Foto: Starsport/Djordje Kostic

Večeras, sa početkom u 21 čas, Crvena zvezda i Mega igraće u finalu Kupa Radivoja Koraća. Nagrada je mesto u istoriji i trofej "Žućkove levice".

PROČITAJTE JOŠ...

Crvena zvezda u finalni meč ulazi nakon teško izvojevane pobede nad Partizanom, dok je Mega bila bolja od Vojvodine.

Ekipi Dejana Radonjića ovo će biti 12. finale, dok će Mega po četvrti put u borbu za trofej.

Ujedno, večeras će Crvena zvezda i Mega po peti put „ukrstiti koplja“ u okviru Kupa Srbije, od čega su dva puta igrali u finalu.

Prvi duel odigran je u finalu turnira u sezoni 2013/14.

Zvezda je zabeležila pobedu 81:80 nakon ludog prvog poluvremena, kada je Mega prvu četvrtinu dobila 31:15, a crveno-beli uzvratili 27:11 u drugoj. Zvezdu je tada predvodio Raško Katić sa 21 poenom, dok je Čarls Dženkins tog 9. februara 2014. godine ubacio poen manje.

Kod Mege su tada najbolji bili Ratko Varda i Vasilije Micić sa po 18 poena, dok je Nikola Jokić ubacio 10, uz devet skokova.

Naredni sudar Zvezde i Mege u Kupu dogodio se 2015. godine, kada je ponovo Zvezda slavila rezultatom 80:74, i to ponovo nakon preokreta, pošto je Mega imala sedam poena viška na poluvremenu, a crveno-beli u drugom delu došli do velikog preokreta predvođeni kapitenom Lukom Mitrovićem, koji je ubacio 21 poen, imao 12 skokova, a Markus Vilijams dodao osam asistencija.

I treći međusobni duel pripao je Zvezdi, ovog puta ubedljivo, pošto je u polufinalu 2019. godine Mega savladana sa 92:73, nakon furioune poslednje četvrtine, kad je Zvezda od jednog poena minusa za 10 minuta stigla do +19, dok je poslednji meč u ovom takmičenju Zvezda dobila zahvaljujući Kevinu Panteru, koji je ubacio 22 poena a crveno-beli slavili 80:79.

U večerašnje finale rivali ulaze u različitom rasploženju, a Mega, čini se, ima najbolju šansu do sada da prekine Zvezdin niz.

Ekipa koju sa klupe predvodi Vlada Jovanović ove sezone igra odlično, pre svega timski, Filip Petrušev i Marko Simonović briljiraju, tu je iskusni Mileko Tepić, Skuči Smit na pleju, dovoljno kvalitetnih opcija da namuče i crveno-bele u kompletnom sastavu.

Nažalost po Dejana Radonjića, Zvezda je u Novi Sad na završni turnir Kupa otišla bez pet košarkaša, i to pet stranaca koji su zaraženi koronavirusom. Uspeli su da u četvrtfinalu pregaze Radnički 108:47, potom savladaju Partizan 79:78, ali je primetno da postoje veliki problemi najviše u organizaciji napada, gde poziciju jedan „pokrivaju“ Dejan Davidovac i Džordan Lojd, uz podršku Alekse Uskokovića.

Mega je do sada osvojila jedan trofej, pobedom nad Partizanom 2016. godine (85:80). Sve ukazuje da će večeras po prvi put u finalu imati ulogu barem blagog favorita. Da li će to potvrditi na terenu? Znaćemo večeras oko 23 časa.

Ono što Megi ne ide na ruku jeste to što Zvezda u poslednjih par godina i te kako ume da igra protiv favorita, pa je pitanje koliko je to zapravo povoljna okolnost po njih.

Kako god da bude, jedno je jasno – ljubitelji košarke će imati u čemu da uživaju, jer su Crvena zvezda, čak i u ovakvom sastavu, i Mega u ovom momentu nešto najbolje što srpska košarka može da ponudi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar