Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Kad će nam se, konačno, vratiti sport? Najpre bi mogao fudbal, za oko mesec dana, dok je situacija u regionu prilično šarenolika - u Hrvatskoj su počeli sa treninzima, u Sloveniji se nadaju igranju u maju, dok se u Crnoj Gori ništa ne zna.

Kako kažu UEFA i Evroliga, tako će biti u Srbiji. To je otprilike slika i prilika fudbala i košarke kod nas. Sve vreme se čeka „mig“, kako iz Niona i Barselone, tako i struke i nadležnih organa, da bi mogla da se skine prašina s lopte.

Neke naznake stigle su proteklog vikenda, da bi „bubamara“ mogla da se zakotrlja krajem maja ili početkom juna. Zavisi, najpre, od odobrenja državnih organa i popuštanja mera ili ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, a onda i od dogovora FSS i Zajednice Superlige.

Najranije se razmišlja o 19. ili 23. maju, kao potencijalnim datumima da se nastavi sezona u Superligi i Prvoj ligi. Ako bi sve bilo idealno, onda bi ekipe počele sa okupljanjem i treninzima u periodu do 6. maja. Usledile bi mini pripreme pred „pravi“ povratak na teren – povratak utakmicama.

Srbija bez fudbala – najmanje realno

Nije isključeno ali je najmanje realno da se fudbalska sezona u Srbiji završi van terena. To je treća, poslednja opcija pored dve igračke, ali se o njoj najmanje priča. Takva odluka viđena je u Holandiji, jer je tamošnja vlada zabranila sva sportska takmičenja do 1. septembra.

Sličnih informacija, kada je reč o košarci, za sada nema… ABA liga zavisi od Evrolige, i njenih odluka i rasporeda, čija konačna potvrda treba da stigne najkasnije 24. maja.

Ukoliko se sezona u regionalnom takmičenju bude nastavila, to se najranije može očekivati od kraja jula – ako dođe do povratka na parkete. Kada je reč o Superligi, tek se tu ništa ne zna i malo je izvesno da će se domaće prvenstvo uopšte igrati.

Zato nema ni naznaka kako bi izgledali treninzi košarkaških ekipa nakon što koronavirus bude pod kontrolom. Slično je i sa individualnim sportovima – ni oko njihovog povratka obavezama nema preciznih informacija nadležnih organa.

Doktor Predrag Kon, epoidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa, izjavio da još nije realno da se sportski život u Srbiji vrati u normalu, i da bi to moglo da se očekuje tek od leta.

PROČITAJTE JOŠ

U neizvesnosti su i crnogorski sportisti, koji takođe još ne znaju kada će i da li će moći da počnu sa treninzima – kontrolisanim, grupnim, pojedinačnim… Informacije iz komšiluka prilično su šture.

„Mislim da će se sa tim preporukama izaći u dogledno vrijeme. Princip je isti – sve ide postepeno. Znamo da su mnogi naši reprezentativci, fudbaleri, košarkaši, u individualnim treninzima, tako da pretrpostavljam da neće biti naporno da se prilagode i da spremni ili poluspremni dočekaju grupne treninge kada budu dozvoljeni“, rekao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Senad Begić.

Da li će prvenstva, uopšte, moći da se nastave, odgovora nema.

„O tome se po celoj Evropi priča samo u glasinama. Nema konkretnog stava, sve je u domenu pregovaranja“, dodao je Begić.

Za nastavak sezone u Crnoj Gori posebno su zainteresovani fudbaleri i FSCG, koji ima rok do 27. maja da obavesti UEFA da li će se prvenstvo igrati ili ne, pišu „Vijesti“.

HRVATI PRVI KRENULI, DINAMO TRENIRAO

Prvi trening fudbalera Dinamo Zagreba za vreme pandemije koronavirusa; Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Situacija u Hrvatskoj je daleko jasnija… Poznati su svi uslovi pod kojima individualni sportisti mogu da rade, a sa treninzima su ovog ponedeljka počeli i fudbaleri, pa su se na terenu našli igrači zagrebačkog Dinama – podeljeni u šest grupa po petoro.

„Dočekali smo treninge sa nestrpljenjem. Sve ide kako je planirano i u skladu sa uputstvima kako bismo zadovoljili sve kriterijume, da se zdravstveno osiguramo, da su razmaci adekvatni i ostalo“, rekao je trener „modrih“ Igor Jovićević.

Nedavno preuzeo ekipu od Nenada Bjelice, s kojim je raskinut ugovor, jer su stručni štab i on odbili smanjenje primanja.

„Malo je teže tako koncipirati treninge jer negde igrači treba da budu bliže, ali se prilagođavamo. Uželeli su se lopte i siguran sam da će to svaki dan biti sve bolje“, kazao je Jovićević.

Dodao je i kako jedva čekaju nastavak hrvatskog prvenstva, ali uz ogradu da ne zna da li će se to zaista i desiti 30. maja, kada je planirano.

TAČNO ODREĐENI USLOVI ZA TRENING

Što se tiče kontrolisanih uslova treninga u Hrvatskoj, oni su strogo definisani i dozvolu imaju individualni sportisti prve i druge kategorije, odnosno ekipni u najvišem rangu, piše index.hr.

PROČITAJTE JOŠ

Na sportskom objektu moraju biti osigurani svi higijenski i sigurnosni uslovi propisani važećim uputstvima tokom trajanja mera, za šta su nadležni sportski savezi ili zajednice, odnosno štab civilne zaštite.

Organizacija treninga moguća je isključivo na sportskim objektima koji ispunjavaju tehničke i sigurnosne uslove – da se poštuje fizička udaljenost od pet metara među svim sportistima, odnosno da postoji prostor od 20 kvadratnih metara po osobi, a trening istovremeno može biti organizovan za najviše pet osoba uključujući jednog trenera i s minimalnim brojem tehničkog osoblja.

Za treninge u kontaktnim sportovima, u kojima nije moguće održavati fizičku distancu, preporučuje se da uvek isti trener i isti sportista odrade trening.

Igračima i trenerima se preporučuje da na trening dolaze pojedinačno, svako svojim vozilom, u opremi za trening uz izbegavanje korišćenja prostorija svlačionice.

Za svaki trening beležiće se evidencija, podaci o treneru, sportisti, asistentu i eventualno ostalim uključenim osobama, kao i o lokaciji, radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze koronavirusom.

Gde god je moguće, treninzi treba da budu na otvorenom. Nakon korišćenja lopti, rekvizita i ostale opreme potrebne za trening, sva mora da se obavezno dezinfikuje po završetku treninga. Ukoliko je u zatvorenom prostoru, takođe po završetku je obavezno dezinfikovati sve u okviru sportskog objekta (trenažni prostor, sanitarni čvor…) prema upustvima.

Svakom igraču preporučuje se da ima svoju plastičnu flašicu s tečnošću kao i ostale potrepštine koje moraju da budu u torbi označenoj s imenom sportiste. Plastične flaše i ostali otpad nastao tokom treninga odlaže se u za to predviđenu kantu za otpatke s dvostrukom kesom i odgovarajućim poklopcem.

Nakon treninga, igrači i treneri odlaze direktno kući, bez tuširanja i bez ulaska u svlačionicu, poštujući mere fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan.

Ako neko ima povišenu telesnu temperaturu, ne sme da dolazi na treninge. Ako se posumnja ili se tokom treninga utvrdi da neko ima povišenu temperaturu ili bilo kakve respiratorne simptome bolesti, trening se prekida i osoba se odmah šalje kod lekara. U slučaju potrebe za prisustvom zdravstvenog radnika na treningu, pri bliskom kontaktu zdravstveni radnik mora koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno hiruršku masku kombinovanu s vizirom i jednokratne rukavice.

ŠTA KAŽU U SLOVENIJI?

Informacije iz Slovenije, do kojih je Nova.rs došla, slične su onima u našoj zemlji, samo se nadaju povratku fudbalu nešto ranije. I fokus je samo i jedno na fudbalu, i to na Prvoj i Drugoj ligi. Svi ostali sportovi su raspušteni i poznato je da je Slovenija završila (prekinula) košarkaško prvenstvo bez šampiona.

Šta ako kinete na lopticu

Upravnik hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ocenjuje da bi sportska takmičenja, ali uopšte i sportske aktivnosti rekreativaca, mogla da dobiju odobrenje tek ako “sve bude u redu”. Ujedno je otvorio i mogućnost široke diskusije.

“Recimo, da li je tenis beskontaktni sport? Ako vi kinete u lopticu, bacite je protivniku, on je uzme u ruku…”, naveo je Capak.

Veruje se da bi treninzima mogli da se vrate posle praznika, od sledećeg ponedeljka, 4. maja. Naravno, pod posebnim uslovima, verovatno sličnim onim u Hrvatskoj.

Kako je rečeno, trebalo bi da bude dozvoljeno najviše pet igrača po grupi za trening. Želja je da se prvenstvo nastavi i dva datuma figuriraju kao glavna – 23. ili 30. maj. Dakle, slično kao u Srbiji i takođe bi se igralo bez prisustva publike na stadionu.

Utakmice bi bile u zgusnutom rasporedu, sredom i subotom, kako bi se prvenstvo što pre završilo.

Imali i gotovo tri nedelje za pripreme, uz posebne uslove i zdravstvene mere. Obavezna bi bila dezinfekcija igrača i sve opreme za trening, kao i svih aktera pre same utakmice. Navodno, planiraju se i određeni uređaju ispred tunela za merenje telesne temperature, kako bi bio otklonjen svaki i najmanji rizik da neko bude zdravstveno ugrožen.

Provera stanja igrača i svih aktera utakmice u Sloveniji bila bi i u poluvremenu, a planira se i dezinfekcija samog igrališta pre utakmice i između dva poluvremena.

Dakle, na prvom mestu zdravlje, zatim dezinfekcija i ispunjenje svih uslova, pa onda i potpuni povratak sportu u regionu koji svi toliko isčekuju. Definitivno to neće biti sport kakav smo „ostavili“ pre korone.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar