Predrag Bogosavljev FIBA
Predrag Bogosavljev Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) je, zbog pandemije koronavirusa, odložila žreb grupa u muškoj i ženskoj konkurenciji za Olimpijske igre koji je trebalo da bude održan u petak.

To pomeranje, kao i odlaganje svih takmičenja zbog koronavirusa, bar još ne utiču na kalendar FIBA, u kome je upisano da su kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, od 23. do 28. juna.

PROČITAJTE JOŠ

„Termini kvalifikacija, za sada, ostaju isti. Pratićemo razvoj situacije. U stalnom smo kontantu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom koji ste, kao što ste videli, saopštio da će se Olimpijske igre održati u predviđenom terminu“, kaže za Nova.rs Predrag Bogosavljev, direktor FIBA za sport i takmičenja.

Ukoliko ne bi došlo do odlaganja, a NBA se vrati na teren u junu, gotovo je izvesno da igrači iz najjače lige na svetu neće moći da pomognu svojim reprezentacijama u kvalifikacijama. Uz to, otvara se pitanje da li će selektori moći da računaju na igrače iz najkvalitetnijih evropskih nacionalnih takmičenja (ACB liga, Serija A, VTB…), Evrolige i Evrokupa, ukoliko i njihove sezone zađu u termin kvalifikacionih turnira.

„Ne bih da se upuštam u bilo kakve spekulacije. Ukoliko bude bilo kakvih novih detalja, FIBA će sve svoje članove (fedarcije) i javnost blagovremeno obavestiti“, dodao je Bogosavljev, po funkciji glavni čovek svetske kuće košarke za sva njena važnija sportska događanja u koje spadaju i kvalifikacioni turniri.

Domaćini turnira na kojima će učestvovati 24 reprezentacije su Beograd, Viktorija (Kanada), Split (Hrvatska) i Kaunas (Litvanija).