Foto: EPA/ LAURENT GILLIERON

Sve se menja posle Katara.

Svetsko prvenstvo u Kataru iza kojeg su brojne kontroverze biće posledni Mundijal na kakav smo navikli.

Kada se u decembru bude spustila zavesa, dobićemo poslednjeg šampiona sveta na turniru sa 32 selekcije.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon toga, prema odluci FIFA iz 2017. godine gledaćemo šampionate sa 48 timova, a prvi takav igraće se 2026. godine u SAD, Kanadi i Meksiku.

To znači da će biti i drugačija raspodela ekipa po kontinentima, a najviše će dobiti Azija i Afrika koji će dobiti dodatna četiri predstavnika. Afrika će tako imati devet, a Azija osam učesnika.

Evropa će sa dosadašnjih 13 selekcija dobiti 16 predstavnika u tom formatu.

Problem leži u činjenici da bi po novim propozicijama jedna selekcija mogla da dobije skoro zagarantovano mesto na Mundijalu.

Okeanija će po novoj raspodeli dobiti zagarantovno mesto, a to znači da bi Novi Zeland postao redovan učesnik završnih turnira.

Novi Zeland doslovno nema dostojnog konkurenta koji mu može ugroziti šanse da ide na SP. Oni su u finalu kvalifikacija za Katar pobedili Solomonska ostrva s 5:0, a u prvih pet utakmica kvalifikacionog turnira postigli su 18 i primili samo jedan gol.

Katar, Qatar, FIFA, World Cup, Svetsko prvenstvo
Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Ipak, to nije bilo dovoljno za mesto u Kataru, jer pobednik Okeanije za konačan plasman na SP mora da igra interkontinentalni baraž, ove godine sa petoplasiranim timom iz KONKAKAF zone, Kostarikom.

Taj baraž je gotovo uvek bio nepremostiva prepreka za njih i uspeli su samo jednom da ga prožu, pa bi ovako dobili plasman bez muke.

To bi jedino moglo da se promeni ukoliko se vrati Australija u kvalifikacije u regionu Okeanije.

Naravno, biće kao i uvek kvalifikacije, ali to će biti samo puka formalnost jer Novi Zeland nema dostojnog rivala u svojoj zoni, a više neće morati u dodatni baraž.

Proširenjem SP-a FIFA će umesto dosadašnjih 5,5 dobiti 6,5 milijardi evra.

BONUS VIDEO Krvava glava Nikole Jokića u utakmici za NBA istoriju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare