Foto: Privatan arhiva

Na današnji dan, 6. maja 1999. godine, na teritoriji Kosmeta u borbi sa albanskim teroristima poginuo je srpski atletičar Goran Raičević.

Navršila se tačno 21 godina od tragičnog događaja, kada je poginuo jedan od najtalentovanijih srpskih atletičara.

Raičević je rođen 26. juna 1963. u Kruševcu, a veliki deo detinjstva proveo je u selu Stojnici, opština Brus, na padinama Kopaonika.

PROČITAJTE JOŠ

Počeo je da trči sa svega osam godina, bio je član Crvene zvezde, Partizana, klubova „Soko Vrbas“ i „Brus“.

Raičević je bio višestruki prvak Balkana u krosu, šest puta je slavio na čuvenom krosu „Politike“. Prosto, bio je majstor uličnih trka.

U aprilu 1999. godine stigao mu je poziv da se javi u svoju jedinicu. Odložio je odlazak na maraton u Grčku. U ratu je obavljao poslove kurira u Trećem bataljonu Prištinskog korpusa. Onako kako je to i dolikovalo sportisti, brzo, odgovorno, savesno.

„Čekaj, ako ja ne odem, onda će onaj iz Subotice da dođe da brani moju kuću? Idem, to je moja dužnost!“, govorio je Goran pred polazak na ratište.

Tog kobnog 6. maja 1999, u selu Kačikol, Goran je sa drugovima naleteo na zasedu OVK, koja ih je zasula minobacačkom vatrom i rafalima. Goran je poginuo na licu mesta. Iza sebe je ostavio suprugu Jelenu, i blizance, Nikolu i Katarinu, koji su nastavili očevim stopama, baveći se sportom.

„Nije bilo izbora, on je dobio poziv, morao je da ide. I to baš na Uskrs, 8. aprila. Deca su spavala i ja sam ih probudila, pošto je morao da ide uz obližnje brdo, u njegovom mestu, Strojnici. Deca su ga zvala sa prozora, on je stao za trenutak, okrenuo se i mahnuo im je. To je bilo poslednji put kad su ga videli“, priseća se Goranova supruga Jelena, u izjavi za „Telegraf“.

Katarina se bavi odbojkom, Nikola atletikom. Njihov otac bi, da može da ih vidi, bio jako ponosan.

Svake godine, 6. maja, porodica Raičević poseti spomenik u blizini stadiona Partizana, položi cveće, priseti se Gorana.

„Tata je još tu, sa nama. Mama i prijatelji, koji svakog dana priča o tati, zaslužni su za to. Gde god da smo, o njemu se uvek priča kao da je tu“, rekao je za „Kurir“ Goranov sin Nikola.

Goran Raičević je bio sportista za primer, veliki borac, sjajan atletičar. Dela takvih ljudi nikada ne smeju da se zaborave.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare