Foto: Crvena zvezda mts/Djordje Kostic

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Split 89:67 u meču 13. kola ABA lige i nastavili su seriju trijumfa koja traje još od oktobra.

Crveno-beli su kao domaćini u Železniku tokom meča uglavnom išli uzlaznom putanjom i praktično su ga prelomili serijom 11:0 pred poluvreme.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok je u odsustvu Miloša Teodosića i Džoela Bolomboja, u napadu blistao Majk Tobi, Zvezda je u nastavku zategla odbranu i terala Splićane na teške šuteve i promašaje.

Do trenutka kad su se gosti raspucali, početkom četvrte deonice, pitanje pobednika je već bilo rešeno, jer je tim sa Malog Kalemegdana imao i preko 20 poena prednosti.

Tobi je utakmicu završio sa 24 poena, imao je i šest skokova i bio je najefikasniji kod pobednika. Pratio ga ej Luka Mitrović sa 14 poena, dok je Nemanja Nedović imao 11, a Marko Simonović deset. Šenon Šorter je u Splitu imao 17 poena, Toni Perković je imao 11, a Tonko Vuko deset.

Zvezda je igrala promenljivo tokom prvih 20 minuta i jedina konstanta bio je Tobi. On je od početka bio briljantan i bio je uz nekoliko „epizodista“ razlog zašto je njegov tim vodio sa 13 razlike na poluvremenu.

Ovakav scenario nije se nazirao sve do poslednjeg minuta tog dela igre kada je Rokas Giedraitis ubacio dve trojke za četrdesetak sekundi.

Zvezda je u meč ušla nešto bolje, pa je Adam Hanga kaznio rivala trojkom iz otvorene pozicije, dok je Luka Mitrović pogodio polaganje.

Tada se poenterski priključio i Tobi sa linije za slobodna bacanja i kad je Zvezda novim njegovim poenima otišla na 9:2, činilo se da će dominirati protiv ekipe iz donjeg dela tabele ABA lige.

Šenon Šorter, Derek Fanderburk i ostali su rešili da to ne dozvole i Split je brzo vratio egal serijom od šest poena.

Majk Tobi je nakon toga vezao dve trojke, pa onda u kontri zakucao na asistenciju Jaga, ali kad god bi domaćin u Železniku otišao na pet, šest ili više poena prednosti, Split je nalazio način da se približi.

Pred kraj prve četvrtine je svoje poene upisao i Nemanja Nedović, a Fredi Gilespi prve minute u Zvezdi, koja je za deset minuta stvorila prednost 21:16.

Tokom druge četvrtine crveno-beli su sjajnom rolom Marka Simonovića uspeli da odu na osam poena viška, ali je onda i Toni Perković imao svoju seriju od pet poena, a onda je Šorter pogodio i trojku za 32:30 u korist Zvezde.

Foto: Starsport

I sve do poslednja dva minuta poluvremena, bilo je tesno i neizvesno, do nove trojke Tobija kojom je presekao ritam Splita. Odlepio je Zvezdu na pet poena viška, Mitrović je realizovao dva bacanja, a Giedraitis dve trojke za 47:34 posle poluvremena.

Drugo poluvreme je Zvezda otvorila sa tri faula za 30 sekundi, ali je dobra vest bila što se Nedović našao na parketu i nije bio povređen. U trenutku kada je on ubacio svoju trojku iz driblinga, Mitrović je već bio nezaustavljiv, a Zvezda je imala 58:40.

Sferopulos je u tom periodu pokušavao već da kombinuje i raspoređuje minutažu. Nedović je trojkom doneo Zvezdi i +23 na dva i po minuta pre kraja treće četvrtine, a gotovo identičnu trojku koja se izodbijala od obruča i ušla, ubrzo je pogodio i Hanga.

Foto: Starsport

Crveno-beli su pred četvrtu četvrtinu imali 20 poena više i bilo je samo pitanje kojim će se rezultatom meč završiti. To ih je možda malo poremetilo na startu poslednje deonice kada ih je trener Sferopulos tokom tajm-auta opomenuo da je Split napravio seriju poena i prišao na 74:58.

Primakao sa hrvatski tim i na 13 poena manjka oko tri i po minuta pre kraja, trojkom Tišme, na koju je Stefan Lazarević imao istovetan odgovor za 79:63. Ubrzo je i Tobi ušao u igru, odmah dao trojku i na dva i po minuta pre kraja definitivno otklonio sve dileme.

Zvezda sada ima 12 pobeda i jedan poraz na prvom mestu tabele regionalnog takmičenja, dok je Split sa četiri pobede i devet poraza ostao u donjem delu tabele.

ABA liga, 13. kolo:

Petak:

Cedevita Olimpija – Cibona 93:91

Subota:

Mornar – FMP 75:77

Budućnost – Studentski centar 82:94

Nedelja:

Zadar – Partizan 84:68

Crvena zvezda – Split 89:67

Krka – Borac 89:80

Ponedeljak:

18.00 Mega – Igokea

Standings provided by Sofascore

Crvena zvezda – Split 89:67 (21:16, 26:18, 24:17, 18:16)

Dvorana: FMP arena, Železnik; Sudije: Uroš Nikolić, Marko Juras, Vladimir Tomić

Crvena zvezda: Lazarević, Hanga, Davidovac, Mitrović, Lazić, Simonović, Tobi, Ilić, Nedović, Giedraitis, Gilespi, Jago; Trener: Janis Sferopulos.

Split: Fanderburk, Perković, Šorter, Saliven, Kalajžić, Tišma, Runjić, Vuko, Perkušić, Gnjidić, Dubravčić; Trener: Slaven Rimac.

Crvena zvezda - Split 89:67 (21:16, 26:18, 24:17, 18:16)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare