Foto: Starsport

Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos kaže da će njegov klub tražiti pojačanje na poziciji plejmejkera.

Zvezda to aktivno radi posle odlaska Šabaza Nejpira u Olimpiju iz Milana, dok su crveno-beli u nedelju pobedili Split na svom parketu sa 89:67.

PROČITAJTE JOŠ:

Kod pobednika se u meču 13. kola ABA lige najviše istakao Majk Tobi sa 24 poena i upravo on je bio jedan od ključnih razloga za ubedljiv trijumf Sferopulosovog tima.

„Naši igrači su bili veoma ozbiljni od prvog trenutka, većim delom utakmice smo igrali dobro u odbrani i napadu. Nismo pustili protivnika da osmisli nešto dobro tokom meča i iz tog razloga je važno kako profesionalno smo završili posao“, kazao je trener posle meča i onda izdvojio nekolicinu momaka.

„Sa druge strane sam zadovoljan i nekim igračima koji su igrali dobro, kao što je Marko Simonović koji napreduje, raste i nalazi ritam. Takođe i Stefan Lazarević koji nije odigrao nekoliko utakmica, jeste danas i bio je veoma dobar“.

Zvezdu je nedavno pojačao Fredi Gilespi, kom je Sferopulos dao šansu protiv Splićana.

„Važno je i što je ovo bila prva utakmica za Fredija Gilespija, još uvek se prilagođava, uči tim, napad, odbranu, sistem, nije mu lako, uči igrače. Praktično je samo jedan dan trenirao uz kontakt, možemo da vidimo kako će nam pomoći u odbrani i napadu“, priča trener Zvezde.

Na pitanje da li Gilespi može da igra i na poziciji krilnog centra, šef stručnog štaba prvaka Srbije, kaže da ne može.

„Ne može on da igra četvorku, on je čista petica ali je sjajan defanzivac, igra sa mnogo energije, skače, dobro pokriva u reketu, ofanzivno i defanzivno može da završava posao i akcije. Ima i dobar šut sa poludistance. Morate da razumete da u Bajernu nije mnogo igrao i mora da nauči naš sistem, treba mu nekoliko nedelja da ukači našu igru što nije imao dok nije došao ovde“.

Objasnio je potom i zašto u Železniku nisu igrali Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj dvojica bitnih igrača u evroligaškoj rotaciji Zvezde.

„Važno je imati ovakve utakmice jer ako ste ozbiljni, izvlačite nešto iz njih i profitirate. Ako niste ozbiljni i ne igrate dobro, onda ovakve utakmice utiču na konstantnost. Zato moramo da ostanemo utegnuti dok neki igrači moraju da nađu ritam, drugi da odmore. Odmorili su danas Teodosić i Bolomboj i razumete da su ovakvi mečevi jako važni“, ističe Sferopulos.

Foto: Starsport

Osvrnuo se i na probleme koje u formi i igri ima Jago dos Santos, Brazilac koji ne može da se nametne u igri.

„Jago je veoma mlad, ima 24 godine i igra prvi put na ovom nivou i igra za tim koji mnogo zahteva. Igrati za Zvezdu nije lako što se pritiska tiče i on mora da nauči to i poboljša svoju igru. Mora da ima samopouzdanja. S druge strane mora da organizuje tim, jer je u poziciji koja ne služi samo za poentiranje, nego mora da organizuje tim, igra dobru odbranu, vrši pritisak na lopti. Te stvari radi dobro i zadovoljan sam. Naravno da će on imati neke dobre ili loše utakmice, manje ili više, ali je bitno da postaje sve bolji i bolji“, brani ga Sferopulos.

Adam Hanga je počeo utakmicu na mestu pleja i ne smeta mu ta rola, ali će Zvezda po rečima Sferopulosa svejedno tražiti igrača na poziciji jedinice.

„Adam je mnogo puta pokazao, ne samo u Zvezdi, nego gde god je igrao, da može da organizuje igru i vodi tim kao plejmejker. Na tržištu smo i kad nađemo igrača koji je dobar da pomogne ekipi, potpisaćemo ugovor sa njim. U suprotnom nam ne treba košarkaš koji je pod znakom pitanja, nećemo više da rizikujemo nego da nađemo nekog ko može da pomogne na poziciji plejmejkera, jer je to pozicija koju tražimo“, zaključio je Janis Sferopulos.

BONUS VIDEO: Pet najboljih zakucavanja nedelje u Evroligi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare