaže!

Javna je tajna da su igrači nevoljno pristali da budu učesnici video poruke u kojoj Šapić priča o sportu u Beogradu. Jednostavno nisu želeli da se mešaju u politiku. Praktično vlasnik kluba im to nije oprostio, rekao je da će klub biti duplo gori prema njima i da ko god hoće može da ide, da neće da ih zadržava.

Foto: RTS printskrin

Umesto da čestita legendama našeg sporta odlučio je da omaložava svaki uspeh, svaku žrtvu koju su prineli da bi pisali istoriju.

O tome kako se oseća Šapić najbolje se videlo u finalu Kupa Srbije. Došao je sa kačketom, kao da je želeo da se sakrije od navijača.

BONUS VIDEO Tucak: Sve o prijateljstvu sa Dejanom Savićem, zvižduci i aplauzi Hrvatima u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare